Sponzorováno

7 nejčastějších důvodů a příčin proč se objevují strie na pokožce 4.8/5 (15)

Jednou z příčin strií na pokožce může být i rychlé nabrání svalové hmoty při posilování.

Jednou z příčin strií na pokožce může být i rychlé nabrání svalové hmoty při posilování.

Být krásnou chce být každý z nás – ať už jde o ženu i muže. Jste na tom stejně? Jestliže ano, zaměřte se i na svou kůži. Problémů, které se mohou objevit, je celkem dost. Když bychom se měli podívat na ten, který je možné označit jako problém nejznámější, tak to budou zcela určitě strie. Jak je charakterizovat? Jedná se v podstatě o menší či větší jizvičky, které na vaší kůži vypadají opravdu nepřirozeně a tedy i nevzhledně. Zatímco informací o tom, jak je eliminovat, můžete najít mnoho, my se zaměříme na důvody jejich vzniku. S tím související prevence může znamenat, že se vůbec neobjeví.

Kde jsou strie nejčastější?

Než budete ve čtení pokračovat dále, doporučujeme se podívat na to, zde už se první strie na vašem těle neobjevují. Je hned několik míst, která můžeme označit jako riziková a kde jejich výskyt nemusí být ničím výjimečným. Mezi hlavní patří?

  • Boky
  • Břicho
  • Hýždě
  • Stehna

Jsou ale i případy, kdy se mohou objevit i v oblasti vašich prsou. Jak už jsme výše lehce naznačili, vliv na jejich vznik má několik věcí.

Nyní už pojďme na zmapování těch hlavních důvodů a příčin, proč nevzhledné strie na naší pokožce vůbec vznikají.

1. Dědičnost

Začneme tím, co pro vás může být vlastně tou nejhorší zprávou, která v souvislosti se vznikem strií jenom existuje. Nejedná se o nic jiného, než o dědičnost. Pokud vaše maminka má poměrně výrazné strie, a pokud víte, že jimi trpěla třeba i vaše babička, je zde velká pravděpodobnost, že se jim nevyhnete ani vy. Genetickou výbavu bohužel nijak nezměníte. V takovém případě se nijak účinně bránit nemůžete a tak je třeba zvolit jenom osvědčené postupy, které jsou založeny na snaze o jejich eliminaci. Nejlépe je začít s různými masážemi, stejně jako s aktivním životním stylem a redukcí váhy na přijatelnou hodnotu. To jsou postupy, kterými lze alespoň lehce eliminovat takto negativně vyznívající genetické predispozice.

2. Hormonální změny ve vašem těle

Hormony jsou běžnou součástí lidského těla. Tedy i toho vašeho. Nejenom, že ho mohou ovlivňovat po stránce pozitivní. Hormony ho mohou ovlivňovat i po stránce negativní. A tím se dostáváme k důvodu, proč se mohou objevit strie. Právě hormonální změny spojené s vaším tělem mohou být důvodem, proč se tento estetický problém na vaší kůži objeví. Nutno říci, že některé hormonální změny mohou být přirozené. Je to třeba nástup puberty, stejně jako se jedná o dobu takzvaného přechodu. Potom tu jsou ale hormonální změny, které si způsobujete sami. Příkladem jsou léky, jako:

  • Hormonální antikoncepce
  • Steroidy
  • Kortikoidy

TIP: Teenageři mohou také zaznamenat příznaky strií – a je to právě tím, že mají tzv. splašené hormony.

Vaším cílem by tedy měla být zcela pochopitelně snaha o to, aby k žádným výrazným hormonálním změnám nedocházelo. Čím více budete po této stránce takzvaně v pohodě, tím pro vás pochopitelně také lépe. Ne vždy je to možné, protože hormonální nerovnováha je v posledních letech velkým problémem. Dokonce ji někteří přirovnávají k civilizační chorobě – tedy k tomu, že je důsledkem celkového životního stylu, který je s dnešní dobou spojený.

Sponzorováno

3. Nadváha

Máte nějaké to kilo navíc? Nejvyšší čas s tím něco udělat. Čím dříve začnete redukovat svou hmotnosti, tím větší je šance, že se strie neobjeví. Nebo když už ano, tak nebudou zase až tak výrazné. Kůže je sice poměrně pružná, ale pokud dojde dlouhodobě k jejímu natahování vlivem podkožního tuku, může se to na jejím stavu podepsat. A to právě tak, že se objeví drobné jizvičky v podobě strií. Jestliže nechcete mít takto poškozenou kůži, snažte se nadváhu eliminovat. Zde ale také nespěchejte, jelikož příliš rychlé hubnutí se může negativně podepsat na tom, že na vás kůže začne viset. I zde tedy postupujte pomalu a přirozeně. Jedině tak bude efekt dokonalý, kůže se bude zase postupně stahovat a strie se vlivem úbytku podkožního tuku nemusí objevit.

TIP: Strie se někdy objeví, když rychle naberete nebo naopak ztratíte váhu.

4. Těhotenství

Jde vlastně o velmi podobný stav, který jsme popsali výše. Vlivem toho, že vám začne růst těhotenské bříško, se bude kůže celkem rychle napínat. A tak se mohou objevit i první strie. Také však může docházet k dalším hormonálním změnám, které mohou jejich vznik podpořit. Jak se zachovat v tomto případě? S ohledem na zdraví vaše, ale i s ohledem na zdraví vašeho budoucího potomka rozhodně nedoporučujeme jakékoliv radikální kroky. Těmi myslíme třeba to, že se u vás začne objevovat mentální anorexie spojená s odmítáním stravy, nebo se rozhodnete upravovat hladinu hormonů pomocí různých preparátů. Obojí vám může více uškodit, než pomoci. Raději se podívejte, <>jak na prevenci strií v těhotenství.

5. Neaktivní životní styl = válíte se

Máte sedavé zaměstnání? K jakékoliv fyzické aktivitě se musíte spíše přemáhat? A vždy volíte jenom tu nejpohodlnější možnost? Potom jste také v rizikové skupině, u které se mohou strie celkem brzy objevit. Je dokázáno, že právě neaktivní životní styl – tedy lépe řečeno nedostatek pohybu, je jedním z důvodů, proč se strie mohou objevovat. Je to hlavně proto, že jak samotná kůže, tak i vrstva tuku pod ní nijak nepracuje. Při aktivním životním stylu je různě napínána a povolována. Podkožní vrstvy se zase zahřívají a tak dochází k jejich vyhlazení. To vede k tomu, že se strie objevují jenom minimálně. Při opaku však nahráváte tomu, že se dříve nebo později v rizikových partiích skutečně mohou objevit.

6. Některé nemoci

I některé nemoci mohou způsobit strie. Tak třeba Cushingův syndrom, Marfanův syndrom, Ehlers-Danlosův syndrom a další poruchy nadledvin mohou způsobit stres zvýšením množství kortizonu ve vašem těle.

7. Posilování

Ano, i když hodně posilujete, tak si můžete na pokožce „vypěstovat“ nepěkné strie. Proč? Když hodně posilujete a nějaká část vašeho těla hodně nabere objem (svaly), vaše pokožko to nemusí vydržet a mohou se na ni vytvořit strie. Je to hodně časté u těch bodybuilderů, kteří začali čerstvě posilovat, posilují hodně, upraví jídelníček, berou nějaké preparáty a podobně. Takže na to také pozor.

Nezapomeňte: Strie trápí jak muže, tak ženy bez rozdílu. Jen ženy je více řeší.

A co si ještě o striích přečíst?

VIDEO: Jak na strie?

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva