Sponzorováno

Zelený čaj a jeho účinky – je to všelék? Na co je dobrý? 4.83/5 (41)

Pravidelné pití zeleného čaje má na zdraví pozitivní účinky.

Pravidelné pití zeleného čaje má na zdraví pozitivní účinky.

Pití zeleného čaje je stále se rozšiřující světový fenomén, podle různých vědeckých studií má velmi pozitivní účinky na zdraví. Vybrat si kvalitní čaj ale není jednoduché, podobně jako není jednoduché si jej připravit. Navíc se objevují názory, že nadměrná konzumace zeleného čaje může i škodit.

Čím se vlastně zelený čaj liší od jiných čajů? Po sběru se jeho čajové lístky ihned suší a při zpracování čaj neprochází tzv. fermentací. Díky tomu je v něm mnohem více zdravých, účinných látek než například v černém čaji.

Zelený čaj je zdravý

Že má zelený čaj obecně prospěšné účinky na zdraví člověka, jste už asi někde slyšeli. Věděli jste ale, že zelený čaj pomáhá předcházet onemocněním mozku, například Parkinsonově chorobě, chrání před vznikem mozkových mrtvicí a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva i plic? Dále také bylo při pravidelném pití zeleného čaje prokázáno výrazně nižší riziko vzniku rakoviny prsu.

Podle odborníků je ideální dát si jeden šálek zeleného čaje ráno, jeden v poledne a další večer. Podle studie kalifornských vědců tak významně snížíte riziko vzniku mozkové mrtvice.

V asijských zemích, kde zelený čaj lidé velmi často pijí, jsou lidé méně nemocní, zejména mají nízký počet úmrtí na kardiovaskulární choroby. Zelený čaj je významný přírodní antioxidant, antioxidanty pomáhají buňkám zůstat zdravé a také detoxikují tělo. Zelený čaj také funguje jako prostředek proti stresu.

Vybrat a uvařit zelený čaj není jednoduché

Vybrat a zakoupit správných zelený čaj vůbec není jednoduché, většina lidí v Česku kupuje levné sáčkové čaje v supermarketech a pak se diví, že nemají tu správnou chuť. Ideální je zakoupit sypaný čaj u odborníka, například ve specializované prodejně či v čajovně. Ovšem ne vždy platí, že čím dražší čaj je, tím je lepší.

Ani příprava zeleného čaje není jednoduchá. Teplota vody, kterou čaj spaříme by měla mít zhruba 80° C, takže čaj zalijeme ještě dříve, než začne voda vřít. Největší potíž je v louhování, které je zde výrazně kratší než u jiných čajů, dvě minuty budou bohatě stačit. Když čas přeženete, čaj bude hořký a nebude mít tu správnou chuť.

Pozor na rakovinu jícnu

Jenže, také zelený čaj má svá negativa. Podle íránských lékařů pití příliš horkého čaje zvyšuje riziko rakoviny jícnu a toto své tvrzení dokládají také faktem: v íránské oblasti Golestan, kde každý obyvatel pije čaj je nejvyšší výskyt rakoviny jícnu. Takže opět se potvrzuje známé rčení – všeho moc škodí.

Zelený čaj obsahuje katechiny, to je jeho obrovský benefit

Katechiny jsou přírodní látky, které se nacházejí v zeleném čaji (a dále například ve kvalitní čokoládě a drobném ovoci). Mají vliv na hubnutí a pomáhají na mnoho zdravotních neduhů.

Zelený čaj a zdraví

A ve kterých oblastech našeho těla se velmi pěkně projevují pozitivní účinky zeleného čaje?

1. Zelený čaj a vaše pokožka

O účincích zeleného čaje na pleť koluje po internetu mnoho mýtů a polopravd. Možná jste se již setkali s různými recepty na přípravu pleťových vod, které prý mají omlazující účinek, nebo vám kamarádka poradila, abyste si přikládaly použité sáčky zeleného čaje na unavené oči. Názor na tyto kosmetické „zlepšováky“ si udělejte sami. Je však pravda, že mnoha lidem tyto recepty dělají moc dobře.

2. Léčba kožních bradavic v oblasti genitálií a konečníku

Virus lidských bradavic (Human papillomavirus – HPV) je příčinou vzniku bradavic, nezhoubných nádorů kůže a sliznic. Léčba tohoto onemocnění je obzvláště náročná, pokud se virus usídlí na genitáliích. Neléčený může vyústit do zhoubných nádorů – rakoviny děložního čípku, genitálií, ale i konečníku.

Sponzorováno

Účinek katechinů zeleného čaje na vymizení bradavic byl prokázán v klinických zkouškách. Přípravek s obsahem katechinů je dostupný i u nás v ČR.

Existují další studie, naznačující příznivý účinek katechinů zeleného čaje v terapii atopického ekzému. Osvědčil se i jejich ochranný účinek před nepříznivým vlivem UV záření, proto se přidávají do některých krémů na opalování. Pro potvrzení tohoto účinku je však zapotřebí další výzkum.

3. Cholesterol a krevní tlak

Nekontrolovaná zvýšená hladina cholesterolu v krvi a zvýšené hodnoty krevního tlaku patří mezi nejrizikovější faktory vedoucí k závažnějším onemocněním, jako infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda, které často končí fatálně.

Vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu v krvi jsou většinou způsobeny špatným životním stylem a nesprávným stravováním. V současnosti se tedy zaměřujeme zejména na prevenci vzniku těchto onemocnění, a to úpravou životosprávy a zvýšením konzumace účinných látek, které ochraňují na náš srdečně-cévní systém.

K takovým látkám patří také katechiny v zeleném čaji. Několik vědecké studie na lidech potvrdily spojitost konzumace zeleného čaje se snížením hladiny celkového cholesterolu, LDL (špatného) cholesterolu a poklesem krevního tlaku. Pravidelná konzumace zeleného čaje, podpořena pozitivní změnou v životosprávě, by mohla být nápomocná v předcházení vzniku těchto onemocnění. Pro potvrzení tohoto tvrzení jsou však potřebné dlouhodobé studie.

4. Zelený čaj a rakovina

Jelikož podíl volných radikálů na vzniku rakovinových onemocnění byl již dávno potvrzen, logicky předpokládáme pozitivní účinek antioxidantů zeleného čaje v prevenci těchto onemocnění.

Vědecké studie na buněčných kulturách nebo živých zvířatech tento předpoklad jednoznačně potvrdily. Studie provedené u lidí bohužel nejsou tak jednoznačné. Přestože existuje řada studií, které přiznávají zelenému čaji prevenční funkci u některých druhů rakoviny (např. Rakovina prostaty nebo prsu), nelze s jistotou tvrdit, že zabraňuje rakovině celkově.

5. Zelený čaj a cukrovka

Populační studie, zaměřená na ženy ve středním věku, které pravidelně pili 4 a více šálků zeleného čaje, potvrdila 30% nižší riziko vzniku cukrovky druhého typu, ve srovnání s ženami, které zelený čaj vůbec nepily.

Podobné výsledky vycházejí i ze studie na dospělé japonské populaci, kde byl srovnáván účinek zeleného čaje s černým čajem a oolong. Snížené riziko vzniku cukrovky (o 33%) bylo pozorováno jen ve skupině lidí, kteří užívali 6 a více šálků zeleného čaje denně. Pití zeleného čaje by tedy mohlo být prospěšné v prevenci vzniku cukrovky.

A co vy a zelený čaj? Pijete ho? Jak často? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

A co si dále o zeleném čaji přečíst?

VIDEO: Zelený čaj – základní příprava

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva