Sponzorováno

Cvičení ve vodě (aqua aerobic) – proč? Jaké má zdravotní účinky? 4.87/5 (15)

  • Cvičení ve vodě, známé také jako aqua fitness nebo aqua aerobik, má řadu zdravotních benefitů díky unikátním vlastnostem vody. Ve článku jsou některé z hlavních výhod cvičení ve vodě.
  • Nízký dopad na klouby: Voda poskytuje parádní podpůrný prostředek, který snižuje dopad a tlak na klouby a páteř. To znamená, že cvičení ve vodě je šetrnější k kloubům a může být vhodné pro lidi s artritidou, bolestmi zad nebo jinými problémy s pohybovým aparátem.
  • Posílení svalů a zlepšení stability: Odpor vody při cvičení působí jako přirozená forma odporového cvičení, která zvyšuje sílu a vytrvalost svalů. Při cvičení ve vodě musíte pracovat tvrději, abyste se proti odporu vody pohybovali, což může vést k posílení svalů po celém těle a zlepšení stability.
  • Kardiovaskulární zdraví: Cvičení ve vodě může zvýšit tepovou frekvenci a zlepšit kardiovaskulární kondici. Teplo vody také pomáhá rozšířit cévy a zlepšit průtok krve.
  • Zlepšení flexibility: Díky menšímu tlaku na klouby a svaly můžete dosáhnout větší flexibility a rozsahu pohybu ve vodě.
  • Snížení stresu a uvolnění: Koupání a cvičení ve vodě může mít relaxační účinek na mysl a tělo, což pomáhá snižovat stres a napětí.
  • Snížení otoku: Voda pomáhá stimulovat lymfatický systém, což může pomoci snižovat otoky a zlepšovat cirkulaci.
  • Je vhodné pro všechny věkové skupiny: Cvičení ve vodě je obecně bezpečné a vhodné pro různé věkové skupiny a fitness úrovně, včetně těhotných žen, starších osob a lidí se zdravotními omezeními.
  • Je však důležité mít na paměti, že před zahájením nového cvičebního programu, včetně cvičení ve vodě, je vhodné konzultovat to s lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo omezení.

Cvičení ve vodě vám pomůže s hubnutím, s hybností kloubů i při rehabilitaci.

Cvičení ve vodě vám pomůže s hubnutím, s hybností kloubů i při rehabilitaci.

Jakýkoli druh cvičení je pro vaše zdraví dobrý. To říkáme neustále. Každý pohyb je dobrý. Cvičení ve vodě navíc poskytuje velmi měkký dopad (= velmi málo otřesů), což je prostě super. Když jste ve vodě, vaše tělo se cítí tak o 90 procent lehčí. Jednoduše, když cvičíte ve vodě, vaše tělo nemá stejně tvrdý dopad, jako když cvičí na zemi.

Navíc pro většinu z nás cvičení ve vodě vnáší osvěžující přestávku od monotónních rutin klasického cvičení. Tím, že toto cvičení probíhá ve vodě, je docela osvěžující během celého tréninku ve srovnání s lepivostí a únavou typickou pro pozemskou cvičící rutinu. Navíc je to všechno o zábavě.

Cvičení ve vodě je navíc určeno pro lidi všech věkových skupin – od dětí až po starší lidi. Dokonce i lidé s poraněním svalů, šlach a kostí, stejně jako s nadváhou a samozřejmě i těhotné ženy, mohou vyzkoušet vodní cvičení. Omezení se zde prakticky nekladou. A co je ještě úplně super? Tento druh cvičení nevyžaduje žádné další vybavení. Potřebujete pouze bazén a jste připraveni na toto úžasné cvičení. Fyzická aktivita ve vodě je také jistý druh terapeutické aktivity, která vám prospěje fyzicky i duševně.

Podívejte se na TOP výhody cvičení ve vodě.

1. Pomáhá při hubnutí

Vodní cvičení vám pomůže rychle zhubnout. Při vodním cvičení se síla a kardio trénink smísí s odporem proti vodě. To znamená, že tělo dostane pěkně zabrat. Pohyby jsou díky odporu vody o dost těžší než při klasických podmínkách cvičení (odpor vzduchu je minimální, odpor vody už jde pořádně znát).

V závislosti na intenzitě vašeho tréninku a vaší hmotnosti můžete spálit asi 300 až 500 kalorií denně (cvičební lekce trvá asi 30-60 minut).

Studie z roku 2010 publikovaná v časopise Journal of Obesity zjistila, že aqua jogging může krásně pomoci snížit tělesný tuk a obvod pasu + také zlepší vaše aerobní zdraví i kvalitu života. A to už za těch pár pohybů ve vodě stojí ne?

A dále ve studii z roku 2014 zveřejněné v časopise Journal of Rehabilitation Exercise, výzkumníci zjistili, že pravidelné vodní cvičení může pomoci snížit procento tuku v těle lépe než klasické cvičení.

2. Zlepšuje zdraví kloubů

Vodní cvičení jsou cvičení s nízkými nárazy – to je pro vaše klouby prostě absolutně super. To ve výsledku minimalizuje negativní účinky, jako je bolest a únava kloubů. Toto cvičení je obecně velmi doporučováno pro osoby trpící nějakým druhem postižení kloubů, jako je artritida nebo pro osoby podstupující fyzickou rehabilitaci.

Studie z roku 2013 uvádí, že vodní cvičení může být užitečnou metodou ke zlepšení síly a rozsahu kloubů u pacientů s hemofilií (tímto cvičením se zlepšuje funkce kloubů a kvalita života).

A studie z roku 2016, publikovaná v časopise Journal of Rheumatology, zjistila, že pravidelné plavání a cvičení ve vodě snižuje kloubní bolest a tuhost spojenou s osteoartritidou + zlepšuje svalovou sílu a funkční kapacitu kloubů u dospělých a starších lidí s osteoartritidou.

Sponzorováno

3. Zlepšuje flexibilitu a mobilitu

Během klasického cvičení jsou pohyby těla omezeny vlivem působení gravitace a strachu z pádu. Voda ale pomáhá kloubům být flexibilnější a jejich rozsah pohybu se zvyšuje. Vodní cvičení je tak přínosem pro zlepšení stavu zad a spodní části těla. Flexibilita je důležitým prvkem kondice, protože špatná flexibilita může omezit rozsah pohybu a pohyblivosti, což ve finále snižuje rovnováhu a koordinaci.

Studie z roku 2013 publikovaná v časopise Journal of Physical Therapy Science uvádí, že vodní aerobní cvičení je účinnou cvičební metodou pro trénink starších lidí s cílem snížit jejich riziko pádu.

Dále několik studií přišlo na to, že lidé, kteří pravidelně plavou, vykazují významné zlepšení ve fyzické kondici, svalové vytrvalosti, pružnosti a kardiopulmonální vytrvalosti. Teplá voda je pak nejlepší pro zvýšení flexibility, protože pomáhá udržovat svaly poddajné. Chcete-li zlepšit flexibilitu a mobilitu, zkuste rozhodně bazén s teplou vodou.

4. Snižuje krevní tlak

Když cvičíte ve vodě, odpor vody přispívá k lepší cirkulaci krve v celém těle. To zase snižuje krevní tlak a z dlouhodobého hlediska také snižuje klidovou srdeční frekvenci. Současně je vodní cvičení skvělým způsobem, jak si vybudovat kardiální vytrvalost.

Studie z roku 2010 zveřejněná v časopise Asian Journal of Sports Medicine uvádí, že 10-týdenní kurz vodního aerobního cvičení výrazně snížil systolický a střední arteriální tlak pacientů s esenciální hypertenzí a je zvláště doporučen pro obézní a starší osoby s ortopedickými problémy nebo bronchospasmem.

A další studie z roku 2017 zveřejněná v jednom evropském časopise uvádí, že cvičení ve vodě má stejně jako cvičení na zemi pozitivní účinek na snížení krevního tlaku.

5. Zvyšuje sílu svalů

Vzhledem k tomu, že voda neustále proudí a mění směr, poskytuje větší odpor než vzduch. To je důvod, proč plavání ve vodě trvá mnohem déle než běh na stejnou vzdálenost. Když cvičíte ve vodě, vaše svaly si pěkně máknou. Když pracujete proti odporu, vaše svaly se rozvíjejí a posilují se. Vodní cviky také pomáhají zlepšit svalovou flexibilitu a pohyblivost.

Studie z roku 2016 zveřejněná v časopise Journal of Strength and Conditioning Research ukázala, že klasické a vodní cvičení zřejmě vedou k podobným ziskům na svalové síle.

6. Snižuje stres

Jakýkoli druh vodního cvičení může být velmi prospěšný při snižování stresu a úzkosti. Je pravda, že jen při pohledu na pohyb moře nebo na modrou barvu bazénu, to může být jedna z nejatraktivnějších aktivit, které mohou pomoci zmírnit stres. Ale být ve vodě je také velmi uvolňující a uklidňující pro tělo i mysl. Ve skutečnosti se zvuky vody používají k meditaci!

Vodní cviky stimulují mozek, aby uvolnil hormony nazývané endorfiny, ty snižují míru vašeho stresu a obecně navozují dobrý pocit.

7. Není nutné žádné extra vybavení

Na cvičení ve vodě je super to, že lze provádět i bez použití jakéhokoliv vybavení. Samotný odpor vody funguje jako zátěž v kardio a silovém tréninku. Pro starší lidi nebo pacienty po úrazech je cvičení ve vodě perfektní formou sportu.

Zvyšuje intenzitu vašeho tréninku a zvětšuje svaly. Také usnadňuje spalování tuků, napomáhá ztrátě hmotnosti a zlepšuje flexibilitu. Vodní cvičení, pokud jsou prováděny bez zátěže, mohou být zvláště přínosné pro ty, kteří trpí bolestmi kloubů, artritidou nebo jsou po nějakém zranění.

Jak už jsme v tomto článku uvedli, vodní cvičení není omezeno na žádnou věkovou skupinu nebo úroveň dovedností. Výsledkem je, že cvičení ve vodě je jedna z nejoblíbenějších spojovacích aktivit pro přátele a rodinu. Sport přitahuje všechny věkové kategorie – mladší generace se přirozeně těší zábavě, kterou mají v plaveckých bazénech, starší generace udržují mírnou úroveň fyzické kondice. Prostě perfektní pro všechny.

Pokud si plavání a jeho účinky opravdu oblíbíte, můžete mít vlastní luxusní bazén od BWS Přerov přímo doma.

Také máte rádi cvičení a pohyb ve vodě? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

Co si dále o pohybu ve vodě přečíst?

VIDEO: Jak cvičit ve vodě – v bazénu

VIDEO: AquaAerobic

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva