Sponzorováno

Zkuste si připravit čaj ze zeleného ječmene 4.8/5 (10)

Ze zeleného ječmene si můžete připravit také výborný čaj.

Ze zeleného ječmene si můžete připravit také výborný čaj.

Pod pojmem zelený ječmen si obvykle lidé zřejmě vybaví prášek, který je z této rostlinky běžně k zakoupení, a užívá se rozmíchaný ve vodě. Je však možné využít též čaj připravený z mladého ječmene – i on našemu zdraví může přinést mnoho pozitiv.

Můžete jej vyzkoušet i v případě, kdy vás od konzumace klasicky připraveného zeleného koktejlu odradila jeho chuť či vůně.

Mladý ječmen je jednou z tzv. superpotravin (superfoods). Našemu tělu dokáže dodat živiny ve velké kvalitě, mnoho vitamínů, minerálů i stopových prvků. Pro naše zdraví je přínosný též obsah enzymů, aminokyselin a chlorofylu.

Výhodou je snadná vstřebatelnost uvedených látek bez rizika předávkování či vedlejších účinků.

Jaký má přínos pro zdraví?

  • podpora dobré funkce imunitního systému
  • protizánětlivé působení
  • podpora energetického metabolismu
  • odstranění únavy
  • podpora klidného spánku
  • detoxikace
  • stabilizace psychického stavu
  • dodání mnoha potřebných živin

V jaké podobě jej lze zakoupit?

Běžně je na trhu k dostání klasický porcovaný čaj ze zeleného ječmene. Ten se obvykle pije dvakrát denně. Stačí zakoupený sáček zalít 500 ml vroucí vody a nechat deset minut vyluhovat.

Zde je však třeba přihlédnout ke konkrétnímu zakoupenému produktu. Tyto čaje nebývají nijak dochucované, nemají žádné další příchutě.

Sponzorováno

Jak dále využít ječmen k přípravě čaje?

Čaj z ječmene si však můžete připravit i sami – lze využít ječná zrna či slámu, které jsou k zakoupení u prodejců zdravé výživy. Na snížení horečky lze připravit čaj z jedné lžíce rozemletých zrn ječmene zalité 300 ml vroucí vody. Po 20 minutách louhování můžete čaj popíjet. Ječná zrna můžete též smíchat s dalšími ingrediencemi (drcené ovesné vločky, šalvěj, fenyklová semínka) a po zalití vodou získáte čaj, který vám zlepší činnost jater a celého procesu trávení.

Ze dvou lžic rozemletých zrn ječmene, jedné lžíce kořene pampelišky a jedné lžíce truskavce zalité 500 ml vody můžete připravit čaj užívaný na posílení funkce ledvin. Tyto čaje na podporu dobré funkce vnitřních orgánů těla je vhodné popíjet pravidelně každý den po dobu 4 – 6 týdnů.

A co vy? Máte zelený ječmen rádi? Pomáhá nějak vašemu zdraví? Budeme rádi, pokud se o svém vztahu k zelenému ječmenu rozepíšete pod článkem do komentářů.

Náš tip: zkuste tyto zelené potraviny

Sponzorováno

Co si dále o zeleném ječmenu přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva