Sponzorováno

Jak si nezkazit zrak? Osvědčené tipy i pro vás 4.85/5 (13)

Jak předejít špatnému zraku?

Jak předejít špatnému zraku?

Oči jsou velmi důležitým orgánem, o který se mnoho lidí bohužel příliš nestará. Jsou tak výrazně namáhány, což může v mnoha případech vést dokonce i k různým poškozením a problémům. Pokud se jim chcete vyvarovat, dodržujte naše rady, jak si nezkazit zrak. Nejsou zase až tak složité a tak změnit své návyky může být poměrně snadné.

Správně nastavený jas

Ten je nesmírně důležitý. Nelze říci, že existuje určitá jasně daná správná hodnota jasu. Stejně tak platí, že nelze nastavit ho jednou a máte jistotu, že bude vše v pořádku. Správně nastavený jas totiž odráží celkové množství světla v místnosti. Pokud jste v tmavé místnosti, jak by měl být nižší. Když jste v interiéru, který je dokonale prosvětlen, nastavte jas na vyšší hodnoty. Z toho plyne nutnost upravovat buď jas jako takový, nebo průběžně upravovat i osvětlení v místnosti. Naštěstí ale žijeme v moderní době a řada zařízení má vlastní senzory, pomocí kterých vše nastaví automaticky. Je dobré tuto funkci využívat, jelikož bude vždy přesnější, než manuální nastavení. A jaká zařízení toto umožní?

  • Chytré mobilní telefony
  • Tablety
  • Monitory i notebooky

Minimální oslnění

Jakmile se vám v monitoru počítače, nebo třeba ve vaší televizi něco leskne, je to špatně. Velmi častým problémem je oslnění přímo z oken. Pokud je slunečný den, tak slunce dopadá na plochu televize a monitoru. Nejenom, že jste oslňováni, ale dokonce ani nic nevidíte. Jedinou pomocí je v daném případě zatažení žaluzií nebo závěsů, či natočení monitoru a televize tak, aby k odleskům nedocházelo. V obou případech ale už řešíte důsledek. Vždy je lepší řešit už příčinu, a tak ve chvíli, kdy budete svůj byt vybavovat, myslete na to, aby k něčemu podobnému opravdu nedocházelo.

Ulevujte svým očím

Jak? Namáhat je může celá řada věcí. Příkladem je třeba špatné rozlišení nebo velikost, a tak na svém monitoru vše doslova luštíte. Stejně tak mohou být problémem různé drobné odlesky, které vaše oči zachytávají. Rada v prvním případě je jasná – nastavte si správné rozlišení nebo velikost na monitoru. A pokud jde o odlesky, eliminujte je pomocí speciálních brýlí. Ty dnes můžete pořídit téměř v každé optice. Co dokážou? Mezi klíčové vlastnosti patří:

  • Zvyšují celkový kontrast
  • Pomáhají v lepším ostření
  • Redukují kontrast

Nechte odpočívat i své oči

Stejně, jako je třeba u dlouhodobé práce na počítači nutné nechat odpočívat své tělo, je třeba nechat odpočinout také své oči. Je ideální nastavit si jasné a pravidelné intervaly, ve kterých k tomu bude docházet. A jaký je nejlepší postup proto, aby si i vaše oči odpočinuly? Doporučených možností je několik. Můžete se třeba uvelebit v křesle a oči na pár minut zavřít. Dále se ale můžete jít projít ven, ideálně někam do parku, nebo do lesa. Pokud jde o krátkodobý odpočinek, otevřete si okno a sledujte dění na ulici.

Sponzorováno

Je dobré vědět, že prací na počítači, nebo při sledování televize se oči více unavují hlavně z toho důvodu, že ostří stále na stejná místa, stále na jednu konkrétní vzdálenost. Tím, že jim dáte mnoho jiných podnětů ke sledování, je paradoxně šetříte, a ony si tak od jednotvárné činnosti skutečně dokážou odpočinout.

Používejte kapky

Čím více oči namáháte, tím více jsou nejenom unaveny, ale tím více se objevují také problémy, které mohou souviset s tím, že oko vysychá. Poznáte to poměrně snadno. Nejznámějším projevem je to, že vás oči začnou postupně pálit, a dané pálení může dále přecházet až ve větší bolest. Stejně tak je typickým znakem i to, že mrkáte více, než je obvyklé. Jde o přirozenou obranu vašeho těla, jelikož pokud vám oči vysychají, právě daným mrkáním se vaše tělo snaží je vlhčit. Vy však buďte chytřejší a využijte současný sortiment dostupný v lékárnách. Ideální volbou jsou kapky, které vám pomohou oči zvlhčit. Stejně tak vám mohou pomoci třeba i v tom, že eliminujete případné zarudnutí a ono nepříjemné pálení. Možných kapek do očí je na trhu velmi mnoho. U všech ale platí jedna důležitá rada – vždy dodržujte jejich předepsané dávkování a nikdy si jich nekapejte více.

Náš tip: Pokud pracujete na počítači, tak často mrkáte málo. Tím vám vysychají oči. Myslete na to a mrkejte více. Dávejte si pravidelné přestávky při práci nebo hraní na počítači, to je nejlepší.

Choďte k lékaři – ke specialistovi

Mnoho lidí svůj zrak velmi podceňuje. Vy byste měla být jiní. Lepší. Ideální je jednou za čas navštívit ordinaci očního lékaře. Z jakého důvodu? Jelikož vám oči vyšetří. Nejenom, že se tím mohou vyvrátit různé pochybnosti spojené s očními problémy, ale dojde i na změření toho, zda vaše oči nemají vadu. Pokud ano, dostanete brýle, nebo čočky. Buďte si jisti, že rázem nejenom mnohem lépe uvidíte, ale také dojde k tomu, že vaše oči nebudete při běžných činnostech namáhat tak moc, jako v minulosti.

A tak můžete i déle pracovat. Kdo má oční vadu a nenosí brýle, u toho se objevuje velký problém spojený s tím, že jeho oči musí ostřit výrazněji, než oči zdravého člověka. Toto eliminujete právě nošením brýlí, nebo čoček. A i když je už máte, návštěvu očního lékaře, nebo optiky rozhodně nepodceňujte. Důvodem je to, že se oční vada může zhoršovat a tak budete třeba už za rok potřebovat brýle se silnějšími skly.

Co si o očích ještě přečíst?

VIDEO: Skvělý cvik pro zdravé oči a dobrý zrak

VIDEO: TEST ZRAKU – JAK DOBRÝ JE TVŮJ ZRAK?

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva