Sponzorováno

Echinacea (Třapatka nachová) a těhotenství – ano nebo ne? 4.67/5 (6)

  • Existuje několik rozporuplných informací ohledně užívání echinacey v těhotenství. Obecně platí, že před zahájením jakéhokoli léčebného režimu, včetně užívání bylinných přípravků, byste měli vždy konzultovat vše u svého lékaře nebo gynekologa, aby získali konkrétní radu a doporučení.
  • Některé zdroje uvádějí, že užívání echinacey během těhotenství by mohlo být bezpečné a mít jen minimální riziko. Nicméně existuje také několik opačných názorů a doporučení, která varují před užíváním echinacey během těhotenství.
  • Důvodem, proč se echinacea může považovat za potenciálně nebezpečnou během těhotenství, je přítomnost bioaktivních látek v echinacei, které by mohly ovlivňovat hormonální rovnováhu nebo stimulovat svalové kontrakce. To může mít negativní vliv na těhotenství a případně zvýšit riziko potratu nebo předčasného porodu.
  • Prozatím neexistují žádné dostatečné studie nebo klinické důkazy, které by jednoznačně potvrdily nebo vyvrátily bezpečnost echinacey během těhotenství. Proto je nejlepší se vyvarovat užívání echinacey v těhotenství, zejména v prvním trimestru až do doby, kdy jsou k dispozici spolehlivější informace.
  • Při rozhodování o užívání jakéhokoli léku nebo bylinného přípravku v těhotenství je vždy nejlepší se řídit individuálním doporučením od lékaře nebo gynekologa, kteří budou mít na základě vaší osobní situace nejvíce relevantních informací.

Echinacea (Třapatka nachová) a těhotenství - ano nebo ne?

Echinaceu znali už severoameričtí Indiáni

Může nás doprovázet na cestě k vyléčení, kdy máme oslabenou imunitu. Rostlina, o níž je řeč, totiž zvyšuje obranyschopnost. Jako první s ní měli co do činění severoameričtí Indiáni. Echinacea byla jejich nejlepším kamarádem při horečnatých onemocněních. Na vyléčení používali její kořen a nať. Nezklamala ani při léčbě zánětů. Stačilo její lístky rozdrtit na kaši a přiložit na ránu. A zánět se jaksi zázračně z těla vypařil.

Co Echinacea obsahuje?

Látky Echinacin a polysacharidy stimulují imunitní a lymfatický systém. Zvyšují také obranyschopnost a odolnost organismu před infekcemi. Dále se zde nachází i silice, pryskyřice, třísloviny a kyselina kávová.

Echinacea = rychlejší léčení

Kratší léčba, i to je jedna z jejich výhod. Echinacea pomáhá urychlovat léčbu vzhledem k množství prospěšných látek, které obsahuje. Pít několik šálků čaje denně po dobu pěti dnů od nachlazení vede k rychlejšímu uzdravení. Vyrábějí se z ní však i extrakty a masti pro venkovní použití, například na rány, ekzémy, pooperační rány a omrzliny.

Sponzorováno

Tinktura (výtažek) z Echinacei

Tinktura je vyrobena přímo z rostliny Echinacea nachová (Echinacea purpurea). Domovinou echinacey jsou prérie Severní Ameriky a patří k tradičním indiánským rostlinám s blahodárnými účinky na organismus. Díky tvaru svého květu nese jméno odvozené od řeckého slova „echinos“ neboli ježek. Echinacea tinktura je využívána hojně pro posílení organismu zejména v oblasti podpory přirozeného imunitního systému.

Osoby bez zdravotních potíží se po užívání tinktury z Echinacei cítí lépe a pocítili i další pozitiva:

  • napomáhá při podpoře imunity
  • podporuje funkci lymfy
  • podporuje vytváření bariéry proti „škůdcům“ posilováním buněčné blány, čímž přispívá k ochraně organismu
  • zlepšuje celkový zdravotní stav
  • stimuluje imunitní systém
  • detoxikuje organismus
  • zlepšuje léčbu některých typů rakoviny
  • prospěšná i při léčbě infekcí močového měchýře
  • pozitivně ovlivňuje i na příznaky chřipky
  • podporuje hojení ran
  • léčí různá kožní onemocnění
  • pomáhá i při problémech se žaludkem či játry

Echinacea a těhotenství

Když jste těhotná, musíte být opatrná, jaké druhy léků a doplňků užíváte. Dokonce i sloučeniny, které jsou obvykle bezpečné, mohou být pro vaše dítě potenciálně nebezpečné a zvyšují riziko těhotenských komplikací nebo vrozených vad. Výzkum o bezpečnosti echinacee naznačuje, že pro těhotné ženy Echinacea nepředstavuje žádná rizika, je však třeba udělat více studií, aby jednoznačně platilo, že je 100% bezpečná.

V roce 2000 proběhla studie, která byla provedena s ohledem na bezpečnost echinacei pro těhotné ženy. Tato studie zkoumala účinky echinacei na 206 těhotných žen, včetně 112, které užívaly bylinu během prvního trimestru těhotenství. Ženy, které užívaly echinaceu, neměly zvýšené riziko potratu nebo riziko plodu s chromozomálními abnormalitami nebo vrozenými vadami ve srovnání se ženami, které neužívaly vůbec echinaceu. To byl závěr studie.

Sponzorováno

Ačkoli tato studie jednoznačně naznačuje, že je echinacea bezpečná pro těhotné ženy, je to jediná studie tohoto druhu, což znamená, že její výsledky nebyly duplikovány (což se většinou dělá). Jak bylo uvedeno výše, různé přípravky echinacea se mohou významně měnit z hlediska obsahu a koncentrace sloučenin, které obsahují. To znamená, že ačkoli samotná echinacea může být pro těhotné ženy bezpečná, není k dispozici dostatek údajů, aby bylo možné definitivně dospět k závěru, že s jejím použitím nejsou spojena žádná rizika. Pokud jste těhotná a chcete užívat echinaceu, poraďte se s lékařem o tom konkrétním přípravku.

Co si dále přečíst o Echinacee?

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva