Sponzorováno

Rutin a jeho zdroje v potravinách – super pro zdravé a pevné žíly – na co ještě? 4.9/5 (69)

Rychlá fakta o rutinu

  • Rutin je bioflavonoid či rostlinný pigment, který se nachází v celkem běžných potravinách, jako jsou jablka, fíky a nebo čaj.
  • Rutin můžete přidat do vaší stravy tak, že ho budete konzumovat ve formě doplňku, nebo budete jíst potraviny, které rutin přirozeně obsahují.
  • Ženy, které jsou těhotné nebo kojící, by neměly užívat rutinové doplňky.

Dobrým zdrojem rutinu je třeba jablečná slupka.

Dobrým zdrojem rutinu je třeba jablečná slupka.

Rutin je bioflavonoid nebo rostlinný pigment, který se nachází v některé zelenině a ovoci. Například jablka jsou plná rutinu. Dále třeba pohanka, většina citrusů, fíky a černý i zelený čaj také obsahují rutin.

Rutin má silné antioxidační vlastnosti. Pomáhá také tělu produkovat kolagen a využívat vitamín C. Rutin můžete jednoduše dostat do svého těla tím, že jíte potraviny, které ho obsahují nebo rutin můžete také užívat ve formě doplňku.

Zajímavost: Rutin je také zařazen do více než 130 registrovaných terapeutických léčivých přípravků.

Zdravotní benefity rutinu

Kdy může pomáhat?

1. Pomáhá krevnímu oběhu

Tradičně je rutin používán k podpoře krevního oběhu. Dále rutin může pomoci posílit a zvýšit flexibilitu cév, jako jsou vaše tepny a kapiláry. Takto posílené krevní cévy mohou zlepšit vaše celkové zdraví. To vám ve finále může pomoci zmírnit související problémy jako jsou modřiny či křečové žíly. Existují také určité důkazy o tom, že rutin může pomoci při léčbě hemoroidů (které jsou způsobeny zduřenými žilkami) a při zotavení z chirurgického zákroku po odstraňování hemeroidů.

2. Zabraňuje vzniku krevních sraženin

Výzkum ukazuje, že rutin může zabránit tvorbě krevních sraženin. A právě bránění tvorbě krevních sraženin může pomoci snížit rizika na vznik život ohrožujících stavů, jako jsou:

Pokud máte onemocnění srdce nebo krevní sraženiny konzultujte s lékařem použití rutinových doplňků.

3. Snižuje hladinu cholesterolu v těle

Existují dostatečné důkazy o tom, že rutin může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu. V jedné studii bylo lidem s diabetem, kteří měli hypertenzi v anamnéze, podáváno jednou denně 500 miligramů rutinu. Výzkumníci zjistili snížení hladiny LDL cholesterolu u všech účastníků. Studie naznačuje, že je to důsledkem antioxidačních vlastností rutinu.

4. Snižuje bolest u artritidy

Jedním z běžných použití rutinu je zmírňování bolesti u pacientů s artritidou. Studie zjistila, že rutin také pomáhá potlačovat oxidační stres u lidí s artritidou. To může být způsobeno silnými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi rutinu. Existují také důkazy, že rutin zlepšuje funkci kolen u některých pacientů, kteří trpí artritidou.

Sponzorováno

5. Pozitivní vliv na cévy

Jednou z klíčových výhod rutinu je jeho schopnost posílit výstelku krevních cév v celém těle. Tím se sníží krvácení a zabrání se jejich kolapsu. Jedním ze způsobů, jak tohoto efektu dosáhne, je prostřednictvím oxerutinů, které jsou skupinou flavonoidních chemikálií pocházejících z přirozeně se vyskytujícího rutinu a které byly používány v evropských doplňcích od šedesátých let k léčbě a prevenci křečových žil a vředů na nohou.

Řada studií ukázala, že flavonoidy, které pocházejí z rutinu, zmírňují otoky a bolesti z křečových žil. Protože rutin posiluje tepny a žíly, používá se také k léčbě hemoroidů a vnitřních krvácení.

6. Rutin je antioxidant

Kromě těchto přínosů pro zdraví je rutin považován za antioxidant, což znamená, že se váže na volné radikály v těle a neutralizuje je.

A zmiňme ještě v krátkosti několik dalších benefitů rutinu:

  • Zvyšuje pružnost arteriálních stěn, což podporuje větší průtok krve a zlepšuje vaskulární zdraví.
  • Pracuje protizánětlivě.
  • Používá se k prevenci vedlejších účinků léčby rakoviny nazývané mukositida (bolestivý stav vyznačující se otoky a tvorbou vředů v ústní dutině nebo podšívce zažívacího traktu).
  • Používá se k léčbě Meniereovy nemoci (stav, který způsobuje zvonění v uších, závratě a přerušovanou ztrátu sluchu).
  • V kombinaci s bílkovinami trypsinem a bromelainem, se rutin také používá k léčení osteoartrózy.

Potenciální rizika rutinu

Je obecně bezpečné jíst ovoce a zeleninu bohaté na rutin. Existují však vedlejší účinky spojené s užíváním rutinových doplňků. Ty jsou často výsledkem požití rutinu ve vyšších a koncentrovanějších dávkách. Některé vedlejší účinky nadužívání rutinových doplňků jsou:

  • rozmazané vidění
  • žaludeční nevolnost
  • bolest hlavy
  • zčervenalá pokožka
  • vyrážky
  • nervozita
  • změny srdečního tepu
  • akumulace tekutin v kolenou
  • svalová ztuhlost
  • vysoký počet bílých krvinek

Pokud se během užívání rutinových doplňků objeví některý z těchto nežádoucích účinků, poraďte se se svým lékařem. Tyto nežádoucí účinky se mohou časem snižovat, jak se tělo přizpůsobuje doplňku, ale nejprve se poraďte s lékařem o rizikových faktorech. Pokud se u vás objeví známky alergické reakce, okamžitě přestaňte přípravek užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Ženy, které jsou těhotné nebo kojí, by neměly užívat rutinové doplňky. Není dostatek informací, které by naznačovaly, že je pro ně tento doplněk na 100% bezpečný. Avšak konzumace přírodních zdrojů tohoto bioflavonoidu není samozřejmě nijak škodlivá.

Největší zdroje rutinu

Mezi nejsilnější zdroje rutinu patří:

Sponzorováno

TIP: Které potraviny vám dodají energii?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    1 komentář u článku “Rutin a jeho zdroje v potravinách – super pro zdravé a pevné žíly – na co ještě?”

    1. renata burianska napsal:

      dobry den.ano je to pravda napr.prilozena rajcata na zanet zil to jsou vystouple zily ma nohou az tmave docerna me prekvapily nebot se stahly zpet a boli min.ano priroda pomaha buh to vsechno cloveku dal a upozornoval na poskytnuti prvni pomoci skrze jezise.ta muze tkvet tez v tom ze nebudeme slepi v projevech nemoci svych nejblizsich a rozhodneme se jim dostupnymi prostredky vcas pomoci.neignorujme ale ani nase vlastni bolistky.zivot je velky dar a ten kdo nam ublizuje nebo nas jinak brzdi v zivote nebo nam jen kazi den ten bude podle bible potrestan.nesudme ho a nezaobirejme se dlouho myslenkama na to jak nam nekdo ublizil.buh nechce abychom se takovyma lidma trapily jak sam rekl a take nema rad aby si nekdo sednul na jeho kreslo.NEBOJME SE CHODIT MEZI LIDI A DELAT DULEZITE VECI NEBOJME SE VYSTOUPIT ZE SVE ZONY.BUDTE SVOBODNI NEBOT ZIVOT A SVOBODU JSME DOSTALI ZAROVEN.NASHLEDANOU

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva