Sponzorováno

Červená řepa – terapie proti leukémii a nádorům 4.74/5 (23)

  • Červená řepa je bohatá na vitamíny (jako je vitamin C a folát), minerály (jako je draslík a mangan), a vlákninu. Obsahuje také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle.
  • Dusičnany v červené řepě mohou pomoci snížit krevní tlak tím, že rozšiřují krevní cévy.
  • Dusičnany v červené řepě mohou zlepšit sportovní výkon tím, že zvyšují účinnost mitochondrií, které produkují energii v buňkách.
  • Červená řepa obsahuje betain, který má protizánětlivé účinky a může pomoci snížit chronický zánět v těle.

Červená řepa - terapie proti leukémii a nádorůmČervená řepa je kořenová zelenina známá jako léčivá rostlina pro více než 2000 let. Dříve se používaly spíše listy této rostliny, ale ne jeho kořen, protože byl velmi tuhý. Dnes, po kultivaci červené řepy, jíme i pikantní červený kořen.

Červená řepa je považována za jeden z nejužitečnějších druhů zeleniny

Je bohatým zdrojem antioxidantů, a pokud jde o vitaminy obsahuje vitamin C, B1, B2, B6, listovou a pantotenovou kyselinu, a z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek. Červená barva řepy je důsledek přítomnosti červených pigmentů, známých jako betakyaniny.

Nízká energetická hodnota činí z červené řepy ideální potravinu v každém jídelníčku, vzhledem k tomu, že obsahuje málo kalorií, a dodává tělu potřebné užitečné látky. Ve 100 g řepy je pouze 43 kalorií.

Červená řepa a zdraví

Červená řepa má četné léčivé vlastnosti:

  • Stimuluje výměnu látek v těle, což znamená, že omlazuje a revitalizuje tělo
  • Reguluje krevní tlak, a tím chrání kardiovaskulární systém
  • Snižuje zvýšení cholesterolu v krvi
  • Zlepšuje funkci jater a pomáhá při odstraňování toxických látek
  • Posiluje kůži, vlasy a nehty
  • Neutralizuje přebytek žaludeční kyseliny
  • Má pozitivní vliv na zácpu
  • Zlepšuje náladu.

Červená řepa a betain

Je zajímavé, že konzumace řepy ukázala vynikající výsledky v boji proti leukémii a rakovině. Řepa obsahuje betain, aminokyselinu, která má protirakovinné účinky. Kromě toho má také protizánětlivé, antioxidační a detoxikační účinky. Studie ukázaly, že betain útočí na buňky v nádorové tkáni. Z mnoha lékařských statistik vyplývá, že u mnoha pacientů konzumujících červenou řepu tělo pozitivně reagovalo na léčbu cukrovky.

Sponzorováno

Červená řepa a podrobnosti o léčbě při leukemii

Terapie řepou proti leukémii a rakovině je velmi jednoduchá. Pacient by měl jíst půl kilogramu čerstvé řepy denně (nejlepší je řepu jíst jako salát s přídavkem olivového oleje a citronu). Kromě toho, je žádoucí dodržovat dietu, která zlepšuje a posiluje imunitní systém, jíst hodně vitamínu C.

Nejefektivnějších výsledků se dosahuje, pokud je léčba zahájena, když je nemoc v časném stadiu. Jinak budete muset postupně zvýšit množství řepy.

Červená řepa také posiluje cévy

Když máte jakékoli problémy s cévami, na vše je opět vhodná červená řepa. Jíst byste ji měli především z preventivních účinků. Tato zelenina zabraňuje kornatění tepen. Rychleji vyplavuje z těla cholesterol a díky tomu snižuje jeho hladinu v krvi. Dále je vhodná na křečové žíly. Zabraňuje jejich tvorbě a zmírňuje bolestivé stavy nohou. No a vynikající je i při problémech s hemeroidy. Tehdy bychom ji měli jíst pravidelně, aby nám usnadnila vyprazdňování a zbytečně tak nedráždila citlivý konečník. Známým lékem je i při chudokrevnosti. Kvůli vysokému podílu železa totiž zlepšuje krevní obraz.

Užívá se při dně i problémech s tlakem

Mezi další nemoci, se kterými si řepa snadno poradí, patří i dna. Bolestivé stavy zlepšuje zejména díky očistě organismu. Dobrá je a při vysokém krevním tlaku. Tehdy je nutné užívat ji pravidelně a hlavně v syrovém stavu.

Vyzkoušet ji mohou i ženy v období menstruace, kdy je trápí bolestivé křeče. Pomáhá nám lépe trávit a má odvodňující účinky. Konzumovat se červená řepa může i při zvýšené tvorbě žaludeční kyseliny a nepříjemném pocitu pálení žáhy.

Červená řepa může být konzumována syrová, vařená, pečená nebo jako šťáva. Je důležité si uvědomit, že by měla být součástí vyvážené stravy, aby přinášela tyto zdravotní benefity.

Kde si o červené řepě přečíst víc?

VIDEO: Červená řepa – laciná a zdravá

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva