Sponzorováno

Problémy s pamětí mohou vyřešit celkem jednoduché věci 4.75/5 (12)

Jak na problémy s pamětí?

Jak na problémy s pamětí?

Máte problémy s pamětí? Nemusí se jednat jenom o následky spojené s bujarým večírkem předchozí den. Špatná paměť je dnes poměrně známým a častým problémem. A netýká se nutně jenom starších generací, jelikož se dané problémy mohou objevit i v mladším věku. Pokud i vás trápí problém s tím, že se nemůžete rozpomenout, nebo jste na něco zcela zapomněli, poradíme vám, jak s daným problémem bojovat. Není to zase až tak složité, jak si možná v tuto chvíli myslíte. Jdeme na to.

1. Žijte aktivním životem

Aktivní život je něco, co je dnes doporučováno stále více. A to všeobecně, pro zlepšení zdraví i kondice. Málokdo z vás ale ví, že právě aktivní život může být i dobrou volbou ve chvíli, kdy vás trápí paměť. Proto je dobré začít postupně měnit svůj život a přidat do něho dostatek sportovních aktivit. A to i proto, že se to může projevit na vaší kráse a psychické pohodě. Ideální je volit sporty, jako:

  • Běh
  • Plavání
  • Jízda na kole

Zpět však k samotné paměti. Je třeba říci, jakým způsobem jí sportovní aktivita dokáže pomoci. Princip je v podstatě velmi jednoduchý. Během sportu dochází k tomu, že se nejenom zrychluje metabolismus, ale zrychluje se také váš tep. To má vliv na rychlejší proudění krve po celém vašem těle. Ta se dostává i do mozku, což zajistí, že tento důležitý orgán je krví mnohem lépe zásobován, než když jenom ležíte a nic neděláte. A právě pravidelná dodávka dostatečného množství krve (potažmo kyslíku) má z dlouhodobého hlediska velmi dobrý vliv právě na to, že si budete více pamatovat, ale i na to, že se zlepší vaše rozpoznávací funkce, nebo možnosti řešení různých úkolů a úloh.

2. Trénujte svůj mozek

Je to v podstatě stejné, jako u vašeho svalstva. Pokud svaly trénujete pravidelně, tak zcela pochopitelně dochází k tomu, že sou silnější. Stejné je to i u mozku. Zde samozřejmě probíhá cvičení jinou formou, než u svalů. Vaším cílem by mělo být trénování mozku. A to tak, že se budete učit. Pokud mozek není pravidelně namáhán a používán, vede to k tomu, že právě vaše paměť nemusí být z dlouhodobého hlediska na tak dokonalé úrovni, jak byste potřebovali. Když ale pravidelně pracuje, dokážete příznaky špatné paměti velmi dobře eliminovat. Jaké jsou možnosti daného tréninku? Není třeba hledat v něm jakékoliv složitosti. Stačí například:

Sponzorováno

  • Učení-se něčemu novému
  • Luštění křížovek
  • Řešení rébusů
  • Manuální práce
  • Zkuste dělat něco jinak, druhou rukou. Třeba si čistěte zuby druhou rukou než je tomu obvykle.

Jít ale můžete i cestou, která je spojena spíše s hraním. A to různých společenských her. Máte děti? Pokud ano, hrajte je s nimi pravidelně. Nejenom, že tak pomůžete právě vašemu mozku, ale budete mít jistotu i toho, že budete efektivní formou procvičovat i mozek vašich dětí. I to je dnes velmi důležité. Nezapomínejte na to.

3. Dejte svému mozku vše, co potřebuje

Jak mu dodat krev a potřebnou námahu, to již víte. Nezapomínejte ale ani na to, že mozek potřebuje také něco jiného. A to živiny, bez kterých nikdy nebude naplno fungovat. Když vás trápí špatná paměť, může to být i důsledkem toho, že mozek skutečně nemá to, co ke svému plnohodnotnému fungování potřebuje. Proto se zaměřte ne správnou stravu, nebo i doplňky stravy, ať má váš mozek skutečně to, bez čeho se neobejde. I zde musíme být konkrétní a tak vám poradíme, co by to mělo konkrétně být.

Prioritou jsou rozhodně omega-3 mastné kyseliny. Čím více jich vaše tělo přijme, tím pro váš mozek lépe. Získávat je můžete poměrně snadno. Dobrým zdrojem jsou především tučné ryby, jako je losos, ale i tuňák, stejně jako to může být makrela. K tomu přijdete různá semínka a ořechy a rázem máte zdroj správných kyselin pro mozek zajištěný. Přečtěte si jaké živiny vašemu mozku jen a jen prospějí.

4. Odpočinek je to nejdůležitější

Hlavní tři tipy, jak zamezit problémům s pamětí máme zmapovány. Nyní se společně podívejme na poslední tip, který je jedním z nejdůležitějších. Pamatujte na to, že aby jakýkoliv orgán, nebo i sval v těle dobře fungoval, tak by měl být odpočatý a nejlépe zregenerovaný. To jasně platí i o mozku. Jak tedy zajistit, abyste problémy s pamětí neměli? Je to jednoduché. Naučte se odpočívat. Nejenom, že během dne budete chtít docílit toho, že jednoduše vypnete a nebudete nad ničím přemýšlet. Velmi důležitý je také dostatek spánku. Právě díky němu si mozek odpočine, zregeneruje a poté bude připravený myslet. Že to funguje, si můžete sami vyzkoušet. Zkuste něco složitějšího vyřešit během dopoledne, po dobrém vyspání a kvalitní snídani. Potom zkuste podobný úkol třeba v 10 hodin večer, po náročném dni. Sami uvidíte, kdy mozek funguje lépe. A stejný princip je spojený jak s dlouhodobou, tak i krátkodobou pamětí, nebo kognitivními funkcemi.

Úměrně svému věku

Co dodat na závěr? Že zohlednit je třeba také váš věk. Jsou jednoduše roky, během kterých už mozek přestává fungovat tak dobře a problémy s pamětí jsou celkem běžné. Zde už o případných problémech, nebo o normálním stavu rozhodují lékaři, kteří případně dokážou nejenom diagnostikovat konkrétní problém, ale dokážou pochopitelně přijít také s jeho odpovídajícím a správným řešením.

VIDEO: Efektivní učení a fenomenální paměť

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva