Sponzorováno

10 znaků toho, že jíte příliš mnoho cukru 4.69/5 (29)

Jak poznat, že jíte hodně cukru?

Jak poznat, že jíte hodně cukru?

Většina z nás miluje sladké potraviny. Tak to prostě je. A to nejen děti, ale i mnoho dospělých má ve zvyku jíst často sladká jídla nebo pít sladké pití. Ve finále tak přijímáme o dost více cukru, než je nutné. Pamatujte, že kromě přirozeně se vyskytujícího cukru v potravinách jako je ovoce, opravdu mnoho potravin a nápojů má přidaný cukr. Jeho velký příjem pak vede k problémům, jako je přírůstek hmotnosti a obezita, cukrovka a srdeční onemocnění. Třeba klasicky Američané jedí a pijí příliš mnoho těchto přidaných cukrů, což přispívá k rostoucímu výskytu těchto zdravotních problémů v USA. A ČR v tomto není za USA zase až tak daleko. Ne tak daleko, jak byste předpokládali.

Cukr vám ubližuje, navíc je návykový

Americká společnost pro zdraví srdce doporučuje ne více než 6 čajových lžiček přidaného cukru denně ženám a 9 čajových lžiček mužům. Pro děti doporučený denní příjem cukru se liší podle jejich věku a kalorických potřeb, ale pohybuje se mezi 3 a 6 čajovými lžičkami denně.

Navíc směrnice Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2015 doporučuje, aby dospělí a děti omezily denní příjem volných cukrů na méně než 10 procent svých celkových kalorií, aby se tak snížilo riziko nadváhy nebo obezity, stejně jako zhoršení jejich zubů. Další snížení na méně než 5 procent nebo zhruba 5 čajových lžiček denně přináší další přínosy pro vaše zdraví.

Chcete příklady přidaných cukrů? Vidíte je na štítcích potravin a nápojů. Zahrnují hnědý cukr, kukuřičná sladidla, kukuřičný sirup, dextrózu, fruktózu, glukózu, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, med, laktózu, sladový sirup, maltózu, melasu, sacharózu.

Volné cukry uvedené v doporučení WHO zahrnují přidané cukry, jako jsou monosacharidy (jako glukóza, fruktóza) a disacharidy (jako je sacharóza nebo stolní cukr), stejně jako cukry přirozeně přítomné v medu, sirupy, ovocné šťávy a koncentráty ovocných šťáv. To vše je nabité cukrem. Vzhledem k tomu, že cukr může být návykový, je snadné ho jíst více než je nutné. Nebuďte na něm závislí. Ničí vás, zabíjí.

Zde je 10 příznaků toho, že jíte opravdu nadměrné množství cukru. Dejte si na to sakra pozor.

1. Zvýšení tělesné hmotnosti

Jedení příliš velkého množství cukru vede k nárůstu hmotnosti a zvýšenému riziku obezity. Prázdné kalorie v cukru brání vaším buňkám spalování tuku. Také způsobuje vysokou hladinu inzulínu ve vašem těle a způsobuje potíže s metabolismem.

Cukr také potlačuje pocit sytosti a zvyšuje úroveň ghrelinu, což je hladový hormon. To znamená, že nakonec jíte více. Studie z roku 2006 zjistila, že pravidelný příjem cukrových nápojů zvyšuje mnohonásobně riziko obezity. V přehledu v roce 2013 ve 68 různých studiích publikovaných v British Medical Journal výzkumníci zjistili, že příjem cukrů je rozhodujícím faktorem pro kontrolu tělesné hmotnosti.

Prostě pokud máte problémy s váhou, možná jíte moc cukru, to je jednoduché. Zamyslete se.

2. Diabetes 2. typu

Konzumace příliš mnoho cukru nebo na cukr bohatých potravin je jedním z hlavních důvodů pro rozvoj diabetu 2. typu.

Nadbytečný cukr způsobuje inzulínovou rezistenci a zvýšený inzulin v krvi, dva klíčové faktory přispívající k rozvoji diabetu. Navíc, konzumace více cukru vede k hromadění tukových ložisek kolem jater. To opět ovlivňuje funkci pankreatu, což vede k inzulínové rezistenci.

Například studie z roku 2005 uvádí, že zvýšení spotřeby fruktózy může významně přispět k epidemii obezity a diabetu u dětí i dospělých. V pozdější studii z roku 2010 bylo zjištěno, že kromě nárůstu hmotnosti je vyšší spotřeba cukrů spojena s vývojem metabolického syndromu a diabetu 2. typu. Tyto údaje poskytují empirický důkaz, že příjem cukrů (např. ve slazených nápojích) by měl být velmi omezen. Omezení cukrů ve stravě vede ke snížení rizika chronických metabolických onemocnění souvisejících s obezitou.

3. Špatné zdraví zubů a dutiny ústní

Cukr také není vůbec dobrý pro vaše orální zdraví. Je to jeden z důvodů chorob dásní a dutin. Bakterie přirozeně rostou v ústech, a když jíte sladké potraviny, dáváte bakteriím šanci množit se, což vede právě ke špatnému zdraví zubů a celé ústní dutiny.

Pamatujte také, že vaše silná touha po cukru může být ve finále příčinou špatného dechu. Při studii z roku 2003 se zjistilo, že cukr a jiné fermentovatelné uhlohydráty způsobují, že bakterie v ústech produkují kyselinu a snižují pH v ústech, což způsobuje demineralizaci zubů a jejich velmi špatné zdraví. Chcete-li si udržet zdravé zuby, je klíčem vyčistit si zuby po jídle, zvláště když jste jedli sladké potraviny.

4. Problémy se srdcem

Pokud trpíte nějakým problémem se srdcem, viníkem může být hodně cukru ve vaší stravě. Cukr a obecně sladká strava má potenciál způsobit zmatek na vašem srdci, protože může způsobovat vysoký krevní tlak, stejně jako vysoký cholesterol.

Sponzorováno

Studie z roku 2010 naznačuje, že vysoký příjem fruktózy ve formě přidaného cukru je spojen s vyšším krevním tlakem u dospělých. Vysoký krevní tlak má negativní vliv na vaše srdce a cévy, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění, infarktu, mrtvice a dalších závažných koronárních stavů.

Kromě vysokého krevního tlaku cukr zvyšuje hladinu špatného cholesterolu. Studie z roku 2014 publikovaná v časopise Open Heart uvádí, že lidé, kteří konzumují 25 nebo více procent svých kalorií z přidaného cukru, mají třikrát vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

5. Špatná paměť a koncentrace

Špatná koncentrace a horší paměť mohou být také způsobeny vyšší spotřebou cukru. Vysoké dávky cukru vedou k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, což zase zabraňuje vstupu glukózy do buněk, včetně právě mozkových buněk. Bez glukózy, mozek postrádá energii potřebnou pro správnou funkci. To může způsobit potíže se soustředěním, zapamatováním a rychlým rozhodováním.

Studie z roku 2012 uvádí, že životní styl s konzumací vysokého obsahu fruktózy ovlivňuje učení a paměť tím, že zpomaluje mozek. Kromě toho příliš mnoho cukru může snížit proteiny v těle, které jsou nezbytné pro paměť a schopnost reagovat. To může způsobit potíže při zapamatování si malých věcí.

6. Problémy s náladami

Jste po sladkém jídle podrážděni nebo frustrovaní? Možná jste snědli hodně cukru. Aby mohl mozek řádně fungovat, potřebuje stabilní zásobování látkami, jako je glukóza a inzulin. Ale když váš mozek dostane nadbytek těchto chemikálií, vede to k neklidu a úzkosti.

Po konzumaci sladkého jídla můžete zažít známou cukrovou „havárii“. To může způsobit pocity související s depresí, jako je letargie, smutek a sociální problémy. Tyto různé deprese mohou být „vyléčeny“ tím, že omezíte vaši spotřebu cukru.

7. Problémy s kůží

Akné, suchá kůže, tmavé kruhy pod očima a mnoho dalších problémů s pletí se mohou objevit právě kvůli tomu, že jíte často sladké potraviny. Cukr má zánětlivé účinky na vaše tělo, a tak přispívá k zánětlivým kožním problémům.

Navíc, vysoký příjem cukru vede k procesu známému jako glykace, který může urychlit proces stárnutí a zvýšit pravděpodobnost, že bude pokožka nezdravá a budete mít vrásky.

8. Jste častěji nemocní

Dalším příznakem, že konzumujete příliš mnoho cukru, je tendence k častějšímu onemocnění. Vysoký příjem cukru má negativní vliv na imunitní systém. Soupeří s vitamínem C o prostor ve vašich bílých krvinkách, což má za následek oslabenou imunitu. Když je váš imunitní systém slabý, vaše tělo je méně schopné bojovat proti škodlivým mikroorganizmům a jste zranitelnější vůči běžnému nachlazení, chřipce a dalším infekcím. To je samozřejmé.

9. V dlouhodobém horizontu máte málo energie

Cukr je plný prázdných kalorií, které našemu tělu neposkytují žádnou výživu. Ačkoli konzumace sladkých potravin vám dodává rychlou energii, brzy skončíte zhroucením a pocitem velké únavy.

Dalším důvodem, proč máte po cukru málo energie, je to, že způsobuje špičku hladiny cukru v krvi. To znamená, že vaše tělo není schopno správně ukládat a absorbovat glukózu, čímž zbaví vaše buňky paliva, které potřebují, aby vám poskytly energii. To může způsobit konstantní únavu.

Pokud jíte hodně cukru, tak také může znamenat, že s největší pravděpodobností nemáte dostatek bílkovin a vlákniny, které jsou obě důležitými živinami pro trvalou energii.

10. Špatná funkce jater

Životní styl s vysokým obsahem cukru v jídelníčku může také ovlivnit vaše zdraví jater. Cukr je tvořen hlavně glukózou a fruktózou, které jsou metabolizovány v játrech a přeměňují se na lipidy. Když budete jíst více cukru, vaše játra musí pracovat více. Nadprodukce lipidů může dále ovlivnit funkci jater.

TIP: Jak na detox od cukru?

Navíc, špička inzulínu v těle v důsledku příjmu cukru může způsobit zánět a jizvení v játrech. Ve skutečnosti může zvýšit riziko nealkoholického tuku v játrech. Studie z roku 2013 zveřejněná ve World Journal of Gastroenterology zjistila, že fruktóza je klíčovým hráčem ve vývoji onemocnění steatózy jater.

Co o cukru na závěr?

Sponzorováno

Shrnuto a podtrženo, cukr vám prostě neprospěje. Zkuste ho v jídelníčku eliminovat. Čím více ho budete eliminovat, tím lépe pro vás.

Co si o cukru ještě můžete přečíst?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva