Sponzorováno

Jak na problémy spojené s přechodem – jak na ně vyzrát? 4.8/5 (15)

Jak se lépe vyrovnat s přechodem?

Jak se lépe vyrovnat s přechodem?

Přechod je obdobím, kterým prochází každá žena a je třeba říci, že se jedná o období, kterému se nelze vyhnout. To je třeba mít na paměti. Stejně tak je třeba mít na paměti i fakt, že s přechodem mohou souviset i různé problémy. Ale pozor, existují dobré možnosti, jak dané problémy co nejvíce eliminovat. Tedy jak na ně doslova vyzrát. Pokud hledáte ty nejlepší tipy, najdete je v našem článku.

1. Poraďte si se stárnutím pleti

Jedním z jasných znaků přechodu je určitě výraznější stárnutí pleti. Pokud jste ještě před přechodem pravidelně o svou pleť pečovala a snažila se o mladistvý vzhled, potom máte v tomto směru velkou výhodu. Péče v období přechodu, ale i po něm pro vás bude snadnější. Zoufat ale nemusíte ani v případě, kdy jste toto podceňovala. Primárně je třeba mít na paměti, že v souvislosti s menopauzou se vaše pleť může měnit. Jak konkrétně?

  • Objevují se výrazné vrásky
  • Svrchní vrstva kůže je tenčí
  • Mění se struktura kůže

To vše je následně spojeno také s tím, že pleť vypadá unaveně, je výrazně suchá, stejně jako může být i citlivější. A jak si se všemi těmito problémy poradit? Stále myslete na klasické postupy spojené s jejím čištěním, stejně jako s její hydratací. Podívejte se, jak nejlépe hydrataci pleti. Dále však nezapomínejte využít také vhodné krémy. U nich se zaměřujte primárně na jejich složení. S obdobím přechodu totiž souvisí nutnost dodávat vaší pleti několik velmi důležitých látek. Jedná se hlavně o takzvané retinoly (vitamín A). Dále nezapomínejte také na kyselinu hyaluronovou, nebo též všestranný vitamin C, který je důležitým antioxidantem. Vše doplňte také používáním přírodních olejů. My doporučíme ten lněný, popřípadě sojový, nebo i hroznový.

2. Eliminujte pigmentové skvrny

Hormonální změny ve vašem těle mohou být spojeny také s dalším poměrně výrazným negativem. O jaké se jedná? Jde o pigmentové skvrny, které se mohou objevit a u kterých je dobré myslet na to, že je potřebujete co nejvíce eliminovat. Dobré je vědět, že za vnik pigmentových skvrn mohou takzvané melanocyty. Jedná se o buňky, které jsou právě za vznik pigmentu a takzvaných stařeckých skvrn zodpovědné. Jak je udržet na uzdě? I zde platí, že nejlépe správnou kosmetikou. Rizikem je také pobyt na slunci a tak nezapomínejte na vhodnou ochranu. Zvláště, pokud v období přechodu vyrážíte na dovolenou, doporučíme jak krém s vyšším ochranným faktorem, tak samozřejmě také snahu spojenou s tím, že budete zůstávat více ve stínu.

3. Naučte se relaxovat

Období přechodu a hormonální změny mohou být dále spojené například i s tím, že se objevují různorodé změny nálad. Právě podrážděnost je možné eliminovat celkem jednoduchým způsobem. Není to zase až tak složité. Ideální je naučit se relaxovat. Pokud jste ve stresu například z práce a problémů v domácnosti, je více než jasné, že období přechodu budete prožívat o to hůře. Je proto třeba vědět, jak na relaxaci. My doporučíme nejprve eliminovat množství starostí, které padají na vaši hlavu. Poté můžeme doporučit různé relaxační procedury, od masáže, až po aromaterapie. Pomoci v relaxaci vám však může třeba i něco tak klasického, jako je spánek. Pokud ho máte dostatečné množství, budete se i v době hormonálních změn cítit mnohem lépe a psychické problémy nebudou tak markantní.

4. Naučte se jinak jíst

S přechodem jsou spojeny také zcela jiné chutě. Mnohdy je toto období spojené s častým přejídáním, což může pochopitelně způsobovat nárůst váhy. Zde jde rada poměrně jasná, jelikož by vaším cílem mělo být odolat těmto chutím a naučit se stravovat zdravě. A to znamená pravidelně, s možností konzumovat vyvážené a pestré potraviny. Pokud jste i před přechodem žila spíše zdravě, jistě to pro vás nebude nic těžkého. Pokud jste zdravý životní styl nedodržovala a na vaší postavě se to až tak moc neprojevovalo, je třeba myslet na to, že nyní už tomu může být jinak. Také nezapomínejte na to, že budete i hůře snášet některá jídla, ale i nápoje. Příkladem jsou:

  • Jídla kořeněná a ostrá
  • Nápoje obsahující kofein
  • Alkoholické nápoje

Pokud si něco z výše zmíněného výčtu dáte, je třeba počítat s tím, že se mohou objevit například návaly horka, které nejsou zase až tolik příjemné. I proto je dobré se daným problémovým jídlům i nápojům raději vyhýbat.

Sponzorováno

5. Zaměřte se na hormony

Přechod je spojený s hormonálními změnami. To ví každá žena. Co byste proto právě vy neměla opomíjet, to je zajistit hormonální rovnováhu. Jak jí docílit? Zaměřte se na potraviny, jako například sója, stejně jako cizrna, nebo například také lněné semínko. Právě toto jsou potraviny, u kterých máte jistotu, že vám pomohou vyrovnávat hladinu estrogenu. Nejenom, že dokážou eliminovat stav nízké hladiny hormonů, ale dokážou také blokovat ty silnější. Díky tomu lépe udrží vaše tělo v hormonální rovnováze. To stejné dokážou i další potraviny, jako může být například mrkev, stejně jako jablka. Oba druhy potravin doporučujeme konzumovat primárně jenom v syrovém stavu, kdy z nich lze získat největší množství dobrých a prospěšných živin.

TIP: Na ženské problémy zkuste bylinku Drmek obecný

Tipy na konkrétní problémy při přechodu

Podívejte se na několik našich konkrétních tipů:

Jak zvládnout návaly horka a zvýšené pocení?

Návaly horka často spouštějí určité faktory. Může to být horký nápoj, stres (velmi často stačí stresující myšlenky nebo pocity), alkohol nebo jen horké počasí. Snažte se vypozorovat, co je právě ten váš spouštěč a pokud je to možné, vyhýbejte se mu. Oblékejte se rozumně: namísto hrubých vrstev oblečení použijte více tenčích vrstev, které si v případě potřeby můžete snadno svléknout. Dobrý nápad: na Vánoce nebo na narozeniny si popřejte od vašich dětí speciální termoprádlo, které umožňuje pokožce dýchat, propouští pot a navíc má antibakteriální úpravu, takže nezapáchá.

Jak na problémy se spánkem a sklon k depresivním stavům?

Pravidelný režim a zdravý životní styl jsou tou nejlepší prevencí těchto obtíží:

  • pravidelný pohyb až do mírného zpocení každý den, případně i večerní procházka před spaním mohou kvalitnímu spánku a černým myšlenkám pouze pomoci
  • upravte svoji hmotnost (pokud je třeba) – výzkumy totiž ukazují, že ženy s normální hmotností mají mnohem méně menopauzálních obtíží než ženy s nadváhou nebo obézní – nezapomínejte proto na lehkou a pestrou stravu převážně rostlinného původu, minimalizujte příjem jednoduchých cukrů, bílé mouky a nasycených tuků, k večeři si dejte jen lehkou a to nejpozději tři hodiny před spaním a nikdy-nikdy nevynechávejte kvalitní snídaně, které by měly obsahovat celozrnné potraviny, ovoce, a nízkotučné bílkoviny.
  • milování se nevyhýbejte – ženy, které mají často sex, vypadají prý průměrně o 12 let mladší. Vaginální suchost můžete řešit používáním lubrikačních gelů s obsahem kyseliny mléčné nebo probiotických bakterií.

Co ještě můžete pro sebe v období přechodu udělat?

  • dodržujte pitný režim během celého dne, ale minimalizujte příjem alkoholu.
  • nekuřte: ženy jsou mnohem náchylnější na následky kouření a často jsou komplikace kouření u žen mnohem vážnější než u mužů. Kouření zabíjí oocyty ve vaječnících a to způsobuje rannější nástup menopazuy a obvykle i těžší průběh.
  • potřebujete i dostatek vitaminu D – v letních měsících vám ho zajistí pravidelný pobyt na slunci a v zimních měsících můžete užívat vitamín D ve formě výživového doplňku (denně 400 – 1200 IU = 10 – 30 mikrogramů).

Pomohou při přechodu fytoestrogeny?

Nápad zabývat se vůbec touto myšlenkou vznikl v roce 1992, kdy si vědci všimli, že japonské ženy, které denně konzumují sóju, mají návaly v menopauze velmi vzácně. Výsledky mnoha studií, které pak sledovali vliv sóji a fytoestrogenů na výskyt návalů horka, tato pozorování potvrdili. V této souvislosti vznikly otazníky kolem vlivu sóji na prognózu existujícího karcinomu prsu. Nejnovější studie však jednoznačně prokázaly, že není důvodů k obavám: pravidelná konzumace sóji prokazatelně zlepšuje prognózu (snižuje recidivu i úmrtnost na rakovinu prsu) a to bez ohledu na to, zda jde o estrogen-senzitivní nádor nebo ne.

Účinek jiných rostlinných preparátů jako je například jetel luční se ve studiích nedokázal, přesto si tyto preparáty mnohé ženy velmi pochvalují.

A aby to nepůsobilo všechno tak vážně, je třeba zmínit i to, že mnohé ženy po zvládnutí menopauzálních obtíží tvrdí, že je to vlastně fajn období. Jakási nová etapa života. Máte na sebe více času, můžete se věnovat vnoučatům úplně jinak než jste se mohli věnovat vlastním dětem. Sexuální život si můžete vychutnávat, aniž byste se museli bát nežádoucího otěhotnění a pokud na něco takového už nemáte chuť, můžete se zapsat na Univerzitu třetího věku. A my vám upřímně držíme palce, abyste si to dokázali všechno užít!

Co si dále přečíst o přechodu?

VIDEO: Co a jak jíst v menopauze? Zkušenosti s metabolicky vstřícnou stravou

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva