Sponzorováno

Pozor na horké nápoje. Mohou škodit vašemu zdraví 4.89/5 (9)

Pozor na horké nápoje. Mohou škodit vašemu zdravíI když s přibývajícími teplotami budete vyhledávat spíše chladnější nápoje, které vás osvěží, jistě si během dne dáte i ty teplé. Může to být třeba káva nebo čaj, které jsou velmi častým nápojem k snídani, po dobrém obědě, nebo ve chvíli, kdy potřebujete doplnit energii. Co jste o horkých nápojích možná nevěděli, to je fakt, že vám dokážou i škodit. Jak konkrétně? Zjistěte to.

Krvácení z nosu

Málokdo to ví, ale horké nápoje mohou skutečně způsobit krvácení u nosu. Ne každému, jelikož tento problém se objevuje hlavně u těch lidí, které mají problémy s cévami, a to právě v této části těla. Musíme říci, že v tomto případě ani tak nevadí to, že teplý nápoj pijete, ale vadí pára, která z něho vychází. Ta je pochopitelně velmi horká, a když se jí několikrát za sebou nadýchnete, může to způsobit rozšíření nosních cév. A odtud už je to jenom kousek k tomu, aby se krvácení z nosu objevilo.

Rakovina jícnu

Jakkoliv může toto sdělení působit nepravděpodobně, musíme říci, že na pravdě opravdu být založeno může. Jde hlavně o situaci, kdy pijete čaj, který je skutečně horký. A to dokonce tak, že by vás mohl i popálit. Pochopitelně to platí i u dalších nápojů. Pokud jejich teplota nebude přesahovat 65 stupňů Celsia, nepředpokládá se, že by to byl až takový problém. Důvody možného výskytu rakoviny v jícnu jsou poměrně prosté a vše probíhá ve třech hlavních fázích:

  1. Buňky v jícnu se poškodí
  2. Buňky začnou postupně regenerovat
  3. V souvislosti s tímto procesem a vnitřními faktory se objeví rakovina

Jelikož jde o zákeřnou nemoc, měli bychom přidat i potřebné statistické informace. Když budete pít nápoje, které jsou teplejší jak 70 stupňů Celsia pravidelně, můžete si tak zvýšit riziko rakoviny jícnu až osmkrát. A to už je poměrně výrazné číslo, které by vás mělo motivovat k tomu, že když už teplý nápoj, tak raději ve stavu, kdy je trošku vlažnější.

Infekční kožní onemocnění

Toužíte po tom, abyste vypadali skvěle? Jistě si zakládáte i na kráse vaší pleti. Pitím horkých nápojů ji ale můžete celkem výrazně poškodit. Riziko spočívá už jenom v přípravě, kdy není nic neobvyklého, že se člověk neopatrnou manipulací polije a opaří. Kolikrát se to stalo právě vám? Jistě mnohokrát. Není to ale jediná ukázka toho, jak může horký nápoj poškozovat pokožku. Rizikem je také infekční kožní onemocnění. Pokud máte na svém obličeji jemné žilky, které mají tendenci praskat, je jejich zahřátí výrazný problém. Vlivem toho vám rychle zčervenají tváře a jiné oblasti, což je dokonalá ukázka toho, že máte takzvanou růži, jak se problému lidově říká. A jelikož jde o infekční onemocnění, s návštěvou lékaře dlouho neotálejte.

Sponzorováno

Vznik trhlin v zubní sklovině

Zakládáte si na kráse vašich zubů? Tak se horkým nápojům vyhýbejte, jelikož i ty jim umí poměrně dobře škodit. Pokud máte zuby citlivé, jistě znáte tu bolest spojenou s tím, když se napijete velmi horkého nápoje. Funguje to ale i naopak, když se napijete toho studeného. Tím ale nekončíme, jelikož horké nápoje mohou způsobovat trhliny v zubní sklovině. A to už je poměrně nebezpečný problém. Z jakého důvodu? Důsledků může být celá řada:

  • Poškození zubních nervů
  • Možný vznik infekce
  • Větší náchylnost k zubnímu kazu

Spálení ústní dutiny

I toto je problém a důvod, proč nepít horké nápoje. Tedy ty, které svou teplotou přesahují 65 stupňů Celsia. Už jako malé dítě jste se jistě učili to, že nápoj si máte nejprve ochladit foukáním a teprve poté je správné se napít. Problém to ale může být třeba u oblíbené kávy, ale i čaje z kelímku, kde vydrží teplota poměrně dlouho vysoká. Co se stane, pokud se napijete? Je to celkem jasné. Dojde k tomu, že se horkou tekutinou nepříjemně popálíte. A co patří mezi hlavní riziková místa? Je jich několik a primárně sem patří rty, jazyk, ale i krk. I když se dané popáleniny po pár dnech zacelí, mohou celkem nepříjemně bolet. V takovém případě pomohou chlazené nápoje a různé antibakteriální spreje.

Ztráta chuťových buněk

Jazyk je naprosto unikátním orgánem, jelikož právě a většinou jenom díky němu můžeme pociťovat chuť potravin. Je na něm celá řada chuťových buněk, kterých jsou miliony. Zajímavostí je to, že se dané buňky lehce liší, díky čemuž je možné jednotlivé chutě rozpoznávat na jiných částech jazyka. Jsou dokonce tací profesionálové, kteří mají jazyk tak vytříbený, že dokážou rozeznat i velmi drobné rozdíly v chuti. Toho by ale nikdy nedosáhli, pokud by pili horké nápoje. Z jakého důvodu? Jeden takový nápoj totiž může jazyk nejenom popálit, ale pochopitelně může jednotlivá nervová zakončení poškodit natolik, že konkrétní nervové buňky přestanou fungovat. Je sice jasné, že vzhledem k jejich množství si běžnou konzumací nelze přivodit totální ztrátu chutě, ale pokud se při pití každého horkého nápoje spálíte, buďte si jisti, že za pár let se to na vaší chuti skutečně projevit může. Pamatujte také, že se jedná o problém trvalý, který rozhodně nejde ani nijak léčit, ani ho pochopitelně nejde ani dát jakýmkoliv způsobem do pořádku.

Sponzorováno

Ale abychom jen nehanili – horké nápoje pro nás mají i pozitivní vliv, zejména při chřipkách a nachlazení.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva