Sponzorováno

Zásady dodržování pitného režimu na dovolené 4.75/5 (8)

Zásady dodržování pitného režimu na dovolenéLéto se dá prožít různými způsoby. Každý z nás ho však chce strávit co nejpříjemnější a bez zdravotních problémů způsobených dehydratací. Pitný režim netřeba podceňovat a zvlášť během horkých dní na dovolené. Ať už preferujete polehávání na horké pláži u moře, škrábání se po tatranských štítech, či případně rádi provětráte své kolo na jedné z cyklostezek, určitě dodržujte základní zásady hydratace.

Aktivity různé, avšak pravidla podobná

Pitný režim na pláži

– Pokud plánujete strávit dovolenou v jedné z tropických destinací u moře, následující zásady pro vás platí dvojnásob. Pít byste měli stále, byť necítíte žízeň. Vždy pijte po malých doušcích a pravidelně.

– Čistou vodu můžete kombinovat s nealkoholickými sycenými nápoji či minerálními vodami, protože ve velkých teplotách se z našeho těla vyplavuje větší množství živin a minerálních látek než obvykle.

– Pestrou kombinací a mixem nápojů zároveň docílíte, že se vám pití neomrzí a budete pít častěji.

– V případě, že přímo na pláži nemáte plážový bar, vezměte si tekutiny s sebou v malé přenosné chladničce, případně je skryjte pod lehátko či deku.

Turistika v horách a pitný režim

– Nepodceňujte důležitost hydratace na horách. Vždy s sebou noste dostatek tekutin.

Sponzorováno

– Láhev s nápojem mějte vždy na dosah ruky a ne někde na spodku batohu. Ideální jsou boční úložné prostory na batohu.

Čím delší túra, tím větší spotřeba tekutin. Se zvětšující se nadmořskou výškou může být větší problém narazit na přírodní zdroj vody, proto se zásobte už při odchodu z domu.

– Základem je čistá voda, avšak bez energie se neobejdete. Proto je vhodné vodu doplňovat izotonickými nápoji a nealkoholickými nápoji s obsahem cukru.

Pitný režim a cykloturistika

– Ať už na kole na rozpálené hrázi nebo v lese, vždy mějte ve stojanu láhev s nápojem.

– Stejně, jako při pěší turistice, doplňujte energii prostřednictvím izotonických iontových nápojů – na trhu jich je dostatek.

– Nezapomínejte, že při fyzické aktivitě, jako je cyklistika, má lidské tělo tendenci se více přehřívat. Dostatečný přísun tekutin je tedy nezbytný, abyste měli z cyklistiky požitek a ne noční můru.

– Mnozí cyklistickými profesionálové pijí během několikahodinových etap slazené nealkoholické nápoje nebo konzumují sladké tyčinky – právě tak získávají dostatečnou energii na plnohodnotný výkon.

Další rady k pitnému režimu

Doplňkovým zdrojem tekutin může být i ovoce a zelenina, jejichž sezóna vrcholí právě v období dovolených. Ať se rozhodnete pro jakkoli strávenou letní dovolenou, nikdy nezapomínejte, že právě dostatečný přísun tekutin může tvořit pomyslnou hranici mezi příjemně strávenou dovolenou a nepříjemným zážitkem z dehydratace.

VIDEO: Proč je dodržování pitného režimu tak důležité?

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva