Sponzorováno

Jak zmírnit nepříjemné otoky v těhotenství? 4.88/5 (16)

Jak na otoky v těhotenství?

Jak na otoky v těhotenství?

Během těhotenství ženy často obtěžují zejména otoky kotníků, lýtek nebo prstů na rukou. Do jisté míry je tento stav chápán jako běžný a nevyžaduje větší pozornost, přesto však do života nevnáší mnoho nadšení. Jak je možné vznik otoků mírnit nebo ideálně jejich vzniku úplně předcházet?

Otoky neboli edémy jsou způsobeny tekutinou (lymfou), která se hromadí v podkoží. Charakteristické je zvětšení objemu dané části těla. Při pohmatu je možné stlačení kůže, kde se dočasně vytvoří bledý důlek. Pokud by otoky trvaly delší dobu, došlo by k postupné přestavbě tkáně. V ní by již bylo ve větší míře zastoupeno vazivo a otok by se stal na pohmat tuhý a obtížněji stlačitelný.

Důvody vzniku otoků v těhotenství

V těhotenství je důvodem vzniku otoků zejména odlišné hospodaření s bílkovinami v těle. Nezanedbatelný vliv má též rostoucí děloha, která zabírá v těle ženy větší prostor a může utlačovat další struktury. V tomto ohledu je znatelný zejména útlak dolní duté žíly, čímž dochází ke zhoršení žilního návratu z dolních končetin. Největší obtíže tedy otoky činí zejména v posledních týdnech těhotenství, kdy je již těhotenské bříško velké.

K otokům bývají ženy náchylnější v období, kdy je horké počasí. Obvykle se během dne otoky stávají výraznějšími, nejvíce jsou pozorovatelné večer. Naopak přes noc dochází k jejich vymizení. Jak již bylo řečeno, pokud se objevují pouze mírně (jsou symetricky na obou končetinách), je to chápáno jako běžný stav.

Hrozba preeklampsie

Pokud jsou však otoky výrazné, je nutno vyloučit preeklampsii (pozdní gestózu). Při té by již bylo nutné detailnější a častější sledování stavu budoucí rodičky i jejího miminka. Někdy bývá potřebná hospitalizace pacientky až do porodu. Nutné je zbystřit a navštívit raději lékaře v případě, kdy je otok pouze jednostranný (nebo je na jedné končetině více patrný), nedochází k jeho vymizení přes noc, nebo jej provází další obtíže.

K preeklampsii může dojít i velmi náhle bez předchozích varovných známek. Spolu s ní bývá přítomný vysoký krevní tlak a bílkovina v moči. Větší riziko těchto komplikací je u žen, které trpí hypertenzí v těhotenství.

Prevence a vhodná opatření proti otokům v těhotenství

A jak na prevenci proti otokům?

1. Upravte vhodně stravování

Ke zmírnění otoků může přispět úprava stravování. Prvním krokem by měl být vyvážený jídelníček se zastoupením všech potřebných živin a zejména s dostatkem bílkovin. Nemalou úlohu hraje adekvátní pitný režim. Nutné je omezit nápoje, které obsahují kofein, naopak pít dostatek vody, příp. ředěných ovocných džusů.

Jezte alespoň pět porcí ovoce a zeleniny každý den. Zkuste ovoce a zeleninu ve svém jídelníčku pěkně barevně namiovat.

Snažte se snížit množství soli, cukru a tuku, které máte ve svém jídelníčku. Vyhněte se baleným, vysoce zpracovaným potravinám, protože obvykle obsahují hromadu cukru, soli i nezdravého tuku. Sůl způsobuje, že vaše tělo zadržuje více tekutin.

Zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bohaté na vitamíny C a E. Dobré zdroje vitaminu C jsou:

  • citrusové plody
  • zelené a červené papriky
  • melouny
  • brambory
  • rajčata
  • jahody
  • zelí
  • brokolice

Potraviny bohaté na vitamín E pak jsou:

  • rostlinné oleje (zejména kukuřičný, sójový a pšeničný olej)
  • slunečnicová semínka
  • pšenice
  • sladká kukuřice
  • kešu a mandle

2. Buďte aktivní

Ideální je, pokud žena i během těhotenství zůstává aktivní. Je možné věnovat se dříve provozovanému sportu (s ohledem na specifika konkrétních sportů, aktuální zdravotní stav, vlastní pocity) nebo navštěvovat cvičení určené speciálně pro těhotné. Velmi efektivní a zároveň nenáročnou aktivitou je pravidelná chůze.

Sponzorováno

3. Dlouho neseďte ani nestůjte

Na stav otoků má negativní vliv dlouhodobé sezení nebo stání. Je vhodné během dne měnit svou pozici, vždy se po chvilce sezení projít, protáhnout se. Pokud máte čas na odpočinek, dejte si nohy do zvýšené pozice. Můžete je opřít o stěnu, položit na vrstvu polštářů nebo na vyšší stoličku. Každopádně je nutné jejich umístění výše, než je střed těla. Ulevit mohou i studené obklady nebo aplikace mastí určených k podpoře cévní cirkulace.

4. Pohodlná obuv a nesvíravé oblečení

Pokud již trpíte na otoky končetin, snažte se trávit dny v pohodlné obuvi. Vyhněte se všemu, co by vaše nohy na určitých místech zaškrcovalo. Nejsou ku prospěchu velmi těsné kalhoty nebo silné gumičky u ponožek, které nohy svírají.

5. Jednoduchá cvičení

Můžete také zkusit dělat jednoduchá cvičení na nohy tak, abyste omezili otoky nohou:

  • Ohněte a natáhněte nohu (nejdřív jednu a pak druhou) nahoru a dolů 30 krát
  • Udělejte pro každou nohu 3x tuto sérii

6. Zelí

Opravdu, listy zelí. Můžete zkusit umístit listy bílého zelí na opuchlé plochy na těle – můžete tak pěkně zmírnit svoje nepohodlí. Nejprve listy ochladíme v ledničce, ale ne v mrazáku. Zahalte ochlazené listy kolem oteklých částí nohou tak, abyste vytvořili kompresi. Nechte je mokré, pak totéž opakujte s čerstvými listy. Opakujte to tak často, dokud se nebudete cítit pohodlněji.

Co ještě můžeme doporučit?

  • Pomoci může nošení speciálních elastických punčoch, které brání rozvoji otoků. Je však nutné navléct si je hned ráno po probuzení.
  • Bývá též doporučováno spaní na levém boku, kdy je tělo umístěno tak, že je lepší návrat tekutin z periferních částí těla.

Které doplňující terapie mohou pomoci zmírnit otoky?

A ještě pár tipů na závěr:

1. Aromaterapie

Esenciální oleje mohou pomoci při otoku. Cypřišový olej je vhodný pro podporu cirkulace a na křečové žíly. Levandulový olej a heřmánkový olej může také zmírnit vaše nepohodlí.

Požádejte svého partnera, aby vám jemně masíroval nohy olejem. Nicméně, pokud jsou vaše nohy nadměrně oteklé a kůže je velmi těsná, může to být pro vás příliš bolestivé. Partner musí velmi opatrně.

TIP: Můžete také přidat olej do lavoru s teplou vodou a namočit do ní nohy.

2. Bylinné léky

Pampeliškový čaj, bylinný prostředek, může pomoci předejít retenci tekutin. Pokud máte ale problémy se žlučníkem, tak se tomuto tipu vyhněte. Je dobré pít bylinné čaje v průběhu těhotenství. Ale jen některé.

3. Osteopatie

Osteopatie léčí nesrovnalosti v kostře, které mohou způsobit stres a napětí v určitých oblastech vašeho těla. Nicméně, neexistuje žádný pořádný důkaz, že by toto pomohlo zmírnit typ otoku, který se děje během těhotenství. Ale někomu osteopatie opravdu pomohla.

4. Reflexologie

Reflexologie funguje na principu, že vaše nohy nebo ruce představují mapu vašeho těla s určitými body, které odpovídají tělesným funkcím. Existuje menší výzkum, který ukazuje, že reflexní terapie snižuje otoky a nepohodlí.

Co si dále přečíst na toto téma?

VIDEO: Jak rozproudit lymfu? Jaké cviky na rozproudění lymfy jsou osvědčené?

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva