Sponzorováno

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek a její benefity pro naše zdraví 4.9/5 (10)

Budete překvapeni, jaké benefity pro naše zdravý má takový okurkový nálev, který obyčejně vyléváte.

Budete překvapeni, jaké benefity pro naše zdravý má takový okurkový nálev, který obyčejně vyléváte.

Šťáva z kyselých, nakládaných okurek má mnohé zdravotní přínosy, o nichž mnozí ani netuší. Je to vynikající zdroj elektrolytů, antioxidantů a výživných látek. Složení kyselého nálevu se liší podle ingrediencí, použitých na nálev. Nejčastěji se do něj ale přidává různé koření, jako jsou pepř, hřebíček, hořčičná semínka či kopr.

Nálev z kyselých okurek tak může posílit vaše zdraví, pomoci předcházet zdravotním problémům a navíc i posílit samoregulační a samoléčebné schopnosti těla. Co získáte, pokud budete pravidelně pít nálev z kyselých okurek? Přečtěte si náš článek a uvidíte sami, že jste opravdu ani netušili, jaké benefity může takový „obyčejný“ okurkový nálev mít.
 

1. Je lepší jak energetické nápoje

Díky obsahu sodíku je nálev z kyselých okurek výborná volba pro fotbalisty a profesionálních sportovců. Vědci ověřili, že dodává při trénincích sílu. V mnoha nemocnicích se dokonce používá k léčbě srdečních onemocnění. Kromě sodíku obsahuje také chlorid vápenatý a ocet, které zrychlují mnohé tělesné funkce organismu.
 

2. Předchází vzniku svalových křečí a pomáhá je léčit

Chlorid vápenatý a ocet v kyselém nálevu pomáhají lépe absorbovat sodík a draslík v těle. Sportovci pijí šťávu před a po cvičení, aby předešli nebo se vyléčili ze svalových křečí.
 

3. Zmírňuje syndrom neklidných nohou

Mnozí lidé, kteří trpí syndromem neklidných nohou zjistili, že po vypití několika desítek mililitrů nálevu z kyselých okurek, se jim nohy uklidní. Vědci to zatím nedokázali, potvrzují to jen zkušenosti.
 

4. Zklidňuje bolest žaludku

Mnozí uvádějí, že šťáva z nakládaných okurek jim pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku. Další dobrá volba je med a ocet, resp. okurková šťáva, která je o něco chutnější než ocet.
 

Sponzorováno

5. Předchází opici a odstraňuje zápach z alkoholu

Nálev z kyselých okurek přispívá k odstranění zápachu z úst po vypití alkoholu. Vzhledem k tomu, že pomáhá vyrovnávat hladinu elektrolytů, je to výborný prostředek k zabránění nebo uzdravení se z „opice“.
 

6. Dodává tělu antioxidanty a výživné látky

Obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitamínu C a vápníku a má nízký obsah kalorií. Tyto vlastnosti činí z okurkové šťávy vynikající nástroj pro zlepšení celkového zdraví a regulaci tělesné hmotnosti. I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí šťávy z nakládaných okurek snadněji vstřebávají do těla. Všechny její zdravotní přínosy jsou skvělé, ale vypít ji přímo z poháru, je dost nebezpečné, protože vám může přijít nevolno.
 

Jak přidat okurkovou šťávu do jídelního lístku?

Nechce se vám kyselá okurková šťáva pít jen tak? Nabízíme zde ještě pár tipů jak získáte všechny zdravotní přínosy, aniž jste měli kyselý výraz ve tváři:

  • Rozmíchejte několik desítek mililitrů šťávy z kyselých okurek do vody po každém cvičení. Dokonce si ji můžete přidat i do povzbudzovacieho nápoje.
  • Okurkové šťávu přidejte do salátů, vaječného salátu, tuňákový salátu nebo do jakéhokoliv jídla, kde přidáváte kyselé okurky.
  • Jogurt je vynikající volba, pokud do něj přidáte pár polévkových lžic šťávy z kyselých okurek. Posílíte organizmus a jogurt překryje chuť kyselého nálevu.
  • Přidejte šťávu z kyselých okurek do marinády nebo ji použijte na přípravu vlastní marinády na drůbež, ryby a maso.
  • Použijte ji jako zálivku. Ocet a sůl vytvářejí z nálevu ideální směs.

 

Má okurkový nálev nějaké vedlejší účinky?

Před začátkem pití okurkové šťávy se poraďte s lékařem. Ve skutečnosti neexistují žádné negativní účinky, ale existuje riziko, že se může zhoršit již existující zdravotní problém.

Sponzorováno

Existují podmínky, kdy byte neměli okurkový nálev pít. A to:

  • Pokud jste na dietě s nízkým obsahem sodíku, nepijte okurkovou šťávu.
  • Pokud trpíte dnou nebo rodinnou anamnézou pro dnu, můžete svůj zdravotní stav zhoršit, protože dochází k nahromadění kyseliny močové.
  • Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se s lékařem dříve, než začnete pít okurkovou šťávu. Kyselost nálevu může negativně ovlivnit účinky léků. Lékař nebo lékárník může říci, že pití okurkové šťávy je ve vašem přípradě v pořádku. Vy však přece jen počkejte jistý čas po tom, jak užijete předepsané léky, abyste ujistili, že se už vstřebaly.

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva