Sponzorováno

Jak začít běhat a u běhání vydržet? 4.88/5 (8)

Jak začít běhat a u běhání vydržet?Venku se začíná pomalu oteplovat a vy můžete mít pocit, že teď je správný čas nějak si vždy venku „pročistit hlavu“ a začít s nějakým vhodným sportem. Jedním z těch pro začátek velmi nenáročných je právě běhání. Stačí si pár dní v týdnu vyhradit chvíli pro sebe, rozhodnout se začít, a vyběhnout. Aby vám bylo příjemněji, můžete k aktivitě přizvat i své přátele.

Stanovení motivace pro běh

Při rozhodnutí, že začnete běhat, si jasně řekněte, proč to chcete, a co od toho očekáváte. Někdo bude chtít zhubnout, bude si chtít koupit šaty velikosti 38 – a to ho každý den přiměje k tomu, že opravdu vyrazí běhat. Jiným cílem může být uběhnutí určité trasy. Klidně si za splnění cíle slibte odměnu, ať máte motivaci, proč vyrazit ven i při špatném počasí nebo po náročném dni v práci.

Běhání vám do života však vnese více užitku než jen splnění těchto cílů. Ať již je toto vaší motivací či nikoliv, sama skutečnost, že každý den vyrazíte ven a trochu se zapotíte, vám do života dodá klid, psychicky se budete cítit lépe, podpoříte stav svého imunitního systému, získáte kondici, zpevníte tělo a dojde i ke zlepšení vašeho spánku.

Nepřepínejte síly

Stanovte si reálné cíle a začněte opravdu pozvolna. Pokud si hned na počátku řeknete, že budete chtít uběhnout 5 km, přestože jinak se pravidelně pohybu nevěnujete, akorát budete ze svého výkonu otráveni a nebude se vám chtít pokračovat. Mějte tedy radost i z malých pokroků a nechtějte ze sebe dostat hned zázraky.

Sponzorováno

Výkony přizpůsobte též svému zdravotnímu stavu

Pokud je pro vás jakýkoliv sport novinkou a máte nějaká ta kila navíc, klidně začněte rychlou chůzí a k běhu se propracujete postupně. Při rychlém vyběhnutí by bylo rizikem poničení kloubů, které by trpěly vyšší nesenou vahou a otřesy. Před začátkem běhu se chvilku protáhněte, zahřejte se. Minimalizujete tak riziko možných zranění. Vyběhněte na zvolenou trasu (ideálně mimo rušné prostředí města) a stanovte si čas, po který se budete aktivitě věnovat – pro začátek zkuste alespoň 30 minut.

Pokud vám dojdou síly, prostřídejte běh s rychlou chůzí. Začněte pomalu, je zbytečné snažit se běžet co nejrychleji a po minutě zjistit, že nestačíte s dechem a nohy vás bolí. O tom, jak moc se zlepšujete, nevypovídá fakt, že vás bolí celé tělo a marně lapáte po dechu. Důležité je získat základní vytrvalost. Ke konci zvoleného času postupně vychladněte během rychlé chůze nebo opravdu jen pomalého běhu.

Pokud si uvědomujete, že máte rezervy v samotné technice běhu, můžete se nejprve poradit s trenérem nebo začít běhat s někým, kdo má již více zkušeností. Vyzkoušet můžete i tzv. víkendové kempy, kde by vás měli seznámit se základními požadavky. Techniku běhu a koordinaci pohybů můžete zlepšit pomocí tzv. běžecké abecedy. Ta obsahuje soubor cviků, které právě toto ovlivňují a přispívají ke kvalitě vašeho pohybu.

Zpočátku běhejte třikrát týdně, až postupem času je vhodné přidávat více dní. Očekávejte, že výsledky se dostaví po několika týdnech a ty opravdu viditelné spíše po několika měsících tréninku.

Nutné vybavení pro běhání

Samozřejmě můžete nejprve vyrazit ven v běžné sportovní obuvi. Pokud se však do běhání pustíte vážně a tento sport vás nadchne, bude potřeba zakoupit si na to vhodnější obuv. Vyberte pak vyloženě boty určené na běhání, které jsou k dostání ve specializovaných prodejnách. Další vybavení v podstatě nutné není. Je jedno, zda budete mít na běh speciální tričko a kraťasy, nebo vyběhnete v tom, co vám již nyní váš šatník nabízí. Pokud se z běhu stane váš koníček, pravděpodobně budete své vybavení neustále vylepšovat – možná i jako odměnu za splnění svých běžeckých cílů.

VIDEO: Jak správně běhat?

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva