Sponzorováno

Transmastné kyseliny a jejich vliv na naše zdraví – dávejte na ně pozor 4.69/5 (16)

Transmastné kyseliny a jejich vliv na naše zdraví - dávejte na ně pozorV poslední době se velmi často mluví a píše o zdravé výživě, zdravém stravování, spánku, pohybu, návratu k přírodě, to vše má jednu spojitost – zdraví člověka. Proto se nedá nezmínit to, co by měl každý vědět – co jsou transmastné kyseliny a jejich negativní působení na lidský organismus a zdraví.

Dělení mastných kyselin

Mastné kyseliny jsou kyseliny vázány v tucích (lipidech) a dělí se takto:

1. Nasycené mastné kyseliny

Vyskytují se především v živočišných tucích jako je máslo, sádlo, také v palmovém tuku. Nasycené mastné kyseliny jsou typické vyšším bodem rozpustnosti a tuhou konzistencí. Zvyšují hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárního onemocnění, proto se doporučuje jejich omezení.

2. Nenasycené mastné kyseliny

To jsou oleje, mají nižší stupeň rozpustnosti. Při pokojové teplotě jsou v tekutém stavu.

3. Mononenasycené kyseliny

Olivový a řepkový olej, tyto kyseliny se nacházejí také v pistáciích a arašídech. Hladinu cholesterolu ovlivňují pozitivně, pokud s nimi byly nahrazeny nasycené mastné kyseliny, jinak jsou neutrální.

4. Polynenasycené mastné kyseliny

Snižují hladinu cholesterolu v krvi, příznivě působí na kardiovaskulární systém a srdce, snižují tvorbu krevních sraženin, u dětské populace podporují správný růst a duševní vývoj. Jedná se o omega 6 (slunečnicový olej, sezamová semínka) a omega 3 (losos, makrela, sleď, sardinky).

5. Transmastné kyseliny

Podobně jako nasycené mastné kyseliny, zůstávají při pokojové teplotě v tuhém stavu a jejich prioritou je dobrá roztíratelnost.

Jak vznikají, kde je lze nalézt

Jsou tři zdroje vzniku transmastných kyselin:

  1. bakteriální transformace nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců (krávy, ovce), přecházejí do mléka a tuku ve velmi malém množství, což je zanedbatelné množství pro zdraví člověka
  2. zahříváním olejů na velmi vysokou teplotu například při smažení, fritování. Z tohoto pohledu je na tom nejhorší příprava čehokoliv ve fritéze. Zde dochází k opakovanému zahřívání stejného rostlinného oleje. Obsah těchto škodlivých látek tak může utěšeně růst.
  3. průmyslovou hydrogenací ztužováním rostlinných olejů při výrobě, jsou to pomazánkové tuky a tuky na kuchyňskou úpravu pokrmů

Margaríny a tuky do pečiva jsou hlavním zdrojem transmastných kyselin, představují cca 80 až 90% tuků ve stravě. Používají se do pekařských výrobků – koláčů, sušenek, zákusků, čokolád, trvanlivého pečiva, na různé polevy, listové těsto, rybí prsty, cukrářské polevy, zmrzliny, ale také se nacházejí v instantních směsích pro rychlou přípravu jídla, ve všech smažených pokrmech (hranolky, chipsy).

Sponzorováno

Rychlé občerstvení, trvanlivé pečivo zejména z dovozu, sušenky a jiné potraviny, které obsahují ztužené tuky – ty josu také zdroje těchto transmastných kyselin. Málokterý výrobce uvádí na etiketách obsah transmastných kyselin ve svém produktu, není to povinnost.

Zajímavost: Maximální spotřeba transmastných kyselin je 1% z denního energetického příjmu.

Účinky transmastných kyselin na naše zdraví

  • zvyšují hladinu LDL (špatného) cholesterolu, a zároveň způsobují i ​​pokles HDL (dobrého cholesterolu) a hladinu triglyceridů v krvi
  • zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění
  • jsou stimulátorem aterosklerózy
  • mohou za degenerativní onemocnění buněk a některých druhů rakoviny (rakovina tlustého střeva)
  • významně přispívají k obezitě
  • následně možné onemocnění diabetes typu II
  • hypertenze
  • artritida
  • zvyšují hladinu lipoproteinů A – riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Naše doporučení: Podíl potravin s obsahem transmastných kyselin, by měl být v jídelníčku co nejnižší.

Jak na transmastné kyseliny?

Omezte jejich příjem, nebo je jednoduše ignorujte, tak jistě i nasycené mastné kyseliny a nahraďte je nenasycenými mastnými kyselinami. Určitě vám v stravě chybět nebudou, ale pocítíte pozitivní změnu, nebudete mít zatížený žaludek a jiné zdravotní problémy.

Ale pozor – tuky jsou pro život nepostradatelné, jsou zdrojem energie pro organismus, jsou nosiči jiných látek například vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K). Takže ne zcela vyřadit, ale nahradit jiným tukem, což je zdraví prospěšné. Podívejte se zde na seznam zdravých tuků.

Je dokázáno, že transmastné kyseliny zvyšují riziko srdečních onemocnění, proto je třeba omezovat jejich příjem ze všech zdrojů. Odstraňování nebo snižování množství trans-tuků z potravinářských výrobků by mělo pokračovat.

VIDEO: Vím, co jím – trans nenasycené mastné kyseliny

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva