Sponzorováno

Víte, jaký máte typ pleti? 4.9/5 (10)

Víte, jaký máte typ pleti?Nejste spokojeni s vaší pletí? V takovém případě je nezbytné začít se jí náležitě věnovat. Zvolit správnou péči ale nemusí být úplně jednoduché. I když je trh doslova přesycen různými kosmetickými přípravky, je třeba říci, že každý z nich může být určený na něco jiného. Tedy na jiný problém. Abyste vybrali správně, je nezbytné zjistit typ pleti, který máte. Jak na to? Pomůžeme vám!

Normální pleť

To je ideální stav. Takto označujeme pleť, která je na první pohled dokonalá. Působí pružně, je přirozeně lesklá, nejsou na ní patrné jakékoliv nedokonalosti. V případě péče o takovou pleť není třeba podstupovat žádný složitý výběr kosmetických přípravků. Stačit by měla naprost8 klasika v podobě:

  • Denních krémů
  • Nočních krémů
  • Peelingů a hydratačních přípravků

Mastná pleť

Tento problém trápí stále více žen i mužů. Jedná se o pleť, kterou lze identifikovat poměrně jednoduchým způsobem, a to tak, že se na ní projevuje až nadstandardní mastnota. Ta má jednoduchý původ, jelikož je spojena se zvýšenou tvorbou kožního mazu. Identifikovat mastnou pleť je poměrně jednoduché. Je na první pohled až nepřirozeně lesklá. Pokud po ní přejedete silněji prstem nebo nehtem, jistě ucítíte větší množství mastnoty, které bude ulpívat na vašich prstech.

Charakteristickým znakem mastné pleti je také to, že jsou při bližším a detailnějším pohledu velmi výrazně patrné jednotlivé póry. Ty mohou mít v některých případech lehce načernalou barvu. Důsledkem nadprodukce kožního mazu může být i akné, které není jenom problémem mladých. Není však způsobeno výhradně jenom mastnotou, protože hlavní příčina je spojena také se zánětem v oblasti mazových žláz, které se ucpávají.

Suchá pleť

Suchá pleť je naprostým opakem výše uvedeného typu pleti. V tomto případě samozřejmě mluvíme o pleti, která má zase s produkcí kožního mazu opačný problém. Ten není produkován téměř vůbec. Znamená to, že taková pleť trpí velkou absencí lipidů. Na první pohled ji poznáme také snadno. Vůbec se neleskne a při bližším ohledu mohou být patrné i velmi drobné šupinky. Jedná se o odlupující vrstvu kůže, která postupně odumírá. Dochází k podobnému efektu, jako když pokožku spálíme při opalování.

Sponzorováno

Tento typ pleti poznáme i podle toho, že na první pohled působí celkem bledým, výrazně světlým dojmem. A to i v případě opálení, jelikož onu bledost způsobují výše popsané drobné šupinky odlupující se kůže, které najdeme na jejím povrchu.

Smíšená pleť

Jedná se o pleť, na které můžeme pozorovat nejenom projevy té normální, skvěle vypadající, ale jsou patrné i projevy toho, že je součástí obličeje i pleť suchá, stejně jako mastná. Pokud jde o typy pleti, musíme říci, že tento stav je nejvíce problematický. V důsledku toho je třeba používat buď univerzálnější přípravky, nebo se zaměřit na péči takovou, která bude spojena s jednotlivými zónami. Známá je takzvaná T – zóna. Označení získala právě díky pomyslnému tvaru tohoto písmene. Je spojena s oblastí:

  • Čela
  • Nosu
  • Tváří

Zatímco na čele, ve vodorovné oblasti nad očima můžeme pozorovat jeden typ naší pleti, v oblasti svislé, která začíná nad nosem a vede dolů až k ústům, je patrný druhý typ naší pleti. Zbytek obličeje následně může zůstat normální.

TIP: I obyčejný led může být pro vaši pleť opravdu přínosem

Když nevíte, zkuste odborníka

Poznat svou pleť by nemělo být pro žádnou ženu ani muže nic těžkého. Pokud si nejste jisti, zkuste požádat kamarádku či kamaráda, kteří má více zkušeností. Pokud si ani oni nejsozu jistí, můžete zajít za odborníkem. Nemusí se vždy jednat jenom o kosmetičku, protože vaší pleti lze pomoci i v lékařských ordinacích – konkrétně u dermatologa, který zdarma a samozřejmě nezávisle doporučí to, co vám nejvíce prospěje. Kromě krémů to můžou být také medikamenty, nebo doplňky stravy.

A jaký ty pleti máte vy? Napište mi do komentářů. Budu ráda.

A dále si o pleti a pokožce přečtěte

VIDEO: Jak poznat jaký máte typ pleti?

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Dara Slánská (více o nás)

     

    Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva