Sponzorováno

Ústřice a zdraví – jaké mají zdravotní benefity? 4.88/5 (17)

Ústřice a zdravíÚstřice jsou chutní měkkýši, kteří poskytují našemu tělu celou řadu unikátních živin, minerálních látek a celkově spoustu zdravotních výhod. Ústřice vám třeba mohou pomoci s hubnutím, jejich konzumace zvyšuje metabolickou aktivitu, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, zlepšuje imunitní funkce, pomáhá při hojení ran a podporují celkově zdravý růst. Kromě toho, že jsou považovány za silné afrodiziakum, mohou zlepšovat krevní oběh, a zvyšují i pevnost kostí (prevence osteoporózy). Ano, tohle všechno umí „obyčejné“ ústřice.

Ústřice jsou vlastně mořští mlži. Najdeme je v kuchyních v kulturách po celém světě. Existuje několik druhů ústřic, z nichž některé v první řadě vytváří perly – tyto nejsou obvykle konzumovány lidmi. Jedlé ústřice jsou součástí lidské stravy už po dobu nejméně 700 let, ale pravděpodobně byly konzumovány v syrové nebo vařené formě před mnohem další dobou. Jedlou složkou ústřic je maso uvnitř. Toto maso jde uvařit na mnoho různých způsobů, ale také může být konzumováno syrové.

Co je velmi zajímavé, tak to, že ústřice mohou čistit celé ekosystémy od znečišťujících látek a jsou významným přínosem pro životní prostředí. V posledních letech množství ústřic na světě výrazně pokleslo, což má za následek horší stav ekosystémů v oblastech, kde ústřice kdysi žily. Díky tomu se výrazně zvedla jejich cena, a následně i poptávka po ústřicích.

Výživová hodnota ústřic

Působivé zdravotní přínosy ústřic vlastně vycházejí z obrovských zásob minerálů, vitamínů a organických sloučenin, které ústřice obsahují. To platí zejména o zinku. Je známo, že ústřice jsou perfektním a obrovským zdrojem zinku.

Ústřice dále obsahují hodně proteinu, vitamín D, vitamín B12, železo, měď, mangan a selen. Dále také niacin, riboflavin, thiamin, vitamin C, fosfor, draslík a sodík. A konečně, ústřice jsou silným zdrojem prospěšného cholesterolu, antioxidantů, omega-3 mastných kyselin a také vody.

Ústřice a zdraví – jaké mají zdravotní přínosy?

1. Ústřice jsou afrodiziakum

Ústřice efektivně pomáhají zvýšit sexuální výkonnost a libido – především u mužů. Obsah zinku v ústřicích je až neuvěřitelný – obsahují více než 1500% potřebného denního množství zinku v jedné porci. Zinek je úzce spojen se sexuální dysfunkcí u mužů, impotencí – erektilní dysfunkce jsou úzce spojeny s nedostatkem zinku. Proto pánové, jezte ústřice – naberete zpět svoji sexuální sílu a sebevědomí. Podívejte se na další přírodní afrodiziaka.

2. Ústřice a hubnutí

Ústřice jsou potravinou s velmi nízkými hodnotami kalorií oproti objemu velikosti porce. To znamená, že lidé, kteří se snaží zhubnout, mohou dodat svému tělu živiny, které potřebuje, bez zbytečného objemu kalorií. Ve srovnání se stejnou porcí kuřete, ústřice mají téměř polovinu kalorií.

3. Obsah bílkovin

Bílkoviny jsou jedny z nejdůležitějších součástí našeho jídelníčku, a ústřice jsou jejich velmi silným zdrojem. Proteiny jsou často rozděleny podle enzymatické aktivity v těle. Zajišťují správnou metabolickou aktivitu, opravy tkání v těle, buněčný růst, svalovou sílu. Prostě jsou pro naše zdraví a pro náš jídelníček naprosto nezbytné. Důležitou bílkovin ve stravě nelze podceňovat. Jedna porce ústřic poskytuje téměř 1/3 denní potřeby bílkovin.

Sponzorováno

4. Pro zdraví srdce

Ústřice mohou velmi pozitivně ovlivnit zdraví našeho kardiovaskulárního systému a to mnoha různými způsoby. Především se jedná o super zdroj omega-3 mastných kyselin. Kromě toho mají v sobě ústřice hodně draslíku a hořčíku, což může pomoci se snížením krevního tlaku a zlepšení stavu cév, čímž se zlepšuje krevní oběh a okysličení krve. To ve finále udržuje zdravý kardiovaskulární systém jako celek. A konečně, vitamin E v ústřicích zvyšuje pevnost a pružnost buněčných membrán, což je opět super prevence proti nebezpečným srdečním chorobám.

5. Rychlejší hojení ran

Vysoké hladiny zinku v ústřicích vedou k celé řadě zdravotních výhod, včetně rychlejšího hojení ran, a k posílení imunitního systému jako celku proti různým infekcím a mikrobům. Zinek je také důležitý pro správný růst a vývoj dětí a dospívajících.

6. Super zdroj železa

Železo je klíčovou složkou při tvorbě červených krvinek v těle, a je primární obranou proti chudokrevnosti, která může vést k únavě, kognitivní poruchám či ke svalové slabosti.

7. Zdraví kostí

Jak už jsme psali výše, ústřice jsou zdrojem mnoha minerálních látek. Díky tomu jsou ústřice velmi dobré co se pevnosti kostí týče. Vysoké hladiny vápníku, fosforu, zinku, železa, mědi, selenu přispívají ke zvýšení minerální hustoty kostí. Jsou tak super prevencí proti osteoporóze.

8. Super pro naši imunitu

Posílení imunitního systému je ještě dalším možným zdravotním přínosem konzumace ústřic. Opět to musíme říct, ústřice jsou zdrojem vitamínů a minerálů (vitamin C, vitamín E), stejně jako různých minerálů, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tyto látky jsou schopny chránit tělo před volnými radikály, které jsou vedlejšími produkty buněčného metabolismu. Mohou napadnout zdravé buňky a zapříčinit mutaci DNA do rakovinných buněk. Tyto nebezpečné volné radikály také způsobují srdeční choroby i předčasné stárnutí. Antioxidanty a různé vitamíny mohou odstranit tyto volné radikály z těla, a tím posílit imunitní systém našeho těla.

Na co si dávat pozor při konzumaci ústřic?

Podívejte se na pár bodů, na které byste si měli dávat u konzumace ústřic pozor:

  • Vzhledem k tomu, ústřice absorbují hodně živin z oblastí kde rostou, je možné, že některé ústřice obsahují nevhodné látky a nějaké toxiny z místa, kde rostou. Jezte jen ústřice z důvěryhodného zdroje.
  • Jak bylo několikrát zmíněno, ústřice obsahují hodně minerálů. Opravdu hodně. Takže pozor na minerální předávkování, zejména zinku, mědi, selenu, vitaminu B12 a vitamin D. Velmi velké pojídání ústřic může mít za následek hemochromatózu, což je velmi nebezpečný stav. Všechny pokrmy by měly být konzumovány s mírou, a to i vitamíny a minerály, takže jezte ústřice v přiměřené míře.
  • Také alergie na korýše nejsou úplně neobvyklé. Reakce mohou být závažné. Ústřice jsou považovány za měkkýše, takže všechny vaše dřívější alergické zkušenosti by měly být vzaty v úvahu.

Tip od Rehabilitace.info: Jezte ústřice zodpovědně jako pochoutku jednou za čas, a můžete tak využít obrovské množství zdravotních výhod, které ústřice nabízí.

VIDEO: Šéfkuchař radí, jak snadno otevřít ústřici

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva