Sponzorováno

Vasektomie a vše o ní 4.8/5 (15)

Jak vasektomie probíhá a pro koho je vhodná?

Jak vasektomie probíhá a pro koho je vhodná?

Vasektomie, nebo jinak řečeno sterilizace je nenáročný, ale nezvratný zákrok. Rozhodují se pro něj muži, kteří už nechtějí počít další děti. Kdy je vasektomie vhodným řešením situace a jak vlastně probíhá?

Proč se dělá vasektomie (vazektomie)?

Jde v podstatě o trvalou antikoncepci a dělá se v případech, kdy se partneři rozhodnou (nebo se sám muž rozhodne), že již nechtějí potomstvo. K tomuto kroku se často přistupuje v případě početné rodiny. Dá se tak vyhnout tomu, aby žena musela dlouhá léta užívat hormonální antikoncepci či používat jiné způsoby ochrany. Zákroku by mělo předcházet pevné rozhodnutí konzultováno i s partnerkou, protože zákrok je nezvratný. Úspěšnost vasektomie je asi 99,8%. Vasektomie se doporučuje i starším mužům s opakovanými infekcemi nadvarlete.

Vazektomie - ilustrace

Vazektomie – ilustrace

 

Před operací

Operaci samozřejmě předchází návštěva urologa, který vás vyšetří a zároveň vás upozorní na všechny následky a možné komplikace. V zásadě ale může vasektomii podstoupit každý muž. Připravte se na to, že lékař se bude ptát i na váš rodinný stav a hlavně na to, zda máte děti, protože po operaci už další mít nebudete. Pokud budete chtít zákrok opravdu podstoupit, vypíše se žádost s uvedením důvodů. Zákrok se provádí nejdříve 30 dní po podepsání žádosti, abyste měli čas své rozhodnutí ještě přehodnotit.

Průběh samotné vasektomie

Operace může proběhnout dvěma způsoby. Buď se provede jeden řez pod kořenem penisu na vrchu šourku ve středu, nebo se udělají dva řezy na obou stranách šourku.

Nejdříve se varlata a šourek antisepticky očistí a případně i oholí. Na snížení úzkosti a způsobení ospalosti bude podán lék a to buď ústně nebo intravenózně. Prsty se pak nahmatá chámovod, který bývá tuhý, takže nahmatat ho není problém a vstříkne se lokální anestetikum. Pak se již provede řez a část chámovodu se vytáhne opatrně ven. Kousek chámovodu se izoluje, vyčistí a podváže na dvou místech. Následně se prořízne a odstraní se z něj alespoň 1,5 cm. Konce chámovodů se zašívají nebo svazují, případně se uzavřou teplem. Kůže se uzavře stehy, které se časem samy rozpustí. Zákrok trvá asi 20 minut a pokud nenastanou komplikace pacient odchází hned po zákroku domů.

Po zákroku

Mnoho mužů se obává, že vasektomie bude mít negativní dopad na jejich sexuální život. Tyto obavy jsou ale zbytečné, protože zákrok nemá vliv na potenci nebo erekci. Jediné o co přijdete jsou spermie a tak bude množství ejakulátu menší.

Co vás ale čeká bezprostředně po operaci jsou studené zábaly a bylo by dobré, abyste alespoň den leželi na zádech. Větší pohodlí vám poskytne přiléhavé prádlo nebo suspenzor. Několik dnů je třeba počítat s otokem nebo menšími bolestmi v šourku. Zvedání těžkých břemen a fyzicky náročné práci byste se měli vyhýbat asi týden.

Na neplodnost si počkáte dva měsíce

Pohlavní styk můžete mít již týden po zákroku, ale je třeba myslet na to, že jste stále plodný. Dokud nebude počet spermií na nule, je třeba používat jiný způsob antikoncepce. Asi 2 měsíce po zákroku by měl být test na počet spermií rovný nule a to za předpokladu 10-20 ejakulaci po vasektomii. Test vám mohou udělat v ambulanci, ale dostupné jsou i domácí testy.

Výhody a nevýhody vasektomii

K výhodám vasektomie patří určitě fakt, že jde o trvalou antikoncepci a když ejakulát neobsahuje spermie, není potřeba již žádná jiná forma ochrany. Ve srovnání s podvázáním vaječníků je levnější, bezpečnější a je méně komplikovaná.

Vasektomie a cena

I když vasektomie stojí kolem 10 – 15 tisíc korun, je to levnější než roky platit hormonální antikoncepci, kondomy nebo jiné antikoncepční prostředky.

Nevýhodou je pouze to, že nechrání před pohlavně přenosnými chorobami a v rámci prevence je vhodné používat kondom. Samozřejmě pokud máte sexuální styk s jednou partnerkou tento problém se vás netýká.

Sponzorováno

Nové postupy sterilizace

Kromě chirurgické antikoncepce se již dnes pracuje i na tabletové formě antikoncepce. Kombinací testosteronu s progestinem se dosahuje úplný útlum tvorby spermií. Zatím je to ve stádiu klinických testů. Existují i depotní preparáty. Pomocí speciální stříkačky se jednou měsíčně pod kůži aplikuje kapsle, ze které se uvolňují zmíněné hormony blokující tvorbu spermií. Ve světě se už dělá i vasektomie bez skalpelu a bez jehel. Mikrojehličkami se místo umrtví, pod kůži se jimi aplikuje anestetikum. Vyhledá se chámovod, přitlačí se mezi prsty a pomocí speciální pistole se chámovod přeruší – bez řezu, mnohem rychleji a stejně spolehlivě jako při klasické metodě.

Pojistka před vasektomii: Zmrazení spermií

Jelikož je tato metoda mužské sterilizace nezvratná, respektive znovuobnovení reprodukčních schopností muže má minimální úspěšnost, lékaři svým pacientům odhodlaným podstoupit vasektomii doporučují pojistit se formou zmrazení spermií. Tuto službu u nás nabízejí centra asistované reprodukce.

Zmrazení spermií je cesta k plánovanému početí potomka i v případě, má-li muž v ejakulátu nedostatek spermií. Jejich postupným „skladováním“ si vytváří rezervu do budoucna, pro případ, že by o nějaký čas už žádné spermie neprodukoval. Na spermobanky se obracejí i muži, kteří dlouhodobě cestují nebo pracují ve vojenských misích. Běžně je využívají ti, kteří plánují IVF cyklus – metodu mimotělního oplodnění. Odběr spermatu se realizuje v centru nebo muž ejakulát přinese. K zmrazení dochází po vyšetření spermiogramu. Zpracované spermie se zmrazují ve speciálních přístrojích při teplotě až do -196 °C a jsou uskladněny v kontejnerech s tekutým dusíkem na různě dlouhou dobu za předpokladu dodržení věkového kritéria a etických norem. Tato služba však není hrazena zdravotní pojišťovnou. Každé zmrazení stojí cca kolem 1000 Kč. Přečtěte si o zmrazení spermií více zde.

Pár zajímavostí na konec

Věděli jste, že:

  • na celém světě se každoročně provede asi půl milionu vasektomií, což je největší počet urologických-chirurgických operací u mužů?
  • podle statistik Organizace spojených národů se na kondomy nebo vasektomii jako metodu antikoncepce spoléhá šestadvacet procent párů ve vyspělých zemích, zatímco v rozvojových je to jen jedenáct procent?
  • na Novém Zélandu se až pětapadesát procent mužů nad čtyřicet let nechává sterilizovat?
  • vasektomie se kdysi doporučovala starším mužům při opakovaných infekcích nadvarlete a kvůli špatné legislativě se pod tímto důvodem dělalo nejvíce sterilizaci na světě v České republice?

Důvody, proč se muži rozhodují pro sterilizaci

  • nechtějí mít (další) děti
  • nechtějí riskovat přenos dědičné choroby na dítě
  • manželka / partnerka nemůže užívat hormonální antikoncepci
  • manželka / partnerka má zdravotní problémy, které by se mohly těhotenstvím zkomplikovat

Která antikoncepční metoda je nejbezpečnější?

Spolehlivost antikoncepčních metod se vyjadřuje tzv. Pearlovým indexem, který udává počet případů otěhotnění připadajících na 100 žen užívajících danou antikoncepční metodu v průběhu jednoho roku. Češi se nejvíce spoléhají na ženskou hormonální antikoncepci, celosvětově se největší oblibě těší prezervativy.

Pearl index antikoncepčních metod:

  • Sterilizace 0 – 0,5
  • Hormonální antikoncepce 0,2
  • Nitroděložní tělísko 1 – 2
  • Spermicidní preparáty 2 – 10
  • Kondom 3 – 10
  • Pesar 2 – 15
  • Přerušovaná soulož 23
  • Kalendářní metoda neplodných dnů 24
  • Metoda měření bazální teploty 24

Sponzorováno

A co vy? Máte zkušenosti s vasektomií (vazektomií)? Napište nám je do komentářů.

A dále si přečtěte

Zdroje článku

  • Zdroj obrázku: vipicreate@gmail.com / depositphotos.com

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva