Sponzorováno

Premenstruační syndrom (PMS) – příznaky, příčiny, léčba 4.9/5 (10)

Jak zvládnout lépe PMS?

Jak zvládnout lépe PMS?

Premenstruační syndrom (PMS) je soubor cyklicky se opakujících tělesných a psychických obtíží vyskytujících se v druhé, tedy luteální fázi u žen s menstruačním cyklem. Jednoznačné příčiny PMS nejsou dosud objasněny. Předpokládá se, že souvisejí se změnami poměru estrogenů a progesteronu, s prudkým hormonálním spádem v druhé fázi menstruačního cyklu, se zvýšenou hladinou prolaktinu a biochemickými změnami v centrálním nervovém systému. Proč jsou jen některé ženy citlivé na tyto cyklické změny, není známo.

Rizikové faktory vzniku PMS

Mezi rizikové faktory vzniku PMS patří především kouření a obezita. Ženy, které kouří, mají 2-krát vyšší riziko vzniku těžké formy PMS, a ženy s indexem tělesné hmotnosti (BMI) 30 a více mají 3-krát vyšší riziko PMS jako dlouhodobé ženy. V průběhu života se s některým z příznaků PMS setká téměř 90% žen. Obvykle se začíná ve věku kolem 20 let, ale u poměrně velké skupiny žen po 35. roce života a může se projevovat až do menopauzy.

Premenstruační syndrom – když hormony válčí

Představte si biologickou válku, jejíž bitvy se odehrávají v ženském těle a mysli. Jednou měsíčně, přibližně dva týdny před menstruací, se znepřátelené armády – estrogen a progesteron – začnou shromažďovat. Tyto ženské hormony, regulující menstruační cyklus a ovlivňují centrální nervovou soustavu, obvykle spolupracují. Problémy vznikají, když se jedna strana pokusí přemoci druhou.

Některým ženám se daří úspěšně vyhnout popsanému konfliktu. Hormony v jejich organismu zachovávají klidnou rovnováhu. Tisíce žen však mají méně štěstí. Když získá v těle převahu hladina estrogenu, zmocní se jich úzkost a podrážděnost. Když převáží progesteron, ocitnou se v osidlují únavy a deprese.

Příznaky PMS

Tato válka může zuřit i celé dny. Ženy se cítí nafouknuté, přibírají na hmotnosti, bolí je hlava a záda, objeví se akné nebo alergie, mají nepříjemně citlivá prsa. Pronásleduje je chuť na zmrzlinu a bramborové lupínky. Jejich nálada se bezdůvodně mění, euforii každou minutu střídá deprese, chce se jim plakat i smát zároveň. A pak se vojska náhle stáhnou, do jejich duší se vrátí klid a konečně se dostaví menstruace.

Premenstruační syndrom - ilustrace

Premenstruační syndrom – ilustrace

 

Ženy trpící na premenstruačním syndromem se stěžují na různé příznaky. A různá je i míra jejich potíží. Každá žena odlišně reaguje i na léky, takže rozhodnutí, jak nejlépe léčit předmenstruační potíže, nebývá vždy jednoduché. Je to silně individuální záležitost.

Premenstruační syndrom a jeho „léčba“

Přečtěte si, co doporučují zkušení lékaři. Jak přechytračit premenstruační syndrom?
 

1. Berte život trochu s lehkostí

Příznaky PMS může zmírnit nebo dokonce zcela potlačit pozitivní přístup k životu. Neoddávejte se depresi a pesimismu, raději si nahlas říkejte kladné věty. Takže se pohodlně posaďte a opakujte: „Mám silné a zdravé tělo. Hormony pracují, jak mají. A se stresem si snadno pořadím.“ Buďte prostě pozitivní.
 

2. Malé porce jídla vícekrát denně

Nemusíte jíst méně. Raději si dopřejte jídlo častěji, rozdělené na menší porce. Nesprávné stravovací návyky určitě nezpůsobují PMS, ale mohou zesílit jeho příznaky. Několik menších porcí jídla denně s nízkým obsahem cukru by mělo tělu i duši zajistit větší stabilitu.
 

3. Vyhýbejte se „prázdným“ kaloriím

Nedoporučuje se konzumovat jídla s malou výživovou hodnotou, jako jsou osvěžující nápoje nebo sladkosti obsahující rafinovaný cukr. Když se neovládnete a pustíte se do sladkostí, vaše potíže, úzkostné stavy a výkyvy nálady se pouze prohloubí. Jezte raději ovoce.
 

Sponzorováno

4. Méně mléčných výrobků

Denně stačí jeden až dvě sklenice mléka bez tuku nebo jogurt či kousek tvarohu. Bílkovina a laktóza obsažené v mléčných výrobcích mohou pozastavit vstřebávání hořčíku, který má podstatný vliv na koncentraci estrogenu v organizmu.
 

5. Dejte přednost rostlinným olejům

Živočišné tuky nahraďte rostlinnými oleji. Tuky živočišného původu nepřímo zvyšují koncentraci estrogenu, který způsobuje příznaky PMS.
 

6. Dejte si méně soli

Méně solte, předejdete tak zadržování vody v organismu. Před menstruací nejezte v restauracích, vyhněte se konzervovaným pokrmům, čínské kuchyni, polévkám v prášku a salátovým zálivkám.
 

7. Jezte hodně vlákniny

Konzumujte jídla s vysokým obsahem vlákniny. Vlákniny redukují nadbytek estrogenu v organizmu. Jezte hodně zeleniny, fazole a celozrnné potraviny. Proso, pohanka a ječmen obsahují nejen hodně vlákniny, ale i hořčík.
 

8. Vynechejte kofein!

Nepijte kávu, čaj, nejezte čokoládu či další výrobky obsahující kofein. Existují důkazy, že kofein zvyšuje bolestivost prsou a prohlubuje neklid a podrážděnost.
 

9. Pryč s alkoholem

Deprese, které často doprovázejí PMS, se pod vlivem alkoholu ještě více prohloubí. Alkohol může také zesílit bolesti hlavy a únavu či zvýšit chuť na sladkosti.
 

10. Nepoužívejte močopudné prostředky

Mnohé ženy trpící na PMS užívají močopudné léky, aby usnadnily odtok tekutin a zmírnily plynatost. Vybrané druhy těchto přípravků však způsobují, že s tekutinami zároveň odcházejí z těla i minerály, které jsou nezbytné pro udržení rovnováhy. Bezpečnější cestu, jak zmírnit obtíže, představuje snížený příjem sodíku a alkoholu, tedy látek zodpovědných za zadržování vody v organismu.
 

11. Cvičte a buďte aktivní

Vřele se doporučuje aktivní pohyb, který zlepšuje krevní oběh, uvolňuje svaly a působí proti zadržování vody v těle. Zároveň podněcuje tvorbu endorfinů, přirozených látek ovlivňujících dobrou náladu. Ženám trpícím na předmenstruační potíže prospějí rychlé procházky na čerstvém vzduchu, plavání, běh, tanec, dokonce i karate. Nejlepší výsledky přinášejí cvičení, které se praktikují týden až dva před objevením příznaků PMS.
 

12. Pusťte si příjemnou hudbu

Ženy s PMS jsou výjimečně citlivé na své okolí. Nezapomínejte, že neagresivní barvy a příjemná hudba vám mohou zlepšit náladu.
 

13. Dýchejte pomalu a zhluboka

Podvědomé povrchní dýchání snižuje úroveň energie organismu a vyvolává vnitřní napětí prohlubující příznaky PMS. Snažte se dýchat pomalu a zhluboka.
 

14. Minerální lázně

Do vany s teplou vodou přidejte mořskou solemi jedlou sodu. Lehněte si do vany a vydržte tak nejméně 20 minut.
 

15. Dopřejte si lásku

Napjatým svalům a zpomalenému krevnímu oběhu pomůže i sex. Po orgasmu dochází k odtoku krve a dalších tekutin z prokrvených pohlavních orgánů, což zmírňuje napětí celého organismu.
 

16. Vyplatí se jít dříve do postele

PMS často doprovází i neklidný spánek. Proto si lehněte dříve a vyspěte se „do zásoby“. Pamatujte na to dřív, než se rozvinou nepříjemné příznaky.

17. Doplňte si hořčík

Předpokládá se, že nedostatek hořčíku může být jednou z nutričních (výživových) příčin premenstruačního syndromu. Studie více autorů potvrdily, že magnézium (hořčík), podávané ženám s premenstruačním syndromem od 15. dne menstruačního cyklu do spuštění menstruačního krvácení, významně zlepšuje průběh PMS, potlačuje zejména psychické emocionální příznaky, zlepšuje náladu, oslabuje pocit únavy a napětí. Při užívání magnézia během dvou menstruačních cyklů došlo v průběhu druhého cyklu ke snížení zadržování tekutin, a tedy ke snížení hmotnostního přírůstku, napětí v prsou, k potlačení pocitu nafouknutého břicha. Jednoznačný vliv má magnézium na výskyt premenstruačních migrén a migrén vůbec.
 

A co říci na závěr?

Neskrývejte potíže. Netrpte mlčky. Pomůže vám rozhovor s manželem, přáteli nebo s kolegyněmi v práci.

TIP: Dalších pár tipů na PMS

VIDEO: Pět typů premenstruačního syndromu

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva