Sponzorováno

Zákeřní útočnici – angína nebo chřipka? 4.9/5 (10)

Obsah článku

Zákeřní útočnici – angína nebo chřipka?Přestože jsou tyto pojmy splývají a lidé prostě obě varianty nazvou jako nachlazení, původ, příznaky i léčba jsou v obou případech jiné. Jak to tedy vlastně je s angínou a chřipkou? Obě nemoci chápeme jako poměrně běžné, přesto nás děsí svou neúprosnou statistikou.

Proto statistiku na začátek

Chřipka

  • počet úmrtí ročně 200 až 500 tisíc a to mimo epidemie
  • přenos infekce kašlem a mluvením
  • léčba vakcínou a antivirotiky

Angína

  • počet úmrtí ročně cca 300000 (následek revmatické horečky)
  • přenos kašlem
  • léčba antibiotiky (penicilin)

Obě nemoci chápeme prakticky jako totožné, avšak tomu zdaleka není. Chřipku má na svědomí zákeřný vir H1N1, o kterém jsme slyšeli mnohokrát v souvislosti s ptačí chřipkou. Námi chřipka je chřipka typu A. patří mezi nejnebezpečnější viry. Zatímco angína je způsobena až v 90 % případů bakterií Streptococcus pyogenes, která způsobuje zánět mandlí. Zánět může v některých případech skončit stadiem smrti kvůli smrtelné revmatické horečce. Jak vidíme, obě nemoci jsou zákeřné a přesto jiné.

Angína

Obecně se angína chápe jako nebezpečnější, není tomu tak, jedná se o poměrně častou nemoc. Mezi hlavní symptomy patří bolest krku, kašel, obtížné polykání, bolesti hlavy a některé další. Ještě cca před 70 lety muselo na vyléčení stačit obklady a klid. Až poté byl objeven penicilin, který je proti angíně velmi účinným antibiotikem. Byl také zvýšený výskyt revmatické horečky, která měla častý následek smrt. Ta se sice vyskytuje i nyní, avšak převážně v rozvojových zemích, kde penicilin není běžně k dostání. Světová zdravotnická organizace (WHO; World Health Organization) sleduje prevalence různých nemocí a stejně tak například stanovuje stupně hypertenze. K nejčastější formě patří hnisavá (lakunární) angína, která obvykle napadá děti či starší lidi (obecně se slabší imunitou). Projevuje se zejména hnisavým povlakem v ústech, odtud název.

Chřipka

Chřipku způsobuje jeden z nejnebezpečnějších virů – H1N1. Nemoc se často podceňuje a její symptomy přecházíme. To však není zdaleka správné. Dle celosvětových statistických dat se ročně touto nemocí nakazí cca 5 % dospělých a 20 % dětí, je tedy asi 4krát častější taktéž u dětí se slabším imunním systémem. Vir H1N1 se mutuje s dalšími viry a ve výsledku může dojít k velmi nebezpečné mutaci, tedy i zmíněné ptačí chřipka. Bohužel na rozdíl od angíny neexistuje zatím účinná protilátka, která by však pravděpodobně působila pouze krátce, neboť vir by vytvořil genetickými modifikace (delece, křížení, atd.) novou mutaci s jinými vlastnostmi. V tom je nebezpečí H1N1 a jeho zákeřných mutací. Viry jsou mikroskopičtí vnitrobuněční cizopasníci (cca 80 nm). Vlastní genetika a jeho forma je velmi složitá, tou se nebudeme zabývat. Důležité je, že se vir nedokáže sám rozrůstat, množit ani modifikovat, potřebuje k tomu hostitelskou buňku. Chřipka se běžně přenáší slinami, tedy kašláním, kýcháním a mluvením. Symptomy jsou podobné angíně – především bolest hlavy, horečka, únava a suchá kašel. Nemoc obvykle odezní až po 2 týdnech. Bohužel někdy dojde k rozvoji k bronchitidě, zápal plic či až smrt. Největší epidemií byla tzv. španělská chřipka, stála život až 50 milionů lidí, propukla od roku 1918. Je nebezpečnější než angína z důvodu mutací viru.

Sponzorováno

Obě nemoci jsou zákeřné, avšak chřipka je nebezpečnější, ačkoli si to lidé většinou nepřipouští a prvotní příznaky přechází. Angína se dá poměrně dobře léčit antibiotiky, na zákeřné mutace H1N1 u chřipky nemáme dosud efektivní protilátku.

Přehled – jak se od sebe liší angína a chřipka?

Angína a chřipka jsou dvě různé onemocnění s podobnými příznaky, ale mají odlišnou příčinu a patogenezi.

Zde je srovnání mezi angínou a chřipkou:

Příčina:
Angína: Je způsobena buď virovou infekcí (nejčastěji adenoviry nebo viry herpesu) nebo bakteriální infekcí (často streptokokem skupiny A).
Chřipka: Je způsobena virem chřipky, obvykle typy A nebo B.

Příznaky:
Angína: Bolest v krku, zduřelé a zarudlé mandle, bolest při polykání, horečka, únava a obecná malátnost.
Chřipka: Horečka, zimnice, bolesti těla, únava, suchý kašel, bolest hlavy, ucpaný nos, bolest v krku a únava.

Rozšíření:
Angína: Může se vyskytnout celoročně, ačkoli je častější v zimních a jarních měsících. Může být šířena kapénkovou infekcí nebo přímým kontaktem s infikovanou osobou.
Chřipka: Je sezónní onemocnění, s výskytem během podzimu a zimy. Může se šířit kapénkovou infekcí, když nemocná osoba kašle, kýchá nebo mluví.

Komplikace:
Angína: Může vést k abscesu mandlí, peritonsilárnímu abscesu nebo revmatické horečce (v případě bakteriální infekce).
Chřipka: Může způsobit závažné komplikace, jako je zápal plic, zánět mozku, zhoršení chronických onemocnění nebo dokonce smrt (zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem nebo ve vyšším věku).

Prevence:
Angína: Preventivní opatření zahrnují dodržování hygienických opatření, jako je pravidelné mytí rukou, vyhýbání se blízkému kontaktu s infikovanými osobami a používání jednorázových kapesníků.
Chřipka: Prevence zahrnuje očkování proti chřipce, dodržování hygienických opatření a vyhýbání se blízkému kontaktu s nemocnými lidmi.

A co máte za nemoc vy? Angínu nebo chřipku?

A dále si na toto téma přečtěte

VIDEO: Na téma chřipka (zdroj: stetoskop)

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva