Sponzorováno

Bylinky a přírodní tipy na bolesti v krku 4.89/5 (44)

  • Existuje několik bylin, které se tradičně používají k úlevě při bolestech v krku.
  • Heřmánek: má protizánětlivé a protiinfekční účinky, což může pomoci zmírnit zánět a bolest v krku. Lze použít k inhalaci, kloktání.
  • Máta peprná: má mírně analgetické a ochlazující účinky, což může pomoci zmírnit bolest a svědění v krku. Lze použít k inhalaci, kloktání.
  • Řepík lékařský: má protizánětlivé a hojivé účinky, což může pomoci zmírnit zánět v krku. Lze použít k inhalaci, kloktání.
  • Salvia officinalis (šalvěj lékařská): má protizánětlivé a protiinfekční účinky a může pomoci zmírnit bolest a zánět v krku. Lze použít k inhalaci, kloktání.
  • Je důležité si uvědomit, že bylinky mohou být užitečné pouze jako doplněk k léčbě bolesti v krku a že nejsou náhradou za lékařskou péči, zejména pokud jsou bolesti v krku způsobeny infekcí nebo jiným závažným onemocněním.
  • Pokud máte bolest v krku, která trvá déle než několik dní, nebo pokud se stav zhoršuje, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Bylinky a přírodní tipy na bolesti v krkuAčkoliv venku dost vykukuje sluníčko, virózy a chřipky jsou v plném proudu. Mezi nejnepříjemnější příznaky nachlazení patří bolest v krku. Jak s ní zatočit i bez léků? Tak nějak s pomocí bylinek a přírodních prostředků? Poradíme vám.

Pokud nejde o vážné onemocnění, na bolest v krku v rámci nachlazení či chřipky většinou nejsou potřeba antibiotika či jiné silné léky. A přestože je lékárna plná léků, přece jen je lepší vyzkoušet nejdříve přírodní cesty a zbytečně tak nezatěžovat svůj organismus. Nemluvě o tom, že příroda nabízí účinnější i dostupnější možnosti léčby. Těchto našich nkolik tipů tedy jistě oceníte, ačkoli je možné, že mnohé z nich už i znáte.

1. Slaná voda

Jeden z nejstarších a nejúčinnějších domácích léků na bolesti v krku. Sůl totiž zabíjí bakterie a dokáže nejen snížit bolest, ale i vyléčit původ jakékoliv infekce krku i horních cest dýchacích.

Doporučuje se smíchat 1 lžičku soli s půl šálkem teplé vody a kloktat po dobu 30 sekund několikrát denně. Tímto roztokem můžete v případě rýmy propláchnout i nos. Podívejte se na celý článek o kloktání slanou vodou.

2. Med

Med nejenže obsahuje prospěšné živiny, antioxidanty a vitamíny, ale pomáhá posílit imunitní systém a je skvělým pomocníkem při boji s infekcemi. Tento přírodní nektar je proti kašli a bolesti v krku účinnější, než jakýkoli sirup z lékárny. Má antibakteriální a antibiotické účinky, působí protizánětlivě a uklidňujícím dojmem zároveň.

Zkuste si udělat čaj s velkou lžící medu a přidejte i šťávu z poloviny citronu a popíjíte tento nápoj vícekrát během dne.

3. Kuřecí vývar

Škoda, že tento babský recept na každou nemoc je často opomíjený. Poctivý domácí vývar se zeleninou nejenže při každé nemoci zahřeje a zabrání dehydrataci, ale drůbeží maso navíc obsahuje aminokyseliny, které pomáhají uvolnit hleny v dutinách i plicích.

Tím samozřejmě napomáhá i proti bolesti a podráždění krku, které jsou způsobeny zatékáním hlenů.

4. Česnek

Toto přírodní antibiotikum pomáhá léčit různé zdravotní problémy a mezi nimi i bolest v krku.

Česnek totiž kromě mnoha jiných aktivních látek obsahuje i alicin, který zabíjí bakterie i viry, jakmile začínáte pociťovat dráždění či jen šimrání v krku, je dobré dát si česnek, samozřejmě v syrovém stavu. Můžete ho nakrájet na drobné kousky a pomalu konzumovat nebo ho rozdrtit do vody či medu.

5. Cibule

Stejně jako česnek, tak i cibule obsahuje množství vitamínů a látek, které ničí bakterie i viry a podporují imunitu. Cibule je na bolest v krku ideální jako v syrovém stavu, tak i upraveném – protože vynikající je i čaj z cibule (vařit cibuli třeba ale spolu se slupkou).

Vyzkoušejte – zejména v případě malých dětí, můžete domácí sirup, který připravíte z nakrájené cibule a medu, pro dospělé, kteří cibuli mají rádi je nejlepší čerstvá, konzumována po kouskách.

6. Zinek

V období virózy a při bolestech v krku byste měli zvýšit svůj příjem tohoto minerálu. Zinek totiž obsahuje antimikrobiální látky, které bojují s infekcí a významně napomáhá i imunitnímu systému. Najdete ho například v banánech, jablkách, hruškách, mandarinkách, v brokolici, květáku, červené řepě, chřestu, ale také v hovězím mase, játrech, rybách, atd.

7. Bylinné čaje a bylinky

Abyste zabránili bolesti a dráždění v krku, musíte své sliznice udržovat vlhké, a proto je nesmírně důležité dodržovat dostatečný pitný režim. Přestože ideální je čistá voda, některé bylinné čaje vám udělají lepší službu.

Sponzorováno

Kromě přísunu vody svými účinky zklidní podráždění, uvolní hleny a pomohou při bolesti. Volte čaje jako – šalvějový, mátový, heřmánkový, jitrocelový, lipový a čaje s přídavkem echinacei. Připraven by měl takový čaj vždy ze sypaných bylinek, bez cukru, ale s trochou medu. Tyto bylinky by vám poradila každá babička, patří tak mezi osvědčené bylinkářské babské rady. Podívejte se však i na další, méně tradiční bylinky, které vám při bolesti v krku mohou parádně ulevit:

Mochna vzpřímená

Mochna zklidňuje podrážděné hrdlo, redukuje záněty v dutině ústní (díky kyselině tříslové). Používanou částí jsou kořeny (oddenky). Užívejte 2 kapky tinktury denně po jídle.
Tinkturu si uděláte jednoduše. Kořeny dobře očistěte, nařežte na malé kousky a vložte do láhve. Láhev pak naplňte cca 40%-ním alkoholem a nechte alespoň dva týdny stát na teplém místě.

Šišák bajkalský

Šišák bajkalský účinkuje na zanícené hrdlo. Používanou částí jsou kořeny. Užívejte 20 kapek tinktury dvakrát denně po jídle. Tinkturu si vyrobíte tak, jak je uvedeno i výše. Další účinky: působí proti nespavosti, pomáhá při léčbě průjmu, zánětu žaludku a střev i nemocí jater.

Divizna malokvětá

Divizna malokvětá utišuje suchý a dráždivý kašel, podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě. Používanou částí jsou listy.

Čaj si uděláte tak, že 2 lžičky (10 ml) sušených listů zalijete vroucí vodou a necháte 5 minut odstát. Tinkturu z květů používejte na kašel a zanícené, suché hrdlo. Tinkturu z listů užívejte na vykašlávání hlenů.

TIP: Mrkněte na domácí rady proti bolesti v krku

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský je jeden ze šesti druhů zázvoru (zázvoru). Pomáhá při chřipce a nachlazení. V tradiční čínské medicíně se používá k léčení nachlazení, dráždivého kašle s velkým množstvím hlenu. Působí na organismus zahřívající a může proto urychlit imunitní reakci organismu na infekci. Může se použít i jako kloktadlo při zánětu krku. Je vhodný pro venkovní i vnitřní použití. Obklady je možné aplikovat kdekoliv na těle.

Další účinky: zlepšuje trávicí procesy ve střevech a vyprazdňování aktivací pohybů střev Použije se při léčbě trávicích orgánů (střevní infekce), zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a celkově povzbuzuje metabolismus. Má výrazné baktericidní a fungicidní účinky na širokou škálu různých druhů mikroorganismů. Horké Zázvorové obklady se přikládají na šíji při jejím ztuhnutí. Zjistilo se, že snižuje cholesterol v krvi a zmenšuje shlukování krevních destiček, a tak působí proti ateroskleróze a srdečním poruchám. Je to jeden z nejlepších léků při nevolnosti a zvracení, zejména při nevolnosti při cestování. Podívejte se na to, jak udělat čaj ze zázvoru.

Řepík lékařský

Při zánětech hrdla dobře účinkuje řepík lékařský. Jednu vrchovatou lžičku řepíku použijte na jeden šálek čaje. Zalijte horkou vodou, nechte půl minuty louhovat a pak přeceďte. Tímto výluhem kloktejte dvakrát denně.

Svízel syřišťový

Podobně účinkuje i svízel syřišťový. I v tomto případě si z jedné kopcovité lžičky na 1 šálek vyluhujte čaj a tímto ještě teplým odvarem kloktejte několikrát denně.

Náš tip na závěr: Čaj z mateřídoušky a šalvěje proti kašli

Smíchejte 2 díly mateřídoušky a eukalyptových listů a po 1 díle šalvěje a bezových květů. 1 lžíci směsi zalijte šálkem vroucí vody, louhujte 10 minut a přeceďte. Pijeme 6-krát denně 1 šálek. (Pozn.: eukalyptové listy nejsou nezbytnou součástí směsi).

Přečtěte si také na toto téma

VIDEO: Jak na bolest v krku

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva