Sponzorováno

24. březen – Světový den tuberkulózy 4.78/5 (9)

24. března si připomínáme Světový den TBC, který nám pomůže uvědomit si náš osobní postoj k této nemoci, ale i možnosti a přínos, kterými můžeme pomoci v boji proti ní. Cílem světového dne je upozornit na přetrvávající celosvětovou závažnost problému TBC. Tuberkulóza postihuje všechny země a kontinenty bez výjimky. Doposud se nepodařilo ani v jedné zemi na světě TBC úplně odstranit.

Světový výskyt tuberkulózy varuje – 1,86 miliardy lidí, 32% světové populace je infikováno tuberkulózou, ročně vzniká 9 milionů nových případů, z toho 3,52 milionu je mikroskopicky pozitivních, 1,9 milionu lidí ročně umírá. Tuberkulóza je nejčastější příčinou úmrtí u osob HIV / AIDS infikovaných, nezná národní hranice, podle pohlaví je výskyt dvakrát častější u mužů než u žen.

Sponzorováno

Co je to tuberkulóza?

Tuberkulóza je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které patří do skupiny Mycobakterium tuberkulósis complex, s různými lokalizacemi patologických změn a různými klinickými projevy. Přenos nákazy se uskutečňuje především kapénkovou infekcí, tj. vzdušnou cestou – kašlem, kýcháním nebo při obyčejné řeči. Do organismu vstupují dýchacími cestami inhalací drobných kapiček. Nejčastěji se rozšiřuje v uzavřeném prostoru. Mezi příznaky TBC patří: malátnost, slabost, hubnutí, noční pocení, mírné zvýšení tělesné teploty a několik týdnů trvající kašel. Protože podobné příznaky mohou doprovázet i jiná onemocnění, diagnózu musí stanovit lékař. Tuberkulózní onemocnění vyžaduje okamžitou léčbu.

Sponzorováno

Situace v souvislosti s onemocněním TBC je v ČR stabilizovaná, od roku 2000 má klesající trend.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva