Sponzorováno

22. březen – světový den vody 4.82/5 (11)

Valné shromáždění OSN v roce 1992 vyhlásilo 22. březen za Světový den vody.

Světový den vody se slaví od roku 1993, v souladu s doporučeními Konference OSN o životním prostředí a rozvoji, ve speciální kapitole o Ochraně kvality a zásob sladkovodních zdrojů. Členské země byly vyzvány, aby tento den věnovaly provádění doporučení mezinárodní rady a vytyčily konkrétní aktivity na úrovni svého státu. Každý rok je jedna z nominovaných agentur OSN pověřená oslavou a propagací nového tématu, kterou řídí Administrativní výbor pro koordinaci (ACC) vodních zdrojů. Cíle Světového dne vody je klíčovým pro zaměřování pozornosti mimo jiné na:

  • určení problémů týkajících se zásobování pitnou vodou
  • zvýšení povědomí veřejnosti o důležitosti zachování a ochrany zdrojů vody
  • zvýšení účasti a spolupráce vlád, mezinárodních agentur, nevládních organizací a soukromého sektoru na organizací oslav Mezinárodního dne vody.

Strategie

Pro zvýšení povědomí se navrhují kampaně organizované vládami a jejich partnery v jednotlivých zemích. Partnerství mezi vládami, soukromým sektorem, nevládními organizacemi a odbornými organizacemi lze podpořit účastí a spoluprací těchto stran na následujících aktivitách:

Sponzorováno

  • podpora sdělovacích vzdělávacích programů
  • zaměření na děti a mládež
  • výroba a rozšiřování dokumentárních filmů
  • pořádání konferencí, kulatých stolů, seminářů a výstav týkajících se ochrany a rozvoje vodních zdrojů
  • podpora komunitních programů
  • zvýšení podpory veřejného i soukromého sektoru prostřednictvím spolupráce a účasti na oslavě Světového dne vody.

22. březen je tedy jedinečnou příležitostí všem připomenout mimořádnou důležitost vody pro zachování životního prostředí a pro rozvoj lidské společnosti. Praktické úsilí nám může pomoci zvýšit světové povědomí o těchto problémech a jejich řešeních.

VIDEO: Den vody v Plzni (zdroj: Plzeňská 1)

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva