Sponzorováno

Zdravotní hrozby, které na vás číhají v šatníku 4.71/5 (7)

Zdravotní hrozby, které na vás číhají v šatníku

Říká se, že krása bolí. Pokud za krásné považujete těsné oblečení, vysokánských podpatky a prsa napěchované do o číslo menší podprsenky, tak to rozhodně platí. Bolí však i následné problémy se zdeformovanýma nohama, podrážděnou pokožkou či páteří. Proto je na místě otázka, zda jsou některé módní kousky důležitější než vaše zdraví.

Podívejte se na náš přehled nebezpečných módních kousků, které vám mohou způsobit řádné patálie:

Extra vysoké podpatky

To, že podpatky ničí nohy, je každému jasné, ale nejde jen o samotnou bolest chodidel či otlaky. Takové boty vám mohou zdeformovat prsty, způsobit problémy s držením těla a dokonce podráždit kůži. Dermatoložka Ava Shamban vysvětluje, že v podpatcích se celá váha těla přesouvá na přední část nohy. „Spodní část vašeho těla se nakloní dopředu, takže zadní se musí zas naklonit dozadu. Tím zaniká normální S tvar páteře, její spodní část se vyrovná a střední část zad spolu s krkem nejsou ve své normální pozici,“ popsala. Jak sama řekla, v podpatcích je mimořádně náročné správně držet tělo, takže sexy nohám obětujete zdraví své páteře. Shamban také zdůraznila riziko různých deformací. Proto byste měly podpatky nosit jen v rámci výjimečných příležitostí, nejlépe například na večeři v restauraci nebo do divadla, kde budete i tak většinu času sedět.

Těsné džíny

Těsné džíny mohou způsobit menší problémy, občas se totiž stává, že ženy i muži, kterým se do nich podaří navléknout, přestanou cítit stehna. Pokud chcete, aby se vaše nohy normálně prokrvovali, bude lepší, když si pořídíte kalhoty, které vám doopravdy sednou.

Sponzorováno

Pozor i na mokré plavky

Mokré plavky a například i zpocené oblečení po cvičení by si měli co nejrychleji svléknout především dámy. Riskují totiž nepříjemnou kvasinkovou infekci. V oblasti genitálií platí, že jim vyhovuje sucho a prodyšnost, proto je třeba si vybírat ideálně bavlněné spodní prádlo.

Příliš těsná podprsenka

Nevhodně zvolená podprsenka je neestetická a neprospívá ani vašim prsům. Pokud je příliš malá, škodí dokonce i kůži a můžete mít problémy s dýcháním. Také se polemizuje o tom, že těsné podprsenky blokují lymfatický systém, čímž se v prsou hromadí toxiny a další škodlivé látky. Na velikost podprsenky by si měli dávat pozor i těhotné ženy, protože pokud je příliš malá, může způsobit zánět či dokonce infekci mléčných žláz.

Kalhotky tanga

Tuto spodní prádlo na ženách oceňují především jejich partneři. Asi by je však nepotěšilo, kdyby jejich polovička přišla domů s kvasinkovou infekcí, která sexuálnímu životu velmi neprospěje. Právě tango kalhotky jsou však pro její vznik ideální, proto platí, že nejsou vhodné pro běžné nošení.

Stahovací prádlo

Ženy si zvyknou k dokonalým křivkám pomáhat různými stahovacími kalhotkami či punčochami, což je naprosto v pořádku – pokud nejsou těsné. V tom případě se totiž mohou vyskytnout problémy s močovým měchýřem či kvasinkovými infekcemi, v krajních případech i poškození nervů či krevní sraženiny. A pokud rady nosíte korzet, nebudete moci pořádně dýchat.

Žabky

Sponzorováno

Takzvané žabky nebo flip-flopy jsou v létě mimořádně pohodlné, ale vašim nohám neposkytnou dostatečnou podporu. Proto můžete snadno přijít k vytčené kotníku či zlomenině, protože pády jsou při nich poměrně běžné. Také mají velmi tenké podrážky, takže od kráčení po betonu vás dělí jen několik centimetrů. To znamená, že pokud v těchto botách chodíte déle, můžete se připravit na bolest. Při letní chůzi na kratší vzdálenosti jsou však ideální. Na velké tůry se s žabkama ale nevydávejte.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva