Sponzorováno

Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek? 4.79/5 (47)

Jak na bolest žaludku?

Jak na bolest žaludku?

Příznaky žaludeční nevolnosti jsou velmi nepříjemné a stresující. Je to někdy signál našeho těla, že v sobě obsahuje nějaké nežádoucí a dráždivé látky. Žaludeční nevolnost a špatné trávení umí rychle narušit každodenní aktivity. Naštěstí, existuje mnoho způsobů, kterými lze uklidnit podrážděný žaludek. Jak na to? Podívejte se na náš článek.

Základní rady, jak na bolavý žaludek

1. Dejte si pozor na stravu

Nejjednodušší způsob, jak se vypořádat se žaludeční nevolností je sledovat, co jíte. Nezapomeňte, různé druhy potravin, hlavně ty, které jste ještě nikdy nekonzumovali, mohou vyústit do poruchy trávení. Je třeba bránit se i přejídání. Raději méně jídla, ale v pravidelných intervalech.

2. Vyhněte se dráždivým potravnám

Je mnoho potravin, které lze snadno naruší žaludeční prostředí jako pikantní a tučná jídla. I potraviny bohaté na kyseliny (citrusy) mohou také vést k podráždění žaludku. Pokud máte problémy s trávením, měli byste se v ten den vyhnout i kofeinu a mléčným výrobkům.

Umístění žaludku v těle

Umístění žaludku v těle

 

3. Jezte sušenky a banány

Celozrnné sušenky jsou další přirozený způsob, jak se vypořádat se žaludeční nevolností. Většina již ví, že sušenky jsou velmi lehké pro naše tělo a jsou lehce stravitelné. Skutečnost, že mají docela nízký obsah sodíku a nechtěných tuků, funguje nejlépe. Podobně banány také uklidňují náš žaludek a bojují proti kyselině, která způsobuje problémy v břichu.

4. Jedlá soda

Směs jedlé sody a vody může být také nástrojem pro uklidnění našich trávicích orgánů. Je třeba vzít ½ lžičky jedlé sody a promíchat dobře v polovině sklenici vody. Pití takového nápoje vám přinese okamžitou úlevu od nepříjemného stavu.

5. Zázvor

Tento nevšední kořen má univerzální účinky. Pomáhá nejen při žaludečních nevolnostech. Můžete jej konzumovat v surové formě nebo ve formě čaje. Zázvor nabízí i řadu dalších zdravotních výhod. Super je zejména zázvorový čaj.

6. Bylinkový čaj

Ti, kteří mají rádi bylinné čaje, vědí, že i ony mohou uklidnit podrážděný žaludek stejně jako potraviny zmíněno výše. Mátový čaj, zelený čaj i heřmánkový čaj jsou velmi efektivní při léčbě žaludeční nevolnosti. Podívejte se, které bylinky vám pomohou při bolesti žaludku.

TOP 10 rad jak zatočit s bolavým žaludkem podomácku

Na tuto kategorii bolestí existuje pár efektivních domácích receptů bez nutnosti konzumovat klasické léky jako Paralen, ibuprofen, případně přípravky proti tvorbě a neutralizaci žaludečních kyselin. V tomto článku se zaměříme právě na tyto přírodní, podomácku připravené recepty pro utišení bolestí břicha.

1. Pozor na to, co jíte

Předcházení nepříjemným útokům plynatosti může být velmi jednoduché. Stačí si jen uvědomit jaká jídla konzumujete a vyhýbat se některým z nich. To samo o sobě může mít výrazný vliv na zabránění vzniku bolestí břicha a žaludku.

Zde je pár rad:

Jídelní deník. Zaveďte si deník a zapisujte si, co konzumujete. Různé jídla trápí různé lidi. Je proto důležité, abyste zjistili, která jídla způsobují problémy vám a takovým jídlům se pak vyhýbat.

Vyhýbejte se koření. Je známo, že pepř a červená paprika způsobují podráždění žaludku. Proto pokud jste typ, který je ne zcela dobré snáší, vyhýbejte se jim. Samozřejmě, pokud vám koření problémy nezpůsobují, není důvod se o jejich chutě připravit.

Vyhýbejte se tukům. Tuky jsou hůře stravitelné. Proto pokud vám způsobují problémy, omezte různá smažená jídla a raději sáhněte po celozrnných jídlech a proteinem s nízkým obsahem tuků (například kuřecí maso).

Přidejte vlákniny. Pokud jste ale doposud nekonzumovali hodně vlákniny, přidávejte ji pomalu, aby si na ni vaše tělo zvyklo.

Vybírejte si zeleninu opatrně. Pokud například máte rádi brokolici, raději se jí v případě bolestí břicha vyhýbejte. Příliš mnoho určité zeleniny může způsobovat problémy se žaludkem. Konkrétně se jedná o brokolici, květák a růžičková kapusta. Vyzkoušejte co sedí vám.

Omezte problémové ovoce. Někteří lidé mají problémy s jablky a melouny. Prověřte si, zda nepatříte mezi ně.

Jezte s mírou a pomalu. Dopřejte si na vaše jídlo dostatek času. Jezte pomalu, aby se jídlo stihlo dobře strávit. Trávení začíná již v ústech, pokračuje v žaludku a končí ve střevech. Každý stupeň má svůj význam a není dobré je přeskakovat. Stejně příliš přeplněný žaludek může způsobovat problémy. Nemusíte hladovět nebo vynechávat jídla, ale každé jídlo konzumujte s mírou.

Pozor na luštěniny. Luštěniny často vyvolávají plynatost. Tu můžete výrazně snížit pokud vylijete vodu, ve které jste přes noc nechali odstát fazole a uvaříte ji v čerstvé vodě. Také pomůže důkladné promývání luštěnin z plechovky.

Sponzorováno

2. Bacha na to, co pijete

Nespoléhejte se na mléko. Mléko často více škodí než pomůže bolavému žaludku. Je to proto, že mnoho lidí má problémy s jeho trávením, konkrétně s trávením laktózy, mléčného cukru.

Také omezte pití kávy, alkoholu a kouření, které způsobují dráždivost žaludečních stěn. Dokonce i káva bez kofeinu má stejné účinky na žaludek jako běžná káva. Pijte denně dostatek čisté vody, ideálně 6 až 8 sklenic. Voda napomáhá správnému fungování tak žaludku i střev.

3. Léky mohou dráždit žaludek

Pokud jste nedávno začali používat nové léky, nebo jste zvýšili dávky existujících léků, prověřte si, zda právě ty nezpůsobují vaše problémy. Mnoho léků má nežádoucí vedlejší účinky ovlivňující žaludek, převážně v prvních dnech po jejich nasazení. Můžete buď počkat a uvidíte, jestli se to po pár dnech samo napraví. Pokud ne, můžete lékaře požádat o změnu přípravku nebo snížení dávky.
Vyhýbejte se lékům neutralizujícím žaludeční kyseliny. Tyto léky sice na nějaký čas mohou přinést úlevu, ale jejich činnost je kontraproduktivní. Mnohé bolesti břicha vznikají pro nedostatečném trávení žaludku zapříčiněné nedostatkem žaludečních kyselin. Příjem léků potlačujících kyseliny tento problém může ještě prohloubit. Lepší alternativou je užívat přípravky podporující trávení, jako například betain HCL. Také se vyhýbejte konvenčním projímadlům (raději zkuste přírodní projímadla). V případě zácpy raději pijte dost tekutin, zvyšte příjem vlákniny a zprůchodnit svá střeva tímto přirozenějším způsobem. Stejně byste se měli vyhnout acilpirínu nebo ibuprofenu, které jsou známé jako důvod bolesti žaludku a dokonce mohou vyvolat žaludeční vředy.

4. Starejte se o sebe

  1. Stres je známým faktorem při mnoha zdravotních problémech. Pokud trpíte stresem, uplatněte metody jeho odbourání. Vyberte si na dovolenou, jděte ven na procházku nebo cvičte jógu.
  2. Cvičení. Dokonce i krátké a mírné cvičení po jídle může napomoci k jeho trávení a předcházet možným bolestem z přeplněného žaludku.
  3. Těhotenství je známé svou širokou paletou účinků na ženy. Pokud ráno po probuzení zjistíte, že vás bolí břicho, tak před tím, než sáhnete po tabletce přesvědčte se, zda nejste náhodou těhotná.

5. Kmín je na žaludek super!

Kmín je známá svými účinky na trávení. Můžete zkusit si z ní připravit čaj, případně dělejte to, co lidé na blízkém východě dělají po tisíciletí – po jídle žvýkejte kmín v ústech.
Čaj z kmínu připravíte následujícím způsobem: jednu čajovou lžičku vysypte do šálku a zalijte vroucí vodou. Šálek přikryjte a nechte vyluhovat 10 minut. Po scezení čaj vypijte nalačno. Denně vypijte 3 šálky.

6. Můžete vsadit i na skořici

Skořici se připisují stimulační účinky na trávicí systém. Pomáhá hladkému pohybu potravy ve střevech.

Skořicový čaj si můžete připravit přimícháním ¼ až ½ čajové lžičky skořice do 1 šálku vařící vody, nechat odstát alespoň 5 minut a následně vypít.

7. Fenykl jako zdatný pomocník

Fenyklová semena patří mezi nejčastěji předepisované přípravky pro zmírnění žaludečních problémů. Vyzkoušejte fenyklový čaj: Smíchejte 1 čajovou lžičku fenyklových semen se šálkem vroucí vody. Přikryjte a nechte odstát 10 minut. Po scezení vypijte nalačno. Denně vypijte 3 šálky čaje.

8. Mátový čaj

Máta je rozšířeným lidovým receptem na bolavé břicho. Podobně jako ostatní byliny, pomáhá hladkému průchodu potravy zažívacím traktem. Mátový čaj je možné si připravit přidáním 1 čajové lžičky do šálku vařící vody, nechat 10 minut odstát. Po scezení vypít teplý čaj 3x denně na prázdný žaludek.

9. Tymián a čaj z něj

Další z bylin, která má příznivé účinky při zmírňování bolestí žaludku a odbourávání plynatosti ve střevech, je tymián. Čaj uděláme podobně – smícháme jednu čajovou lžičku sušeného tymiánu s šálkem vroucí vody, přikryjeme a necháme odstát 10 minut. Po scezení pijeme na prázdný žaludek 3x denně.

10. Živočišné uhlí

V nemocnicích se často používá živočišné uhlí na eliminaci toxinů při otravách. V případě, pokud vaše bolesti břicha vyplývají z konzumace zkaženého jídla nebo máte podezření na otravu jídlem, velmi účinným prostředkem v takovém případě je užití živočišného na aktivního černého uhlí.

TIP: Jaká jsou nejlepší a nejúčinnější projímadla?

VIDEO: Cvičení pro zdravé břicho a žaludek

Sponzorováno

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva