Sponzorováno

Původcem obezity jsou zejména sacharidy, ne tuky! 4.9/5 (10)

Dnes víme, že původcem nadváhy a civilizačních onemocnění jako cévní mozková mrtvice, srdeční infarkt a cukrovka, jsou sacharidy a nikoliv tuky. Prostřednictvím množství studií je mezitím dokázáno, že čím více zařazujeme do jídelníčku sacharidy a odtučněné produkty tím vyšší je hladina obávaného LDL-cholesterolu. Na vině je příliš mnoho škrobů, mezi které patří i ty, které se přidávají do light produktů místo vyňatého tuku, které vedou k tomu, že se nespotřebované, přebytečné sacharidy přeměňují na tuky a ty se ukládají do tukových zásob těla.

Nový pohled na tuky

Moderní přístup společností pro výživu se opírá o výsledky studií, které zveřejnili již v roce 2002 WHO (Světová zdravotnická organizace) a FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) v knize Annals of Nutrition & Metabolism „Není prokázána žádná souvislost s konzumací potravinových tuků a nárůstem hmotnosti u evropského obyvatelstva!“ také „Není dokázaný žádný souvislost mezi konzumací tuků a rizikem srdečního infarktu, mozkové mrtvice nebo koronárních srdečních onemocnění!“

Nejen nesčetné studie ale i realita stále a znovu dokazují, že lidé konzumující odtučněné potraviny, mají jen slabé úspěchy spojené s redukcí hmotnosti.

Vědci dokonce poukazují na konzum odtučněných potravin, jako možný důvod neplodnosti žen. Odtučněné potraviny jako polotučné mléko, nízkotučný jogurt nebo ostatní Light-porukty se sníženým obsahem tuku, mají negativní vliv na plodnost žen, protože jim chybí látky rozpustné v tucích. Ženy, které konzumovaly více než dvě porce light – produktů denně, vykazují o zvýšené riziko dysfunkce vaječníků o 85%. U žen, které si dožičili minimálně jednu porci denně, jídlo bohaté na tuky, vykazují snížení rizika o 27% ve srovnání s průměrem. Vědci radí ženám, které chtějí otěhotnět, aby sahaly po plnotučném mléce nebo zmrzlině, ale celkové množství kalorií třeba držet v patrnosti. Naznačuje to studie, při které vědci Harvard School of Health vyhodnotili data 18.000 žen mezi 24 a 42 let. Ženy, které se zúčastnily takzvané Nurses ‚Health Study II se pokoušeli mezi rokem 1991 a 1999 otěhotnět.

Sponzorováno

Ve světě proráží nový trend: na rozdíl od doporučovaných 55% sacharidů a 25-30% tuků, řídit se LOGI (Low glycemic Index) – pyramidou Harvardské univerzitní kliniky, kde místo potravin bohatých na škroby jako obiloviny, těstoviny a rýži vystřídaly ovoce, saláty a bez-škrobová zelenina připravená s kvalitními oleji, jako základ výživy. Při užívání tuků výhradně ve formě nenasycených mastných kyselin, jako například lněný, olivový, řepkový olej nebo v druzích ryb s vysokým podílem linolenové kyseliny, se zlepšují hodnoty tuků a cukrů v krvi. Na rozdíl od sacharidů stabilizují hladinu krevního cukru a brzdí apetit na sladké a dodatečně zásobují tělo energií. Správné tuky nevedou k nadváze, ale mají za následek zdraví a vitalitu.

Volte vždy s rozvahou

Na téma tuky ještě s jistotou nebylo řečeno poslední slovo. Je však jisté, že tuky jsou lepší než jejich pověst. Výživové strategie, které si zakládají na příjmu potravin se sníženým obsahem tuku ve prospěch sacharidů, jsou zastaralé a mají mnoho negativních účinků na zdraví.

Zpět k přírodě

Dodnes nemáme k dispozici hodnotnou studii, která dokazuje, jak se má člověk stravovat. Proto právě v této oblasti existuje mnoho doporučení diety, které si z části dokonce úplně odporují. Aby se zjistila správná výživa pro člověka, má smysl podívat se na to, jak se člověk stravoval v minulosti. Metabolismus je v našich genech naprogramovaný. Pro různé potraviny musí být vytvořeny různé enzymy a hormony, aby mohlo dojít ke správné přeměně látek. Tato tvorba je předem určena našimi geny.

Sponzorováno

Naši předkové, lovci a sběrači, prošli každý den asi 20 až 25 km, což bylo vždy spojeno se získáváním potravy. Tehdejší potrava skládala ze 60% až 65% živočišných bílkovin, pro člověka tak důležité sacharidy byly nedostatkovým zbožím. A proto je více než rozumné brát v úvahu genetický program člověka, a to dostatečného příjmu tuků v živočišné i rostlinné formě, k čemuž však nepatří nadměrný konzum industriální upravených transmastných tuků (sladkosti, pizza, hranolky), které se ve volné přírodě nevyskytují!

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva