Sponzorováno

Rýžový sirup – náhrada za bílý cukr? 4.47/5 (17)

Zkuste si oblíbit rýžový sirup, je to zdravější sladidlo než bílý cukr...

Zkuste si oblíbit rýžový sirup, je to zdravější sladidlo než bílý cukr…

Je to normální. Sem tam každý z nás dostane neodolatelnou chuť na sladké. Většinou sáhneme po sladkostech, které jsou oslazené rafinovaným cukrem. Navíc ho používáme i při pečení, vaření, slazení kávy a čaje. Přitom existují i ​​zdravější přírodní alternativy. Jednou z nich je rýžový sirup.

Javorový sirup se u nás postupně zabydluje, na špaldový, datlový či rýžový si postupně zvykáme. Předností sirupů na slazení je nejen jejich výjimečná chuť, ale i zastoupení živin. Čím je zajímavý rýžový sirup?

Rýžový sirup – přírodní alternativa bílého cukru

Rýžový sirup je přírodní alternativou rafinovaného cukru. Co se týče živin, nachází se v něm malé množství draslíku, hořčíku, manganu a zinku. Organický rýžový sirup je i zdrojem vitamínů skupiny B.

Neobsahuje fruktózu

Předností rýžového sirupu je nulový obsah fruktózy. Nadměrný příjem fruktózy je spojován s mnoha onemocněními, jako kardiovaskulární choroby, cukrovka, vaginální mykóza a mnohé jiné. V 100 g rýžového sirupu je zastoupeno přibližně 45 g maltózy, 29 g glukózy a 22 g polysacharidů. Polysacharidy jsou vlastně složené cukry, které se vstřebávají déle. V praxi to znamená, že energie se po zkonzumování rýžového sirupu uvolňuje postupně. Je sice pravda, že glukóza se vstřebává téměř okamžitě, ale maltóza a zastoupeným polysacharidem to trvá mnohem delší dobu.

Rýžový sirup má všestranné použití

Rýžový sirup se využívá při pečení koláčů i sušenek. Hodí se i na doslazení ovesných vloček, tvarohu, jogurtů, palačinek a dalších sladkých pochoutek. Příliš vhodný není na slazení kávy a čaje.

Jak jej využívat při pečení?

Ve srovnání s jinými sirupy disponuje rýžový neutrálnější chutí. To z něj dělá sladidlo, které je výborně využitelné při pečení. Co se týče sladivosti, je méně sladký než rafinovaný cukr. Obvykle 1 šálek cukru nahradí 1 a 1/4 šálku rýžového sirupu. Problémem však může být konzistence těsta, protože rýžový sirup je tekutý. Obvykle platí pravidlo, že při použití 1 1/4 šálku rýžového sirupu jako náhrady za šálek cukru je třeba z ostatních tekutých ingrediencí ubrat přibližně ¼ šálku.

Sponzorováno

Použití: rýžový sirup se dá použít na sušenky, do mléčných a sójových výrobků (nápoje, jogurty, dezerty atd), do obilných produktů (snídaňové cereálie, obilné tyčinky), do sladkostí, pečiva, slouží jako náhrada cukru nebo medu.

Jak je to s kaloriemi?

10 gramů rafinovaného cukru obsahuje přibližně 40 kalorií. Ve stejném množství rýžového sirupu se nachází přibližně 32 kalorií. Přestože má rýžový sirup menší energetickou hodnotu, je třeba si uvědomit, že je méně sladký než rafinovaný cukr a tím pádem se ho spotřebuje více. Ideální je zvyknout si na méně sladkou chuť a používat rýžový sirup stejně jako běžný cukr, tedy v poměru 1: 1. Pravdou však zůstává, že rýžový sirup je o něco výživnější a nezpůsobuje kolísání cukru v krvi jako bílý cukr.

Rýžový sirup a hubnutí

Pokud patříte k těm, kteří se snaží redukovat svoji hmotnost, rýžový sirup je mnohem lepší alternativou než cukr. Stále však platí, že má poměrně vysokou energetickou hodnotu a je zdrojem sacharidů, jejichž příjem je v rámci diety omezen. Pokud však dostanete neodolatelnou chuť na sladké, vždy je lepší polévková lžíce rýžového sirupu 1-2 krát týdně jak běžné sladkosti.

Na co si dát pozor při nákupu?

Zpracováním rýže vzniká sladká tekutina, která se dalšími procesy upravuje. Kvalitu rýžového sirupu ovlivňuje nejen technologický proces, ale také kvalita rýže. Proto si kupte raději produkt v bio kvalitě, který pochází z ekologicky pěstované rýže.

Několik zajímavých receptů z rýžového sirupu

Jáhlová kaše se sušeným ovocem a rýžovým sirupem

Co budeme potřebovat: 1 hrnek jáhly, hrst sušeného ovoce, 350ml sójového mléka, podle chuti rýžový sirup
Čas přípravy: 5min + 50min.
Postup: Jáhly zalijeme sójovým mlékem a vaříme 20 minut, pak necháme přikryté ještě 30 minut odstát. Do hotové kaše vmícháme sušené ovoce podle chuti a pokapeme to rýžovým sirupem. Obměnou může být přidání tenkého plátku řasy Waka do jáhel ještě před vařením.

Losos se špenátem a rýžovým sirupem

Co budeme potřebovat: 2ks filety z lososa, 150g listový špenát, 2 PL máslo, 1 PL sojová omáčka, 1 ks citron, mletý muškátový oříšek, 2 PL rýžový sirup, sůl, trochu koření na ryby
Postup: Rybu omyjeme, osolíme a opepříme. Šťávu z citronu, lžičku nastrouhané kůry, sójovou omáčku, muškátový ořech a rýžový sirup dobře promícháme a směsí potřeme rybu z obou stran. Mezitím rozpálíme gril a pečeme lososa z obou stran 15-20 minut. Během pečení potíráme směsí másla a zbývající omáčky.
Špenát omyjeme, poklademe na talíř a položíme na něj filety. Ozdobíme plátkem citronu. Podle chuti podáváme i přílohu například vařené brambory, rýže nebo bulgur.

VIDEO: Několik zajímavostí o rýžovém sirupu (anglicky)

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva