Sponzorováno

Prevence paradentózy – jak na to? 4.76/5 (17)

Jak na prevenci paradentózy?

Jak na prevenci paradentózy?

Paradentózu si mnozí lidé spojují s vyšším věkem, netýká se však jen starší generace. Podle některých výzkumů trpí počátečními stádii paradentózy až 90% lidí těsně po třicítce. Tato nemoc je mnohými podceňována a proto se s její léčbou nespěchají. Dělají však velkou chybu, protože úspěšnost její léčby se s jejím rozvojem podstatně snižuje.

Odhalte paradontózu včas

Parodontóza, parodontóza. Po zubním kazu jde o druhý nejčastější problém týkající se chrupu. Mezi první projevy paradentózy se zařazují zejména zarudlé, resp. tmavě červené, oteklé, jakož i krvácející dásně, v pozdějších stádiích již dochází k obnažování zubních krčků a kořenů zubů. V pokročilém stavu paradentózy jsou již zuby nestabilní a mohou se kývat, bolet, později mohou kvůli tomu i zcela vypadnout. Zvláště nepříjemným příznakem paradentózy je výrazný zápach z úst, který nemizí ani při dodržování ústní hygieny.

Za všechno mohou bakterie

Stejně jako za jiná onemocnění, i za onemocnění dásní – paradentózu, mohou tzv. anaerobní bakterie. Ty osidlují ústní dutinu a nacházejí se jak v zubním kameni, tak v zubním plaku, které pokrývají povrch zubů. Při nedostatečné ústní hygieně a nedůsledném odstraňování ústního plaku plného bakterií, zasahuje plak až do žlábků v dásních. Bakterie se tak dostanou na těžko čistitelné místa pod dásně, kde se začnou neomezeně množit a šířit dál, přičemž zánět neustále prohlubují, až se z něj rozvine paradentóza. Ta je léčitelná, ale bohužel není vyléčitelná. Proto je důležité podchytit ji včas a začít ji léčit. Čím dříve se s léčbou začne, tím je úspěšnější.

Pozor, aby vás kvůli zubům nezradilo srdce!

Problém, zvaný paradentóza vás může připravit o zuby, ale co je horší, dojít to může i dál. Paradentóza vás totiž může stát život a toto tvrzení vůbec není zveličené. Množství výzkumů, zabývajících se souvislostí mezi parodontálních bakteriemi a kardiovaskulárními chorobami potvrdilo, že neléčená parodontitida může poškodit srdce a v některých případech může být dokonce zodpovědná i za jeho celkové selhání a následnou smrt. Infekce v ústní dutině až dvojnásobně zvyšuje riziko infarktu a trojnásobně riziko náhlé mozkové příhody.

Parodontální bakterie se šíří do těla

Paradontální bakterie stojí jako jeden z faktorů v pozadí více kardiovaskulárních onemocnění, které patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve vyspělých zemích. Patří mezi ně například:

Sponzorováno

  • infarkt
  • angina pectoris
  • náhlá mozková příhoda
  • selhání srdce
  • ateroskleróza

Dopad na zdraví celého organismu

Zanedbaná, resp. ignorována paradentóza, může postihnout nejen srdce a kardiovaskulární systém, ale má vliv na celý organismus. Propojení mezi zdravým zubů a celkovým zdravím vašeho organismu je větší než si myslíte. Zapříčiňovat může různé zdravotní problémy, kromě již zmíněných kardiovaskulárních, i bolesti hlavy, uší, problémy s očima, až po ovlivňování plicních onemocnění, revmatu či cukrovky. Kromě toho je parodontitida, stejně jako všechny ostatní infekce nakažlivá a můžete jí proto nakazit i své blízké.

Prevence paradentózy – Co dělat, abyste nepřišli o chrup?

Jak jste již zjistili, na zdraví v ústní dutině záleží. Nestačí si však jen čistit zuby, je potřeba je čistit minimálně dvakrát denně, důkladně (za pomoci zubní nitě a mezizubního kartáčku) zejména večer před spaním, aby se během noci nemnožili v ústech bakterie. Důležitá je správná technika, kterou vám nejlépe předvede váš zubař či dentální hygienistka. Prohlídku u zubaře absolvujte alespoň jednou, nejlépe dva krát ročně. Kromě toho hraje důležitou roli v tomto směru i stravování. Důležité je zejména omezit konzumaci cukrů a slazených nápojů. Po jídle si dejte žvýkačku, ideálně bez cukru. Podporuje tvorbu slin, které jsou přirozeným „čističem“ zubů. Preventivně můžete používat i ústní vody a zubní pasty, které bojují proti této chorobě.

Naše rady k prevenci paradontózy

  • čistěte si zuby minimálně 2x denně
  • používejte mezizubní kartáček
  • důležitá je správná technika čisštění zubů, s tím vám poradí váš dentista
  • k zubaři choďte minimálně 2x ročně na pravidelné prohlídky
  • vyhněte se konzumaci slazených nápojů (jako Cola apod.) a cukru i sladkostí
  • používejte žvýkačku po každém jídle
  • po čištění zubů, ale i během dne je vhodné vypláchnout ústa antibakteriální ústní vodou
  • kartáček na zuby by se měl vyměnit alespoň jednou za čtvrt roku, při vzniklých potížích je lépe používat střední (médium) nebo měkký (soft) kartáček
  • i jazyk a dásně je třeba čistit, ulpívají na nich rovněž bakterie, které se množí a rozmáhají se po celé ústní dutině. Na jazyk jsou speciální kartáčky, v případě nouze lze použít kávovou lžičku jako škrabku.

A co pro prevenci paradentózy děláte vy?

Co si dále o paradentóze přečíst?

VIDEO: Předcházení paradentóze

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva