Sponzorováno

Spirálová (spirální) dynamika (diagnostika) – pomůže na ztuhlý krk, bolavé klouby a jde i dále… 4.9/5 (10)

Bolí vás pohybový aparát? Záda, klouby? Spirálová dynamika je možná řešení...

Bolí vás pohybový aparát? Záda, klouby? Spirálová dynamika je možná řešení…

Když se točíte v kruhu vodoléčby, fyzikální terapie, masáží, koupelí, obstřiků, léků i klasické rehabilitace, jsou zde ještě spirály. Tato metoda se využívá například i po operaci kloubů.

Spirálová dynamika je trojdimenzionální pohybový koncept, jehož cílem je pohybová koordinace na anatomicko – funkčních podkladech. Základem je trojdimenzionální anatomie, jíž jsou nadřazeny přírodní principy (polarita, spirála). Spirála, základ tohoto konceptu, ovlivňuje tvar i funkci těla. Struktury celého organismu se tehdy chovají fyziologicky, pokud jsou zatěžovány trojrozměrně.

Pomáhá sportovcům i nesportovcům

Netradiční metodu si pochvalují i pacienti po operacích kloubů a vazů. Pomáhá sportovcům se zraněnými menisku, zabralo na achilovky a vazy, pacientům s novým kyčelním kloubem či těm s operováni krční páteří. Když k paní Nadě přišel mladík se zdrátovanou čelistí dva měsíce po operaci, neuměl otevřít ústa, nemohl jíst, pít ani mluvit. „Spadl a oboustranně si vykloubil čelist. Po pravidelném cvičení se mu zaseknutý kloub uvolnil,“ pyšní se právem fyzioterapeutka. Pomocí spirálové dynamiky zmírníte bolesti a pokud vás jí i úplně nezbaví, naučí vás, jak si například kolenní kloub odlehčíte tak, aby netlačil na bolestivé vydřené místo v chrupavce. Školákům, co jsou schopni spolupracovat, vyrovnává skoliózu a chybné postavení páteře. Výrazné úspěchy dosahuje i při léčbě haluxů.

Genialita spirálové dynamiky

V čem se spirálová dynamika liší od klasické fyzioterapie? Přestože přesně umíte ukázat, kde v rameni vás to bolí, problém je jinde. Spirálová diagnostika směřuje do hloubky těla k centru pohybu – k úponům, šlachám, vazům, ke kostem, kloubům, ke svalům. Pravidelným speciálním cvičením chybu odstraníte a naučíte se bezbolestně hýbat. „Otáčivé pohyby a protipohyby, skruty a protiskruty, rotace a protirotační vycházejí z biomechaniky. Hlavní spirálu tvoří osový orgán, tedy hlava – trup – pánev, vedlejší spirály jsou na končetinách. Všechny jsou vzájemně propojeny a starají se o to, aby tělo bylo souměrně vycentrované, stabilní a chránilo před přetížením,“ vysvětluje fyzioterpautka.

I při sportu

Naďa Stančíková po pěti letech praxe ví, že nesprávně pohybové stereotypy získáte nejen při sezení, stání, chůzi či při fyzické práci, ale i při sportování. „Trenéři vrcholových sportovců i instruktoři v běžných posilovnách se někdy snaží zvýšit kondici a výkonnost z krátkodobého hlediska, ale z dlouhodobého zvyšují opotřebovanost vašich kloubů. Zatěžují nesprávná místa, protože svaly nepracují koordinovaně,“ poukazuje na problém. Za jak dlouho ho vyřešíte, to závisí na stavu, ve kterém přijdete, ale zejména od vaší sebekázni a ochoty spolupracovat. „Zpočátku cvičíte denně. Když cviky ovládáte a neděláte chyby, začnete je dělat i doma, tři a až pětkrát denně,“ vysvětluje lektorka, ke které chodíte už jen párkrát do týdne na kontrolu. Cvičíte vleže, vsedě, vkleče i ve stoje, později při chůzi. Děláte minimálně pohyby a pouze po práh bolesti. Jedno cvičení trvá půl až třičtvrtě hodiny. Pomáhají vám gumy, míče a míčky au páteře a dolních končetin i nestabilní plošiny.

Vše se točí

Spirálová dynamika se zabývá prevencí a léčbou pohybového aparátu. Vychází z anatomie, fyzikálních zákonů a z evolučního vývoje. Na principu spirál fungují i mlhoviny, galaxie, vzdušné a vodní víry. Jejich formu napodobují různé rostliny, mušle, ulity hlemýžďů, červi a jednobuněčné organismy, ale i lidská DNA, svalová vlákna, vlasy.

Švýcarský lékař Christian Larsen a francouzská fyzioterapeutka Yolande Deswartová přinesli nový pohled na pohyb a pohybovou léčbu před dvaceti lety. V západní Evropě pracují se spirálovou dynamikou nejen ortopedi, neurologové, traumatologové, rehabilitační lékaři a fyzioterapeuti, ale i trenéři vrcholových sportovců, instruktoři ve fitness centrech, profesionální tanečníci, gymnasté a učitelé jógy.

Sponzorováno

Nejde jen o nadupané svaly

Richard se profesionálně věnuje basketbalu. Sportovní kariéru mu však zkomplikoval úraz, před dvěma lety si roztrhl vaz na levé noze. „Byl to šok, už několik hodin po operaci mi svaly tak ochably, že jsem nemohl chodit. Dva měsíce jsem chodil k paní fyzioterapeutce. Její cviky mi pomohli vrátit se do kondice a začít s tréninkovou zátěží. Do té doby jsem si, podobně jako mnoho dalších sportovců, myslel, že trénink, to jsou klasické posilovací cviky, například na hamstringy či kvadricepsy, a úplně jsem zapomínal na balanční a jiné kompenzační cvičení. Darmo máte vymakaná stehna – pokud špatně zatěžujte svaly a klouby, ublížíte si. A když máte slabé paty, tělo neumíte správně vycentrovat a uvést do rovnováhy. Naučil jsem se, jak dostat nohu do spirály tak, aby byly svaly napnuté a kloub zároveň odlehčený. Mylné představy jsem měl i o rehabilitaci. Předtím jsem si pod ní představoval perličkové koupele, masáže, saunu, plavání. Teprve po úraze jsem si uvědomil, jak důležitá je fyzioterapie.“

Má zlaté ruce

Paní Evě trnuly ruce, proto ji lékař poslal na magnetickou rezonanci. Vyšetření ukázalo, že jde o degenerativní onemocnění a pomůže jí jedině operace krční páteře. „Vyměnili mi obratel, který tlačil na míchu, a dvě plotýnky. Když jsem si po operaci sundala zpevňující límec, nedokázala jsem zvednout hlavu, musela jsem si pomáhat rukama. Paní Naďa však má zlaté ruce! Už po dvou týdnech cvičení jsem měla hlavu stabilnější a uměla jsem jí hýbat. Cviky jsem si zpočátku nepamatovala, ale postupně jsem se je naučila. Za dva měsíce jsem už byla úplně v pořádku.“

Spirální stabilizace

Spirální stabilizace znamená prevence vzniku chabého držení těla, skoliotického držení těla, těžkých poruch svalové balance, chybné koordinace chůze a běhu, degenerace páteře a velkých kloubů ve školních lavicích.

Je cvičení určené pouze pro určité věkové kategorie, nebo je to bez omezení věku?

Cvičení je vhodné v kterémkoliv věku. Řeší totiž problémy dětí ve školním věku, jako je prevence chabého držení těla, skoliotického držení těla, ploché nohy, těžkých poruch svalové balance, chybné koordinace chůze a běhu, degenerace páteře a velkých kloubů ve školních lavicích.

Léčba akutní i chronické bolesti páteře křížové, hrudní i krční oblasti, vysunuté ploténky a skolióza, bolesti kyčelních a kolenních kloubů, kloubů nohy a klenby nohy ve věku od 5 do 100 let.

Během těhotenství pomáhá nastávající mamince překonat problémy související se zátěží v křížové oblasti a současně napomáhá ke zdravému vývoji děťátka lepším okysličování m, zpevňování břišního svalstva a svalů pánevního dna. Ženy zralého věku cvičením předcházejí problémům souvisejícími s menopauzou. Zpevňování pánevního dna předcházejí urologickým problémům. Lehká fyzická aktivita cviků odbourává emoční napětí, podporuje úpravu metabolismu a tím zmírňuje osteoporózu a obezitu a její dopad na páteř, kloubní aparát horních končetin, kyčelních a kolenních kloubů, haluxů a vybočení palců chodidla.

Cvičení zvládnou bez problémů i senioři. Cviky se vybírají individuálně k danému onemocnění, věku a pohyblivosti cvičícího.

Kdy by se mělo s cvičením začít?

S cvičením je možné začít v akutní bolesti páteře, jakož i při bolesti chronické, dlouhodobé. Ideální by však bylo, začít s cvičením v plném zdraví a předejít poškození dříve, než vzniknou, správným nácvikem užívání svalů a svalových spirálových uskupení vytvářejících v těle sílu působící směrem vzhůru, která odlehčuje tlak na meziobratlové ploténky a klouby.

Používají se při cvičení nějaké pomůcky?

Cvičí se s elastickým lanem. Elastické lano umožňuje rozsáhlý pohyb končetin proti malé postupně narůstající síle. Cvičení s elastickým lanem umožňuje svaly posilovat a zároveň protahovat v době, kdy svaly relaxují. Tento efekt umožňuje posílit i protáhnout všechny důležité svaly těla během 10 minut.

Za jaký čas se mohou začít projevovat příznaky zlepšování zdravotního stavu klienta?

Zlepšování zdravotního stavu nastává do několika dnů a to ústupem bolestí, zlepšením pohyblivosti a koordinace chůze. Vysunuté ploténky, skolióza u dětí i dospělých, bolesti kloubů a plochá noha vyžaduje systematickou několik měsíční léčbu cvičením v domácím prostředí.

Kam dále?

VIDEO: Uzdravme se sami – ukázka spirálové dynamiky

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva