Sponzorováno

Jak se nejlépe starat o zuby? 4.73/5 (11)

Jak se nejlépe starat o zuby?Zdravý chrup bez zubních kazů a s přirozenou barvou skloviny je dnes vizitkou příkladné péče a jeho nositeli zaručeně přidává na sebevědomí. Cukr a kyseliny, které jsou obsaženy ve stravě, však zubům dávají pořádně zabrat. Aby tyto složky nenapáchaly v našich ústech příliš mnoho škody, je nezbytné věnovat čištění dostatek času. Přinášíme vám pár tipů, jak správně pečovat o zuby a co dělat v případě, že svému úsměvu chcete dopřát určité kosmetické vylepšení.

Důkladná péče začíná doma

Zubař nebo dentální hygienistka vám sice může pomoci vyřešit akutní problém přímo v ambulanci, ale zbytek zůstává na vašich bedrech. U zubů je prevence mimořádně důležitá zejména proto, že sklovina se podobně jako mozkové buňky neobnovuje. Pokud se nám tedy na zubu vytvoří kaz, stomatolog ho musí odstranit a chybějící hmotu nahradit výplní. Jelikož zuby slouží zejména na mechanické zpracování stravy, měli bychom si je chránit a usilovat o to, aby zůstaly zdravé co nejdéle. Dalším faktem je, že zubní ošetření dnes nepatří k levným záležitostem.

Odborníci se shodují, že základním pilířem každé ústní hygieny je pravidelné čištění zubů ráno i večer v délce trvání minimálně dvou minut. „Mnoho elektrických zubních kartáčků se dnes automaticky vypíná po určitém čase. Pokud si čistěte zuby klasickým kartáčkem, použijte své hodinky, telefon nebo i kuchyňský časovač na to, abyste dodrželi dvouminutový limit,“ radí britský doktor Anthony Zybutz. Správná technika prý vůbec není náročná: „Může se vám zdát, že dvě minuty je příliš dlouhý čas, ale dělá to opravdu velký rozdíl. Hlavička zubního kartáčku by se měla pohybovat zpola na zubu a zpola na dásni. Pokud na kartáček příliš tlačíte a zuby drhnete, poškozuje to dásně.“

Zubní pasty bývají nadhodnocené

Pokud vám některá ze zubních past slibuje na obalu zázraky na počkání, obvykle jde jen o marketingový tah. Řeč je především o bělících přípravcích, po použití kterých by se bělost vašeho chrupu měla zlepšit až o několik stupňů. Ve skutečnosti je ale složení většiny past přibližně stejné. Obsahují fluoridy, jemné abrazivní částice, zahušťovadla, pěnivé složky a příchutě. Podle doktorů je však investice do příliš drahých past zbytečná: „Nemyslím si, že drahé pasty jsou lepší. Mnohem důležitější je to, jak používáte zubní kartáček.“

Sponzorováno

Nejdůležitější úkol – odstranit plak

Povlak se tvoří v ústech a zachycuje na zubech dokonce i případě, že právě nic nekonzumujeme. Právě on je však zodpovědný za následný vznik zubních kazů. Špatnou zprávou je, že se ho nedokážeme zbavit jinak, než ho mechanicky „oškrábat“ štětinami zubního kartáčku. Abychom se dostali i na těžko přístupná místa v mezerách mezi zuby, je vhodné investovat do mezizubního kartáčku. Dnes se vyrábějí ve více velikostech, proto se nemusíte obávat, že je přes úzké štěrbinky nevyčistíte. Zpočátku vám dásně mohou krvácet, ale to se po několika čištěních určitě zlepší. Ústní hygienu začněte nejdříve mezizubním kartáčkem a pak pokračujte klasickým velkým kartáčkem, nikdy ne naopak.

Názory na ústní vodu se různí

Podle některých odborníků mohou fluoridy obsažené v ústní vodě z dlouhodobého hlediska posilovat sklovinu. Podle jiných odborníků zas použití ústní vody ihned po čištění způsobuje kdybych smýval všech pozitiv, které do péče o zuby vnáší zubní pasta. Pokud tedy na ústní vodu nedáte dopustit a potrpíte si na takové osvěžení dechu, použijte ji až půlhodinu poté, co si umyjete zuby.

Cukr je nepřítelem číslo jedna

Podepisuje se pod kila navíc, špatný krevní obraz, kardiovaskulární onemocnění a dokonce i pod zvýšenou tvorbu zubních kazů. Řeč je o cukru, který je obsažen ve většině potravin, které denně konzumujeme. Pokud tedy chceme udělat něco pro své zdraví a zuby, měli bychom se obloukem vyhýbat těm nejrizikovějším složkám stravy. „Dietní kola, ovocné džusy, energetické nápoje, šumivé vitamínové doplňky a dokonce i francouzský salátový dresing jsou přecpané cukrem a způsobují na zubech hotovou spoušť,“ varuje stomatolog. Stejně nebezpečný je však také zlozvyk v podobě kouření, které oslabuje cévní zásobení dásní a je jednou z nejčastějších příčin ztráty zubu. „Pokud kouříte, měli byste si nechat vyčistit zuby u dentální hygienistky každé dva až tři měsíce,“ doporučuje doktor.

S bělením zubů velmi opatrně

Těch, kteří se mohou pochlubit relativně zdravým chrupem, láká vidina hollywoodského úsměvu se sněhobílým nádechem. Pokud se vrátíme k marketingu zubních past, určitě stojí za zmínku to, jak vznikají podložené tvrzení o prokázaném rozjasňuje zubů až o tři barevné stupně. Takové „výzkumy“ se totiž realizují u lidí, kteří mají zuby s výraznými skvrnami a nikdy předtím pasty s abrazivními částicemi nepoužívali. Proto pokud zvažujete bělení, svěřte se do rukou odborníka. Takový zákrok si totiž nemůže dovolit úplně každý – vyžaduje se stoprocentní stav chrupu. Bělení by navíc mělo být velmi pozvolné a realizováno za pomoci nejvhodnější techniky. Ta je u každého zájemce individuální.

Sponzorováno

TIP: Podívejte se na metody bělení zubů

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva